Αυτές είναι 6 τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Μαΐου 2023 09:30

Αυτές είναι 6 τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες

Δοκιμάστε να εντάξετε στο διατροφολόγιο σας μερικές τροφές που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αισθανθείτε πιο ήρεμοι, καταπολεμώντας το άγχος.

Ολοι όσοι έχουμε διατηρήσει κάποιο επίπεδο ψυχικής και συναισθηματικής σταθερότητας τα τελευταία χρόνια θα πρέπει πραγματικά να συγχαρούμε τον εαυτό μας.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι συνυπολογίζουμε την πανδημία και στη συνέχεια άλλα ζητήματα όπως η οικονομική πίεση, η απώλεια εργασίας, ο πόλεμος και πολλά ακόμη θέματα που μας εντάσσουν σε μια κατάσταση συνεχούς αβεβαιότητας.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, το άγχος είναι ένα από τα πιο συχνά θέματα με τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Και δεδομένου ότι το άγχος συνδέεται άμεσα με μακροπρόθεσμα ζητήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ακόμη και η μειωμένη μακροζωία, δεν θα ήταν υπέροχο αν υπήρχαν ορισμένες τροφές που θα μπορούσες να φας για να κρατήσουν τα επίπεδα του άγχους μειωμένα και σε «βάζουν» σε μια πιο ήρεμη νοοτροπία;

Τα καλά νέα είναι ότι σίγουρα υπάρχουν. Έτσι, αν τον τελευταίο καιρό νιώθεις λίγο πιο ανήσυχη και νευρική δοκίμασε να εντάξεις στο διατροφολόγιό σου μερικές τροφές που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να αισθανθείς πιο ήρεμη.

1. Το σέσκουλο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο

Το σέσκουλο, είναι ένα είδος πράσινου φυλλώδους λαχανικού που σχετίζεται τόσο με τα παντζάρια όσο και με το σπανάκι, ενώ έχει μια ήπια πικρή γεύση

Όσον αφορά στα οφέλη για την υγεία – επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες A, C και K καθώς και σίδηρο, φυτικές ίνες και κάλιο – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου καθώς προπονείσαι.

Επιπλέον, συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Η υψηλή περιεκτικότητά σου σε μαγνήσιο, το κάνει μια εξαιρετική τροφή για τη ρύθμιση του επιπέδου του στρες.

2. Το πράσινο τσάι βοηθάει στη μείωση της έντασης

Το πράσινο τσάι είναι ένα υπέροχο ρόφημα, γεμάτο με αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές ενώσεις που συνεργάζονται για να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, να βοηθήσουν στην αποτροπή του διαβήτη τύπου 2 και στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Βοηθάει επίσης στην απώλεια βάρους και στην αύξηση της μακροζωίας.

Αν και το πράσινο τσάι περιέχει ένα μικρό ποσοστό καφεΐνης , είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι μπορεί επίσης να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα. Αυτό οφείλεται σε ένα αμινοξύ που περιέχει, την L-θεανίνη, η οποία έχει την ικανότητα να απελευθερώνει την ένταση

3. Η μοτσαρέλα μπορεί να σε χαλαρώσει

Η μοτσαρέλα είναι μια αξιοπρεπής πηγή πρωτεΐνης και μια καλή πηγή ασβεστίου. Αυτό που το κάνει αυτό το τυρί να ξεχωρίζει σε ό,τι αφορά στην εξισορρόπηση του στρες είναι ότι είναι γεμάτο προβιοτικά, τα οποία πιστεύεται ότι βοηθούν τη διάθεση. Περιέχει επίσης μια καλή ποσότητα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει ορμόνες χαλάρωσης, όπως σεροτονίνη και μελατονίνη.

4. Προτίμησε το καστανό ρύζι από το λευκό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι πάντα πιο υγιεινό από το λευκό ρύζι. Αυτό συμβαίνει διότι το λευκό ρύζι είναι καστανό ρύζι που έχου αφαιρεθεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του.

Το καστανό ρύζι περιέχει φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σελήνιο, φυλλικό οξύ, σίδηρος, ασβέστιο και πρωτεΐνες. Αποτελείται επίσης από σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία ηρεμεί το νευρικό σύστημα, σταθεροποιεί τη διάθεση και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

5. Χαλάρωσε με λίγο ζεστό γάλα

Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμινών Β και D, καλίου και πρωτεΐνης. Είναι επίσης καλό στην προστασία της υγείας των οστών. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο πολλοί πιστεύουν ότι είναι το απόλυτο ρόφημα που προκαλεί ύπνο είναι επειδή υπάρχουν αμινοξέα στο γάλα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκουραστείς καλά τη νύχτα.

6. Τα αμύγδαλα μπορούν να ελέγξουν το άγχος

Μια χούφτα αμύγδαλα καθημερινά βοηθούν τον οργανισμό σου να πάρει περισσότερη βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της φλεγμονής του σώματος.

Μερικά άλλα οφέλη των αμυγδάλων περιλαμβάνουν το γεγονός ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και αρτηριακής πίεσης. Είναι αποτελεσματικά όταν πρόκειται για καταπραϋντικά προβλήματα του δέρματος όπως η δερματίτιδα των χεριών και είναι εξαιρετικά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Όσον αφορά στην ηρεμιστική τους δράση, τα αμύγδαλα περιέχουν ψευδάργυρο και είναι αρκετά πλούσια σε καλά λιπαρά.

Πηγή: TheIssue.gr