Τι θα συμβεί στο σώμα σου με 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 16:28

Τι θα συμβεί στο σώμα σου με 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα;

PEXELS

Kάτι τόσο απλό, όσο η καθιέρωση μιας καθημερινής βόλτας 30 λεπτών, μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στη φυσική και ψυχική σου κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, το περπάτημα 30 λεπτών κάθε μέρα είναι μια απλή πρακτική, που μπορεί να προωθήσει σοβαρά σωματικά και ψυχικά πλεονεκτήματα.

Οφέλη από το περπάτημα

Μπορεί να μην σκέφτεσαι καν το περπάτημα ως άσκηση, αλλά κάνεις λάθος: Το περπάτημα μπορεί να υπερηφανεύεται για πλήθος σημαντικών οφελών που προσφέρει. Και δεν χρειάζεται να είναι μια τεράστια χρονική δέσμευση, καθώς και μόνο το περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Επιπλέον, το περπάτημα είναι μια από τις πιο φιλικές προς τους αρχάριους μορφές άσκησης και δεν απαιτεί εξοπλισμό ή συνδρομή στο γυμναστήριο.

Τι θα συμβεί στο σώμα με 30 λεπτά περπάτημα; Pexels

Το περπάτημα δυναμώνει τους μύες

Εάν έχεις νιώσει ποτέ πόνο από μια ιδιαίτερα επιβαρυντική βόλτα, ξέρεις ότι η πρόκειται για μια δραστηριότητα που ενεργοποιεί τους μύες των ποδιών. Το περπάτημα στοχεύει κυρίως τους τετρακέφαλους, τους μηριαίους μηριαίους, τους γλουτούς και τις γάμπες. Η ενδυνάμωση αυτών των μυών, μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο. Όταν αυξάνεις τη δύναμη και την αντοχή των ποδιών σας, γενικά διευκολύνεται η άσκηση και η κίνηση, οδηγώντας σε μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, καις περισσότερες θερμίδες συνολικά.

Μειώνει το στρες

Τα σωματικά οφέλη από το να σηκώνεσαι για μια βόλτα είναι πολλά. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα οφέλη για την ψυχική υγεία. Μια καθημερινή βόλτα 30 λεπτών, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους, προσφέροντας ένα διάλειμμα από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Δυναμώνει τις αρθρώσεις

Το τρέξιμο και το σχοινάκι είναι εκπληκτικές μορφές άσκησης, χωρίς αμφιβολία. Ωστόσο, πρόκειται για ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης (high impact). Πράγμα που πρακτικά σημαίνει, ότι καταπονούν περισσότερο τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντές σου.

Για άτομα με προϋπάρχοντες τραυματισμούς μαλακών μορίων, αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά επίπονο. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι το περπάτημα.

Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης χαμηλής έντασης, προσβάσιμο σε άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Το περπάτημα δεν είναι μόνο ήπιο για τις αρθρώσεις, αλλά μπορεί πραγματικά να τις ενισχύσει επίσης. Κάνει τους μύες γύρω από τις αρθρώσεις να συστέλλονται και να χαλαρώνουν, κάτι που τους βοηθά να δυναμώσουν. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της γενικής φθοράς των αρθρώσεων και μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και τη δυσκαμψία που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης που μπορεί να αντιμετωπίζεις. Αυτό συμβαίνει καθώς σε βοηθά να εστιάζεις περισσότερο στη στιγμή και λιγότερο σε αυτό που σου προκαλεί άγχος. Και μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη επειδή η κίνηση, χαρίζει στο σώμα ενδορφίνες, που οδηγούν σε πιο χαρούμενα συναισθήματα και σκέψεις. Σκέψου το περπάτημα ως συμπλήρωμα — όχι αντικατάσταση — ενός γενικού σχεδίου θεραπείας.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων

Ένα άλλο από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το περπάτημα κάθε μέρα: Κάνει καλό στην καρδιά. Το περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και ασθενειών, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Αν ψάχνεις τρόπους για να χάσεις βάρος, το περπάτημα κάθε μέρα, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Σε μια μελέτη του 2022, υπέρβαρες γυναίκες που έκαναν ένα γρήγορο περπάτημα 30 λεπτών, πέντε ημέρες την εβδομάδα, έχασαν σχεδόν δύο κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων χωρίς να αλλάξουν τη διατροφή τους.

Ομολογουμένως, δύο κιλά σε τρεις μήνες μπορεί να μην φαίνονται σημαντικά αν περιμένεις για γρήγορα αποτελέσματα. Όμως τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι το περπάτημα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους.

ladylike.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250