3 παθήσεις που απαιτούν άμεση επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 12:53

3 παθήσεις που απαιτούν άμεση επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα έναν ωτορινολαρυγγολόγο και ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουμε;  

Κάποιες φορές πρόκειται για έναν απλό πόνο ή ενόχληση στα αφτιά, τη μύτη ή το λαιμό μας. Κάποιες άλλες όμως η επίσκεψη σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο ωρλ είναι υψίστης σημασίας και αυτό γιατί υπάρχουν διάφορες παθήσεις, οι οποίες εάν δε διαγνωστούν εγκαίρως θα έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Ποιες είναι αυτές οι παθήσεις και πότε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναβάλλουμε το ραντεβού μας με τον εξειδικευμένο ιατρό; 

Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα αποτελεί φλεγμονή που εκδηλώνεται στην περιοχή του λάρυγγα και μπορεί να επηρεάσει τις φωνητικές χορδές. Διακρίνεται σε δύο βασικούς τύπους: την οξεία η οποία είναι παροδική και τη χρόνια λαρυγγίτιδα, της οποίας τα συμπτώματα παραμένουν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες. 

Ο λόγος που πρέπει να μας οδηγήσει το ιατρείο ενός ωτορινολαρυγγολόγου στην περίπτωση που υποφέρουμε από χρόνια λαρυγγίτιδα έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση ή απώλεια της φωνής, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ειδικά για ανθρώπους που το επάγγελμά τους έχει άμεση σχέση με τη χρήση της φωνής τους (τραγουδιστές, δικηγόροι κλπ). 

Πολύποδες Μύτης 

Η ονομασία τείνει να προβληματίζει και να ανησυχεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά, οι πολύποδες μύτης δεν πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που μπορεί να αναπτυχθούν σε άλλα όργανα του σώματος. Οι πολύποδες μύτης είναι βασικά φλεγμονώδεις καλοήθεις σχηματισμοί, που αναπτύσσονται στη μύτη και δεν πρόκειται να μετατραπούν σε κακοήθεις όγκους. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούν να προκαλέσουν αρκετά αναπνευστικά προβλήματα στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. 

Οι πολύποδες μύτης ή ρινικοί πολύποδες έχουν κιτρινωπό χρώμα ή είναι διάφανοι και θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με ρόγες από σταφύλια. Αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μύτης ή στους παραρρίνιους κόλπους. Το μέγεθός τους ποικίλλει, μπορεί να είναι τόσο μικροί που να μη φαίνονται ή να είναι τόσο μεγάλοι που να φαίνονται με γυμνό μάτι από τα ρουθούνια. 

Βασικά συμπτώματα είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η αλλοίωση ή πλήρης απώλεια της όσφρησης, η μείωση της γεύσης, οι πονοκέφαλοι, οι ρινικές εκκρίσεις και η αλλαγή της φωνής. Ο λόγος που είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφτούμε έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο όταν θα παρατηρήσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα είναι για να γίνει διερεύνηση της κατάστασης, έτσι ώστε να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που μπορεί να μιμούνται πολύποδα όπως καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι της μύτης και του ρινοφάρυγγα και κήλες των μηνίγγων και του εγκεφάλου που προβάλουν στη ρινική κοιλότητα. 

Χολοστεάτωμα

Το χολοστεάτωμα αν και δεν είναι μία ιδιαίτερα γνωστή πάθηση, μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μία αρκετά επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία μας. Στην ουσία πρόκειται για μια μάζα δέρματος που εγκλωβίζεται και αναπτύσσεται μέσα στην κοιλότητα του μέσου ωτός. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια που να συνδέονται με τη δημιουργία του χολοστεατώματος. Επίσης, η πάθηση στην αρχή της μπορεί να είναι ασυμπτωματική και έτσι να παραμείνει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που την καθιστά επικίνδυνη. 

Καθώς αναπτύσσεται το χολοστεάτωμα μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα που συνοδεύεται από ζάλη, παράλυση του ημιμορίου του προσώπου, λόγω βλάβης του προσωπικού νεύρου, λαβυρινθίτιδα, μηνιγγίτιδα και νευρικές επιπλοκές όπως η επιληψία ή ακόμη και θάνατο, στην περίπτωση που η πάθηση προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο. 




00 inkefalonia general ad 300X250