Περπάτημα: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια βόλτα

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022 19:30

Περπάτημα: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια βόλτα

Unsplash

Μπορεί η σωματική άσκηση να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι το πρωί. Αλλά το να ξεκινάς τη μέρα σου με μια βόλτα, μπορεί να προσφέρει στο σώμα, μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Παρακάτω δίνουμε 10 λόγους για τους οποίους το πρωινό περπάτημα, μπορεί να γίνει η νέα σου καθημερινή συνήθεια.

Περπάτημα: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μια βόλτα Unsplash

1. Πρωινό περπάτημα για περισσότερη ενέργεια

Το να ξεκινήσεις τη μέρα με μια πρωινή βόλτα, μπορεί να σου δώσει περισσότερη ενέργεια, ιδιαίτερα όταν το περπάτημα γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που περπάτησαν για 20 λεπτά σε εξωτερικούς χώρους, είχαν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με εκείνους που περπάτησαν για το ίδιο διάστημα σε εσωτερικούς. Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς ένα πρωινό μπουστάρισμα ή αισθανθείς κουρασμέν@ όταν ξυπνήσεις, μια βόλτα μπορεί να είναι μια καλή ιδέα.

2. Πρωινό περπάτημα για καλύτερη διάθεση

Μια πρωινή βόλτα μπορεί να τονώνει την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση, να μειώσει το άγχος και την κούραση, ακόμα και να ανακουφίσει από συμπτώματα κατάθλιψης. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκίμασε να περπατάς για 20 έως 30 λεπτά τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.

3. Αποστολή εξετελέσθη

Ένα πλεονέκτημα του πρωινού περπατήματος είναι ότι ολοκληρώνεις τη σωματική δραστηριότητα της ημέρας και μάλιστα από νωρίς. Πριν σε βγάλει εκτός προγράμματος οποιαδήποτε οικογενειακή, επαγγελματική ή άλλη υποχρέωση.

Οι ειδικοί συνιστούν ότι οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε έναν περίπατο 30 λεπτών, 5 πρωινά την εβδομάδα για να καλύψεις αυτές τις απαιτήσεις.

4. Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Το πρωινό περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου για απώλεια βάρους. Το περπάτημα με μέτριο ρυθμό για 30 λεπτά μπορεί να κάψει έως και 150 θερμίδες. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή και προπονήσεις ενδυνάμωσης, μπορεί να διαπιστώσεις ότι χάνεις βάρος.

5. Πρόληψη ή διαχείριση παθήσεων υγείας

Το περπάτημα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, καθώς και την πρόληψη και τη διαχείριση διαφόρων καταστάσεων υγείας.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 19%. Το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει να αυξήσεις τη διάρκεια ζωής και να μειώσεις τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

6. Πιο δυνατοί μύες

Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών στα πόδια σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, περπατήστε με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό. Προσπάθησε να αλλάξεις τη ρουτίνα σου και να ανέβεις σκάλες, ή να περπατήσεις με κλίση στον διάδρομο. Πρόσθεσε ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών, όπως squats και lunges αρκετές φορές την εβδομάδα για περισσότερο μυϊκό τόνο.

7. Πρωινό περπάτημα για διανοητική διαύγεια

Μια πρωινή βόλτα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διανοητικής διαύγειας και της ικανότητας συγκέντρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των ηλικιωμένων, εκείνοι που ξεκίνησαν τις μέρες τους με μια πρωινή βόλτα βελτίωσαν τη γνωστική τους λειτουργία.

Το περπάτημα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σκεφτείς πιο δημιουργικά και να λύσεις τα προβλήματα πιο εύκολα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν περπατάς σε εξωτερικούς χώρους.

8. Πρωινό περπάτημα για καλύτερο βραδινό ύπνο

Μια πρωινή βόλτα μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ. Σχετική μελέτη παρατήρησε ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 55 έως 65 ετών που αντιμετώπιζαν δυσκολία να κοιμηθούν τη νύχτα ή ζούσαν με ήπια αϋπνία. Όσοι ασκούνταν το πρωί σε σχέση με το βράδυ είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου το βράδυ. 

9. Πρωινή δροσιά

Ένα πλεονέκτημα του πρωινού περπατήματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ότι θα μπορείς να ασκηθείς πριν κάνει πολλή ζέστη έξω. Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό για να παραμένεις ενυδατωμένα πριν και μετά την προπόνησή σου.

10. Πιο υγιεινές επιλογές όλη την ημέρα

Το να ξεκινά κανείς τη μέρα του με μια βόλτα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια της. Το περπάτημα το πρωί μπορεί να σε εμπνεύσει να επιλέξεις πιο υγιεινά γεύματα και σνακ.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250