Γυναικεία τριχόπτωση: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 12:39

Γυναικεία τριχόπτωση: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

H απώλεια μαλλιών δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση. Το 40% των ανθρώπων που έχουν προσωρινή ή χρόνια απώλεια μαλλιών είναι γυναίκες. Πολλές παρατηρούν μία απλή αραίωση σε όλο το κεφάλι, ενώ άλλες βλέπουν τη χωρίστρα τους να μεγαλώνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες. Όμως, αν εντοπίσετε αρκετές τούφες να πέφτουν όταν λούζεστε ή φτιάχνετε τα μαλλιά σας, αν τα μαλλιά σας γίνονται πιο αδύναμα με το πέρας του χρόνου, αν ανησυχείτε για τυχόν αλλαγές στο τριχωτό της κεφαλής σας, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Η τριχόπτωση είναι συχνή και για τις γυναίκες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν τριχόπτωση. Ιατρικές παθήσεις, ορμονικές αλλαγές, στρες μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσεις τη βασική αιτία. Παρακάτω, σού δίνουμε μερικές συμβουλές για να εντοπίσεις τις αιτίες και για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Σημάδια τριχόπτωσης

Γυναικεία τριχόπτωση: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται Unsplash

Η τριχόπτωση μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την αιτία. Μπορεί να παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια μαλλιών ή σταδιακή αραίωση με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε ή συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και να αναζητάτε μοτίβα.

Ορισμένα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Συνολική αραίωση

Η σταδιακή αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ενώ οι άνδρες τείνουν να βλέπουν μια υποχωρούσα γραμμή μαλλιών, οι γυναίκες γενικά παρατηρούν την αραίωση να διευρύνεται.

  • Φαλακρά σημεία

Μπορεί να είναι κυκλικά ή σαν «μπαλώματα». Το μέγεθός τους μπορεί να είναι ίδιο με αυτό ενός νομίσματος και συνήθως εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής. Το δέρμα μπορεί ακόμη να αισθάνεται φαγούρα ή πόνο αμέσως πριν πέσουν τα μαλλιά.

  • Χούφτες από τρίχες

Μπορεί να εμφανίσετε πολύ ξαφνική απώλεια μαλλιών, ιδιαίτερα μετά από συναισθηματικό ή σωματικό τραύμα. Τα μαλλιά μπορεί να πέφτουν γρήγορα ενώ τα λούζεστε ή τα χτενίζετε, οδηγώντας σε συνολική αραίωση.

  • Πλήρης απώλεια μαλλιών

Σε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, ιδιαίτερα με ιατρικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια μαλλιών ξαφνικά και σε όλο το σώμα σας ταυτόχρονα.

Πολλές παθήσεις υγείας μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις οδηγούν άμεσα σε απώλεια μαλλιών, είτε μέσω διαταραχής των ορμονών, όπως προβλήματα θυρεοειδούς, ουλές από δερματικές παθήσεις, ή αυτοάνοσες διαταραχές, όπως η κοιλιοκάκη, όπου το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του.

Οι καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση περιλαμβάνουν:

  • υποθυρεοειδισμός
  • υπερθυρεοειδισμός
  • Νόσος Hodgkin
  • υποΰποφυσισμός
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • κοιλιοκάκη

Εμμηνόπαυση και ορμονικές ανισορροπίες

Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν απώλεια μαλλιών κατά την εμμηνόπαυση, λόγω μειωμένης παραγωγής των ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης.

Αυτές οι αλλαγές οδηγούν επίσης σε συμπτώματα όπως ακανόνιστη εμμηνόρροια, ξηροδερμία, νυχτερινές εφιδρώσεις, αύξηση βάρους και κολπική ξηρότητα. Αυτό το πρόσθετο στρες στο σώμα μπορεί επίσης να επιδεινώσει την τριχόπτωση.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί ακόμη και να παρατηρήσουν λέπτυνση και απώλεια μετά την διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών. Κάθε είδους ορμονικής αλλαγής, ιδιαίτερα η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων, μπορεί να διαταράξουν προσωρινά τον κύκλο ζωής των μαλλιών.

Διαφορετικά είδη στρες μπορoούν να προκαλέσουν τριχόπτωση

Γυναικεία τριχόπτωση: Τι την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται; Pexels

Το συναισθηματικό ή σωματικό στρες, μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Ένας θάνατος στην οικογένεια, μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή μια σοβαρή ασθένεια μπορεί να αναγκάσουν το σώμα να σταματήσει ορισμένες διαδικασίες όπως η παραγωγή μαλλιών.

Υπάρχει μια καθυστέρηση τριών μηνών από το πότε συμβαίνει ένα στρεσογόνο γεγονός και το πότε μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια μαλλιών, επομένως μπορεί να μην εντοπίσετε αμέσως την αρχή της τριχόπτωσης.

Η απώλεια μαλλιών λόγω άγχους είναι γενικά προσωρινή. Οι τρίχες μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά μετά το πέρας του συμβάντος και τα ωοθυλάκια θα αρχίσουν να παράγουν ξανά τρίχες.

Η έλλειψη βιταμινών Β μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αραίωση μαλλιών ή απώλεια μαλλιών στις γυναίκες. Μερικοί δερματολόγοι πιστεύουν ότι η μη κατανάλωση επαρκούς κόκκινου κρέατος ή η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να επηρεάσει την τριχόπτωση.

Το κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει την ανάπτυξη των μαλλιών και του σώματος. Οι γυναίκες είναι ήδη επιρρεπείς σε ανεπάρκεια σιδήρου λόγω απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση, επομένως η μη λήψη αρκετού σιδήρου στη διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250