Οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 14:20

Οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας

O ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση καρκίνου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το 60% όλων των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται σε ανθυγιεινά διατροφικά μοντέλα. Ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες, το κυρίαρχο διατροφικό πρότυπο με τις μεγάλες ποσότητες σε κρέας, λευκό αλεύρι και ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

Υπάρχουν αντικαρκινικές τροφές;

Η ανάπτυξη καρκίνου, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή.

Πολλά τρόφιμα περιέχουν ευεργετικές ενώσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων τροφών θα μπορούσε να συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ποιες είναι λοιπόν οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του; 

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά και μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μια μελέτη έδειξε ότι η σουλφοραφάνη μείωσε το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού έως και 75%.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

H κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών συσχετίζεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η συμπερίληψη του μπρόκολου με λίγα γεύματα την εβδομάδα μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την πρόληψη του καρκίνου.

Καρότα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων καρότων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, σχετική έρευνα εξέτασε τα αποτελέσματα πέντε μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καρότων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου έως και 26%.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη καρότων συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Σχετική επίσης έρευνα ανέλυσε τη διατροφή 1.266 συμμετεχόντων με και χωρίς καρκίνο του πνεύμονα.

Διαπιστώθηκε ότι οι σημερινοί καπνιστές που δεν έτρωγαν καρότα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν καρότα περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα.

Μπορείς να εντάξεις τα καρότα στη διατροφή σου ως υγιεινό σνακ ή ως συνοδευτικό στα γεύματά σου, μερικές φορές την εβδομάδα προκειμένου να αυξήσεις την πρόσληψή σου και ενδεχομένως να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καρότου και του καρκίνου, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο.

Αντικαρκινικές τροφές – Φασόλια

Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σχετική μελέτη παρακολούθησε 1.905 άτομα με ιστορικό όγκων του παχέος εντέρου και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα φασόλια, έτειναν να έχουν μειωμένο κίνδυνο υποτροπής του όγκου.

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, η κατανάλωση μερικών μερίδων φασολιών κάθε εβδομάδα, μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών και να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου.

Μούρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Σε σχετική μελέτη, 25 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα μύρτιλου για επτά ημέρες, το οποίο βρέθηκε ότι μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων κατά 7%.

Μια άλλη μικρή μελέτη έδωσε βατόμουρα σε ασθενείς με καρκίνο του στόματος και έδειξε ότι μείωσε τα επίπεδα ορισμένων δεικτών που σχετίζονται με την εξέλιξη του καρκίνου.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η συμπερίληψη μιας ή δύο μερίδων μούρων στη καθημερινή διατροφή μας, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη της νόσου.

Κανέλα

Οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας Pexels

Η κανέλα είναι γνωστή για τα οφέλη της για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και της αντιφλεγμονώδους δράσης της.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κανέλας, μπορεί να μειώσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσει το θάνατό τους.

Η συμπερίληψη 1/2–1 κουταλιού του γλυκού (2–4 γραμμάρια) κανέλας στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να είναι ευεργετική για την πρόληψη του καρκίνου και μπορεί να έχει και άλλα οφέλη, όπως μειωμένο σάκχαρο και λιγότερες φλεγμονές.

Κουρκούμας

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό της, είναι μια χημική ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, ακόμη και αντικαρκινική δράση.

Μια μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της κουρκουμίνης σε 44 ασθενείς με βλάβες στο παχύ έντερο που θα μπορούσαν να έχουν γίνει καρκινικές.

Μετά από 30 ημέρες, χορήγησης 4 γραμμαρίων κουρκουμίνης σε καθημερινή βάση, μείωσαν τον αριθμό των βλαβών που υπήρχαν κατά 40%.

Η κουρκουμίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη και σε άλλες μελέτες.

Για καλύτερα αποτελέσματα, βάλε στη διατροφή σου, τουλάχιστον 1/2–3 κουταλάκια του γλυκού (1–3 γραμμάρια) αλεσμένου κουρκουμά την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε το ως αλεσμένο μπαχαρικό για να προσθέσετε γεύση στα τρόφιμα και συνδυάστε το με μαύρο πιπέρι για να ενισχύσετε την απορρόφησή του.

Αντικαρκινικές τροφές – Ξηροί καρποί

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε τη διατροφή 19.386 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε 30.708 συμμετέχοντες για έως και 30 χρόνια και διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ενδομητρίου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένοι τύποι ξηρών καρπών μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η προσθήκη μιας μερίδας ξηρών καρπών στην καθημερινή διατροφή μας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον.

Ελαιόλαδο

Οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας Pexels

Το ελαιόλαδο είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία, επομένως δεν είναι περίεργο ότι είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής.

Αρκετές μελέτες έχουν ακόμη βρει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο.

Μια τεράστια ερευνητική ανασκόπηση, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ελαιόλαδου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και καρκίνο του πεπτικού συστήματος από εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Μπορείς να βάλεις ελαιόλαδο πάνω από σαλάτες και μαγειρεμένα λαχανικά ή να το χρησιμοποιήσεις στις μαρινάδες σου για κρέας, ψάρι ή πουλερικά.

Εσπεριδοειδή

Η κατανάλωση εσπεριδοειδών όπως τα λεμόνια, τα λάιμ, τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε ορισμένες μελέτες.

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα εσπεριδοειδών, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνους του πεπτικού και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Τέλος, μια ανασκόπηση 14 μελετών έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη, ή τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα, εσπεριδοειδών μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου κατά 28%.

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η συμπερίληψη μερικών μερίδων εσπεριδοειδών στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Αντικαρκινικές τροφές – Λιπαρά ψάρια

Οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας Pexels

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη λιπαρών ψαριών στην εβδομαδιαία διατροφή μας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη λιπαρών ψαριών συσχετίστηκε, με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Μια άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα στην πραγματικότητα αύξαναν τον κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Στόχευσε σε δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για μια πλούσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250