Πώς αλλάζει το στήθος σου όσο μεγαλώνεις

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Οκτωβρίου 2021 15:30

Πώς αλλάζει το στήθος σου όσο μεγαλώνεις

Ακόμα κι αν έχει το ίδιο μέγεθος και σχήμα για χρόνια, μην εκπλαγείς αν το στήθος σου αρχίζει να αλλάζει καθώς αλλάζεις δεκαετίες.

Είναι συνηθισμένο το στήθος να φαίνεται διαφορετικό καθώς περνάς από τα διάφορα στάδια της ζωής σου. Είναι επίσης πιθανό τα στήθη σου να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, γι' αυτό και είναι καλό να παρακολουθείς το σχήμα τους.

Πώς όμως αλλάζει το στήθος μας με τα χρόνια;

Μπορεί να νιώσεις μια «ελαστική» μάζα

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξεις στα 20 και στα 30 σου είναι τα ινοαδενώματα, για τα οποία η αμερικανίδα γυναικολόγος Jodie Horton λέει στο Bustle ότι τα αισθάνεσαι σαν μια «συμπαγή, σταθερή, ελαστική, καλά καθορισμένη μάζα» κάτω από το δέρμα. Λέει ότι αυτές οι μη καρκινικές αναπτύξεις είναι συχνές σε άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών. Μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος και να μην βλάπτουν, αλλά μπορείς να κάνεις κάτι γι 'αυτές. Ενώ οι γιατροί συνήθως τις παρακολουθούν μέσω υπερήχων, η Horton λέει ότι μπορείς επίσης να αφαιρέσεις τη μάζα χειρουργικά εάν αισθάνεσαι να σε ενοχλεί.

Τα στήθη σου μπορεί να έχουν διαφορετικά μεγέθη

Εάν τα στήθη σου είχαν πάντα διαφορετικό μέγεθος από την εφηβεία, οι πιθανότητες είναι ότι θα συνεχίσουν να είναι έτσι καθώς μεγαλώνεις. Η Horton λέει ότι τα ανομοιόμορφα στήθη δεν είναι πιθανό να ταιριάξουν μαγικά μια μέρα. Περίπου το 90% αυτών είναι κατά κάποιο τρόπο μη ομοιόμορφα, σύμφωνα με την Dr. Kirtly Jones από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Οι θηλές σου θα σκουρύνουν

Καθώς τα στήθη σου μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η περιοχή γύρω από τις θηλές σου θα μεγαλώσει επίσης. Μπορεί επίσης να σκουρύνουν. (Στην πραγματικότητα, οι πιο σκούρες θηλές είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.) Και όλες αυτές οι αλλαγές οφείλονται στις ορμόνες.

Ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν

Εάν το μέγεθος του σώματός σου αλλάξει, πιθανότατα θα υπάρξουν κάποιες ραγάδες στα στήθη σου, λέει η Horton. Θα μοιάζουν με μικρές γραμμές στο δέρμα, άλλες θα είναι πιο βαθιές, άλλες πιο επιφανειακές και πιθανότατα να έχουν διαφορετικό χρώμα από τον συνηθισμένο τόνο του δέρματός σου.

Μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στα στήθη σου

Από αισθητικής πλευράς, εάν τα στήθη σου ήταν πιο κοντά όταν ήσουν μικρή, μπορεί να παρατηρήσεις ότι αρχίζουν να στέκονται πιο μακριά όσο μεγαλώνεις, λέει η Horton. Και πάλι, κάθε αλλαγή στο μέγεθος ή την εμφάνιση σχετίζεται συχνά με τις ορμόνες.

Μπορεί να αναπτύξεις κύστεις

Ενώ είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρήσεις ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα στο διάστημα μέχρι την περίοδο σου, τα εξογκώματα που επιμένουν ή αναπτύσσονται, μπορεί να υποδηλώνουν κύστη, λέει η γυναικολόγος. «Μια κύστη είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό στο στήθος. Περιστασιακά, οι κύστες του μαστού μπορεί να είναι πολλές και προσωρινές». Εννοείται ότι τυχόν άλλες αλλαγές κάτω ή στο δέρμα σου πρέπει να ελέγχονται.

Το στήθος σου θα χρειάζεται περισσότερη προσοχή

Καθώς μεγαλώνεις, θα γίνεται όλο και πιο σημαντικό να παρακολουθείς την υγεία του στήθους σου, όπου είναι και πάλι, καλό να γνωρίζεις πώς να κάνεις μια εξέταση στήθους. Εάν αισθανθείς κάτι ανησυχητικό - σαν ένα εξόγκωμα - κλείσε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου, το συντομότερο δυνατόν.

Οι τακτικές εξετάσεις είναι το κλειδί για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων υγείας. Οι μαστογραφίες δεν είναι κάτι που πρέπει να σκέφτεσαι μέχρι τα 45, αλλά αν έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, αυτές οι εξετάσεις μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν νωρίτερα.

womenonly.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250