Ο Γιώργος Γεροντάκης για τις πτήσεις: Είμαστε λίγο καλύτερα από το 2020, αλλά δεν είναι και αυτά που περιμέναμε

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 11:21

Ο Γιώργος Γεροντάκης για τις πτήσεις: Είμαστε λίγο καλύτερα από το 2020, αλλά δεν είναι και αυτά που περιμέναμε

Στην εκπομή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2fm ,στην Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Station Manager των εταιρειών Skyserv  και Swissport στην Κεφαλονιά Γιώργος Γεροντάκης.

Ο Ιούνιος είναι εδώ και μουδιασμένος τουριστικά  αναμένει τις εξελίξεις στις διάφορες χώρες από όπου περιμένουμε τουριστική κίνηση και ιδιαίτερα από την παραδοσιακή μας αγορά την Μεγάλη Βρετανία.

Ο κ.Γεροντάκης ζυµωµένος µε τον Τουρισµό, έχοντας αναπτύξει έντονη τουριστική  δράση στην Κεφαλονιά, αποφεύγοντας τη µεγαληγορία ,στάθηκε στα αυτονόητα.

Κληθείς να επιστρέψει στα πρώτα βήματα της ενασχόλησης του με τον τουρισμό,ανέφερε:

“Από το 1977 βρίσκομαι στην Κεφαλονιά.

Απο το 1975 χωρίς στοπ εργάζομαι καθαρά στον τουρισμό.

Τελειώνοντας τις σπουδές μου επέλεξα αυτόν τον τομέα,ξεκίνησα απο την Κρήτη και εν συνεχεία το 1977 ήρθα στην Κεφαλονιά.

Είμαι εδώ απο τότε που το πρώτο charter κατέβηκε στην Κεφαλονιά.

Παρακολούθησα όλη την πορεία του τουρισμού τοπικά και με μια τέτοια πορεία μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα,να δει λάθη που έχουν γίνει,τις διορθωτικές κινήσεις που γίνανε,,τα προβλήματα που υπήρξανε και τους τρόπους με τους οποίους τα διορθώσαμε.

Οι πρώτες πτήσεις στην Κεφαλονιά ήταν δύο,το πρώτο σκάφος ήταν απο Ολανδία,η Transavia απο το Άμστερνταμ με ναυλωμένο σκάφος απο την Holland International και στην συνέχεια άνοιξε η Γερμανική αγορά και είχαμε την δεύτερη  απ ευθέιας πτήση για Κεφαλονιά απο το Βερολίνο με την Berlin Plumbing και η σύνδεση αυτή κράτησε όλη την σεζόν.

Η Transavia και η Berlin Plumbing ήταν οι δύο πρώτες εταιρείες που σενέδεσαν την Κεφαλονιά με το εξωτερικό.”

Για το πως αυξήθηκε η δυναμική του τουρισμού στην Κεφαλονιά ο κ.Γεροντάκης είπε:

“Ο τουρισμός είναι ομαδικό σπορ και οι προσπάθειες γίνονται απο πολλούς,δεν γίνονται απο έναν.

Είναι πολλοί οι οποίοι είναι στην αφάνεια και όμως έχουν κάνει πάρα πολλές προσπάθειες.

Αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε”.

Για την τουριστική περίοδο του 2021 σημείωσε:

Η εμπειρία μου απο τις πρώτες πτήσεις είναι ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την Βρετανική αγορά.

Οι πτήσεις που έρχονται απο την Μ.Βρετανία έχουν πληρότητα μηδαμινή.

Ερχονται τα αεροπλάνα με 30-40 επιβάτες,η πορτοκαλί λίστα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα,το βλέπουμε στην πράξη,δεν ξέρω πόσα μπορούμε να κάνουμε,αλλά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Αν περάσουμε στην πράσινη λίστα κατά τα λεγόμενα των tour operator και των αεροπορικών εταιρειών,οι κρατήσεις θα εκτιναχθούν.

Έχοντας προ ολίγου μια  κόνφερανς με την TUI η οποία ξεκινά τις πτήσεις 4 ιουνίου απο Ολανδία δεν μου επικύρωσαν ακόμη την ημερομηνία που θα ξεκινήσουν πτήσεις απο Μ.Βρετανία,αλλά αυτό που άκουσα είναι ότι στην Πορτογαλία που είναι στην πράσινη λίστα,έχει γίνει μπούμ κρατήσεων και έχουν αναγκαστεί να βάλουν τα  Boeing 787 Dreamliner  για να μπορέσουν να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση.

Αν είμαστε τυχεροί και μπούμε και μείς στο πράσινο,θα υπάρξει έξαρση κρατήσεων και μια ροή επιβατών μεγαλύτερη.

Αυτό εξαρτάται βέβαια απο τις Κυβερνητικές αποφάσεις της Αγγλίας.

Υπάρχουν καμιά δεκαριά προυποθέσεις που εξετάζουν για να σε εντάξουν σε κάποια λίστα,παίζει μεγάλο ρόλο το ποσοστό των εμβολιασμών και αυτό πρέπει να ανέβει,να υπάρχει ένας ικανός αριθμός εμβολιασμένων αναλογικά με τον πληθυσμό για να σε εντάξουν στο πράσινο.

Τα νησιά έπρεπε να τα εντάξει στην πράσινη λίστα ,γιατί δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα”.

Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι είναι ανησυχητικό το ότι είμαστε χαμηλά στους εμβολιασμούς,γιατί ενδέχεται αυτό να παίξει αρνητικό ρόλο και ας μας αφήσουν στο πορτοκαλί οι επιπτώσεις θα είναι πολύ άσχημες.

Για την έως τώρα πορεία των αφίξεων στην Κεφαλονιά,είπε ότι είμαστε λίγο καλύτερα απο το 2020,αλλά δεν είναι και αυτά που περιμέναμε.

“Είχαμε βάλει στόχο να πιάσουμε ένα καλό ποσοστό του 2019 και ενώ ξεκινήσαμε αισιόδοξα,με καλό προγραμματισμό ,βλέπαμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες  προγραμμάτιζαν πτήσεις,εγώ έπεσα έξω,περίμενα να έχουμε μεγαλύτερη κίνηση.(Τον Μαίο είχαμε πρί τους 500 τουρίστες).

Φτάσαμε τώρα στον Ιούνιο και πηγαίνουμε σημειωτόν .Το σύστημα απο την Βρετανία πορτοκαλί -πράσινο,ήταν ένα άσχημο χτύπημα γιατί τα αεροπλάνα δεν έχουν πληρότητα,τα αεροπλάνα πετάνε για να πετάνε,είναι ασύμφορο για τις εταιρείες,ακυρώνουν ολόκληρα  δρομολόγια και αυτό δημιουργεί αναστάτωση.

Είναι τόσο ρευστή η κατάσταση που δεν έχουμε ακόμα το πρόγραμμα για το πως θα βαδίσουμε,κοιτάμε ανά εβδομάδα τις πτήσεις,ακυρώνονται,αλλάζουν,δεν μπορείς εύκολα να κάνεις προβλέψεις και το μεγάλο ερωτηματικό είναι πότε θα γίνει ξανά η επανεκτίμηση της Μ.Βρετανίας,να δούμε εάν θα μας εντάξει στο πράσινο και αλλάξουν τα πράγματα,να δούμε μπούμ κρατήσεων,να δούμε πτήσεις να προγραμματίζονται.

Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες-μια ομάδα ανθρώπων-με την Γερμανική αγορά,με την Condor,η οποία ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει,προσθέτει ένα δρομολόγιο απο το Ντίσελντορφ ,απο τον Ιούλιο,έχουμε κάνει και άλλες προσπάθειες με άλλες εταιρείες αλλά δυστυχώς δεν είναι εύκολο γιατί και αεροπλάνα δεν περισσεύουν, δεν είμαστε και νο 1 προορισμός και παράλληλα για συνδιαφήμιση απαιτούνται κονδύλια τα οποία δεν διαθέτουμε.

Ξεκίνησε η Iberia ,πραγματοποιεί φέτος το δρομολόγιο απο την Μαδρίτη και αυτό πρέπει να το δούμε,γίνεται ήδη διαφήμιση στην Μαδρίτη για την Κεφαλονιά,ένημερωτικά,καταφέραμε να αλλάξουμε την ώρα της πτήσης που λειτουργούσε ανασταλτικά(4 το πρωί άφιξη) και να γίνεται μέσα στην ημέρα.

Η Iberia έχει ξεκινήσει μια διαφημιστική καμπάνια στη Μαδρίτη και είναι και αυτό κάτι γιατί ανοίγουμε μια γραμμή με την Ισπανία.έχει γίνει πρόταση και απο αυτή την εταιρεία να γίνει συνδιαφήμιση,συζητιέται,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί.Πιστεύω ότι θα τεθεί  πρόταση στους Δήμους μήπως και διατεθεί κάποια συνδρομή στην όλη αυτή ιστορία.

Είναι δύσκολη περίοδος και όσο πιο δύσκολη και κρίσιμη είναι η περίοδος ,τόσο περισσότερο χρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να δώσει κίνητρα.

Το 2021,θα είναι και αυτή μια δύσκολη χρονιά ,αυτό δείχνει μέχρι στιγμής,πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και αυτό που μένει να δούμε είναι αν προς το τέλος της σεζόν θα μπορέσουμε να έχουμε μια σχτεική επιμήκυνση και αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος του Μαίου και του Ιουνίου.

Να μην απογοητευόμαστε,ας βάλουμε πλάτη όλοι και ότι μπορέσουμε να περισώσουμε απο αυτή τη σεζόν.”

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




00 inkefalonia general ad 300X250