Σπ. Κατσούρης: "Κρίσιμες οι βδομάδες έως την επόμενη εξαγγελία του Βρετανού Πρωθυπουργού - Θέλει μεγάλη προσοχή για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021 10:10

Σπ. Κατσούρης: "Κρίσιμες οι βδομάδες έως την επόμενη εξαγγελία του Βρετανού Πρωθυπουργού - Θέλει μεγάλη προσοχή για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 και στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Τουριστικός πράκτορας και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Σπύρος Κατσούρης.

 Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ο τουριστικός κλάδος βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής σεζόν το ερχόμενο Σάββατο 15 Ιουνίου.

 Ο προσδοκίες για τη φετινή τουριστική σεζόν είναι μεγάλες (με τον αρχικό στόχο να τοποθετείται στο 50% των εσόδων του 2019) και τα πρώτα δείγματα γραφής για ταξίδια προς τη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι άκρως ενθαρρυντικά, ωστόσο η Βρετανία έχει συμπεριλάβει τη χώρα μας στην πορτοκαλί λίστα, και κάποιοι Βρετανοί ακυρώνουν τα σχέδιά τους.

 Το τοπίο επίσης παραμένει ομιχλώδες, εν αναμονή κυρίως του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ, το οποίο σχεδιάζεται αυτή την περίοδο, το οποίο θα δώσει ανάσα στον κλάδο επιταχύνοντας και διευκολύνοντας διαδικασίες.

Για τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού ο κ. Κατσούρης ανέφερε:

“Δυστυχώς τα νέα δεν είναι και τόσο καλά απο την Βρετανική αγορά και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Όποια πρόβλεψη και να κάνουμε πλέον είναι παρακινδυνευμένη γιατί τα δεδομένα αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αλλιώς τα περιμέναμε τα πράγματα και αλλιώς έχουν έρθει, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη με ποιόν τρόπο θα ταξιδέψει ο κόσμος και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό και όσον αφορά την βρετανική αγορά, περιμένουμε 28 Μαΐου την επόμενη εξαγγελία του Μπόρις Τζόνσον για το εάν η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πράσινη λίστα.

Πρέπει να προσέξουμε όλοι και αυτό μετατίθεται στην προσωπική ευθύνη του καθενός να μην εκτοξευθούν τα κρούσματα μας, γιατί αυτές οι τρείς εβδομάδες έως την επόμενη εξαγγελία του Πρωθυπουργού της Βρετανίας είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Θέλει μεγάλη προσοχή για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και αντι να περιμένουμε να ξεκινήσει η σεζόν αρχές Ιουνίου, πάρουμε άλλες τρείς εβδομάδες παράταση και ανοίξουμε τέλος Ιουνίου”.

Σημείωσε επίσης ότι οι εταιρείες ανάλογα με τις εξαγγελίες κάνουν τον προγραμματισμό τους και οι οδηγίες αφορούν όλη την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε επίσης στην ρευστή κατάσταση που υπάρχει για το “πράσινο” διαβατήριο και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τα PCR (μοριακά τεστ) που θα πρέπει να κάνει κάποιος για να φύγει από την χώρα και που τοπικά γίνονται στο ΓΝ. Κεφαλονιάς  και σε ιδιωτικά ιατρεία στο Αργοστόλι και αυτό σημαίνει χρονοτριβή και ταλαιπωρία για τον τουρίστα.

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όπως τόνισε και θα πρέπει οι ξενοδόχοι να δουν πως μπορούν να το ρυθμίσουν ούτως ώστε η οργάνωση να γίνεται απο τους ίδιους.

Όσον αφορά το πότε ξεκινούν οι πτήσεις για την Κεφαλονιά, ο κ. Κατσούρης ενημέρωσε ότι Transavia έχει μεταφέρει την πτήση της απο 22 Μαΐου στις 29 Μαΐου και οι άλλες εταιρείες τις μετέφεραν για τον Ιούνιο και ότι πάνε προς τα πίσω οι άλλες πτήσεις.

Για τα κρουαζιερόπλοια, ενημέρωσε ότι υπάρχουν κάποιες λίστες αφίξεων που έχουν σταλεί απο τις εταιρείες χωρίς να διασαφηνίζεται πότε θα γίνει η επανέναρξη, ότι οι εταιρείες που επιθυμούν να ξεκινήσουν τις κρουαζιέρες βασίζονται σε δύο μοντέλα, στο ένα μοντέλο πλήρωμα και επιβάτες θα είναι εμβολιασμένοι και στο δεύτερο όπου δεν θα είναι όλοι εμβολιασμένοι.

Επεσήμανε δε, ότι το δεύτερο μοντέλο (της φούσκας)θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα για το Αργοστόλι, γιατί οι επιβάτες θα απομονώνονται και θα επισκέπτονται ελεγχόμενα κάποια αξιοθέατα.

Επιστρέφοντας στις ακυρώσεις πτήσεων και στις “στατιστικές” που επιχειρούνται σε σχέση με άλλους προορισμούς, ο κ. Κατσούρης είπε:

“Είναι σαν να συγκρίνουμε γιατί η Κρήτη εξάγει πιο πολύ λάδι απο την Κεφαλονιά.

Το να επιχειρείται με σκοπιμότητα μια καταστροφολογία για τον τουρισμό δεν μας κάνει καλό, καλύτερα να βρουν ένα άλλο αντικείμενο για να αντιπαρατεθούν.

Μιλώντας με συναδέλφους μου στην Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα ,εισπράττω πολλά μπράβο για την λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής Αργοστολίου.

Στην Ζάκυνθο δεν έχει λειτουργήσει καν τουριστική επιτροπή, βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου γίνονται πάρα πολλές σωστές ενέργειες, που πραγματικά δεν ξέρω αν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Σ αυτή την Τουριστική Επιτροπή έχει επιτευχθεί από όλους του συμμετέχοντες πολύ μεγάλη συσπείρωση και γίνονται από κοινού προσπάθειες. Οι άνθρωποι που βιώνουν στο πετσί τους τον τουρισμό είναι αυτοί που μπορούν να κρίνουν σωστά αν γίνονται πράγματα για τον τουρισμό η δεν γίνονται.

Αν επιχειρήσω εγώ να γράψω ένα άρθρο για την υγεία στην Κεφαλονιά δεν θα είμαι ειδήμων σ' αυτό τον τομέα.

Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλεία στην Τουριστική Επιτροπή, κοινός παρονομαστής μας είναι η προβολή του νησιού μας, οπότε ας μην συνεχίσουν να συγκρίνουν τι κάνει η Ζάκυνθος η η Κέρκυρα, γιατί υπάρχουν άλλοι παράγοντες που έχουν περισσότερες πτήσεις και που δεν έχουν σχέση με την προβολή η τις ενέργειες που γίνονται.

Οι αεροπορικές εταιρείες για να αναπτύξουν όλο το πτητικό πρόγραμμα που είχαν το 2019,θα προτιμήσουν να ξεκινήσουν πτήσεις πρώτα σε κάποιους προορισμούς στους οποίους έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του κόστους της πτήσης και αυτό έχει σχέση με συμφωνίες, με προκαταβολές που έχουν δοθεί κ.λ.π,οπότε δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι και να κάνουμε συγκρίσεις.

Δεν έχει καμία λογική όλο αυτό.

Τέλος, στην ερώτηση εάν μπορεί να κάνει μια εκτίμηση για την συνέχεια απάντησε ότι απο την στιγμή που θα ξεκινήσει ο τουρισμός θα υπάρχει μια ανοδική πορεία και επανέλαβε ότι επιδημιολογικά πρέπει να έχουμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα για να γίνει αυτό αρχές Ιουνίου.

“Εάν η επιδημιολογική εικόνα μας τέλη Μαΐου που θα γίνει η αξιολόγηση από την Βρετανική Κυβέρνηση δεν είναι καλή, τότε θα φταίμε μόνο εμείς”, τόνισε.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/katsouris-892}




00 inkefalonia general ad 300X250