Κοινωνικός Τουρισμός: «Πακέτα» διακοπών σε 533.000 δικαιούχους - Πότε θα γίνουν αιτήσεις για το 2020

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Μαΐου 2020 19:21

Κοινωνικός Τουρισμός: «Πακέτα» διακοπών σε 533.000 δικαιούχους - Πότε θα γίνουν αιτήσεις για το 2020

 Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο κοινωνικός τουρισμός 2020, ο οποίος θα είναι αλλαγμένος. Δείτε πότε θα γίνουν αιτήσεις και πού πρέπει να κάνετε την αίτηση.

Ο κοινωνικός τουρισμός είναι στην τελική ευθεία για το 2020. Το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ θα διαθέσουν από τον Ιούνιο «πακέτα» διακοπών σε 533.000 δικαιούχους για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι χαμηλή λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς μέσα στον Ιούνιο. Πηροφορίες κάνουν λόγο για 10 ή 15 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Αν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις για φέτος, τότε οι δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) αλλά και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο της αίτησης έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας, ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας ή ακόμη και αν δεν επιδοτήθηκαν αλλά γράφτηκαν ως άνεργοι πριν τη λήξη των αιτήσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ βασική διαφοροποίηση από το παρελθόν και καινοτομία αποτελεί η αντικατάσταση των γνωστών έγχαρτων «δελτίων κοινωνικού τουρισμού», με τα οποία εφοδιάζονταν οι δικαιούχοι, με τις ηλεκτρονικές «επιταγές κοινωνικού τουρισμού».

Οι επιταγές είναι μοναδικοί ηλεκτρονικοί αριθμοί, που αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία αποτελεί την επιδότηση των διακοπών.

Ο συνολικός αριθμός και η οικονομική αξία των επιταγών ορίζεται σε ετήσια βάση και εξαρτάται από τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος, ενώ στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω, η αξία της επιταγής είναι μεγαλύτερη.

Κάθε χρόνο, συνήθως περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ο ΟΑΕΔ δημοσιεύει δημόσια πρόσκληση για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων.

Μετά την υποβολή της αίτησης, όλα τα στοιχεία, που απαιτούνται, για να εξακριβωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, αντλούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ. Συνεπώς, δεν χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπου και πάλι παρέχεται η δυνατότητα να επισυναφθούν στην ηλεκτρονική αίτηση.

Πηγή: Ieidiseis.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250