Ο "Αγ. Μηνάς" για τα προβλήματα στον τουρισμό επισιτισμό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012 09:53

Ο "Αγ. Μηνάς" για τα προβλήματα στον τουρισμό επισιτισμό

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ " Ο ΑΓ. ΜΗΝΑΣ" Εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό επισιτισμό, και στις παράλληλες με αυτόν δραστηριότητες, έχουμε δημιουργήσει ασύλληπτα κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όχι μόνο να βελτιωθεί η ζωή μας, αλλά με ταυτόχρονο γκρέμισμα των δικαιωμάτων μας, και των προσδοκιών των οικογενειών μας για καλύτερη ζωή. Οι μισθοί πείνας, τα εξοντωτικά ωράρια, η εκτεταμένη ανασφάλιστη κι απλήρωτη δουλειά την εποχή ακόμα της μεγάλης ανάπτυξης, μας βρήκαν με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης σε πολύ χειρότερη θέση.

Το σωματείο μας καταγγέλλει τους ξενοδόχους και επιχειρηματίες στην εστίαση που αξιώνουν σήμερα μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων «είναι αυτοί που αναφέρονται στον τουρισμό ως τη μεγάλη βιομηχανία της χώρας, όταν με τους μισθούς που θέλουν να επιβάλλουν θα αποκλείσουν και το μικρό κομμάτι των εργαζομένων που μπορεί ακόμα να κάνει διακοπές.


Ζητούν σπαστά ρεπό και ωράρια ώστε να μην μπορεί κανείς να αξιοποιήσει ένα διήμερο για να ξεκουραστεί, να κάνει αναψυχή. Απαιτούν να παίρνουμε λιγότερη ή και καθόλου άδεια, να μην μπορούμε να αναπληρώσουμε την εργατική μας δύναμη. Να είμαστε αναλώσιμοι εργάτες που θα παράγουν κέρδη για τις επιχειρήσεις τους.
Υπογραμμίζουμε ότι: «πάγια θέση του Σωματείου και των εργαζομένων του κλάδου είναι ότι όσο οι διακοπές και η αναψυχή αποτελούν πανάκριβο εμπόρευμα και πεδίο δραστηριότητας των μεγάλων μονοπωλίων δεν θα ικανοποιείται η ανάγκη του λαού για τουρισμό, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα βιώνουν την ανεργία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και θα αδυνατούν να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες τους».


Τονίζουμε ότι και οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου έχουν συμφέρον να βρεθούν σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι των εργαζομένων για να επιβάλλουν όλοι μαζί ένα δρόμο ανάπτυξης που θα ωφελεί όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και όσους σήμερα δεν μπορούν αντικειμενικά να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια και τις μεγάλες αλυσίδες.


Ανάπτυξη που θα έχει ως κριτήριο τις ανθρώπινες ανάγκες για πολιτισμό, τουρισμό, αναπλήρωση της εργατικής μας δύναμης μέσα από φτηνές, ποιοτικές διακοπές. Κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσο τα μεγάλα ξενοδοχεία και οι αλυσίδες του επισιτισμού ανήκουν σε μια χούφτα πλουτοκράτες που εκμεταλλεύονται χιλιάδες εργαζόμενους και την ανάγκη τους για ξεκούραση και αναψυχή.

Το Δ.Σ