Nέα παγκόσμια τάση στο design: Τα ξενοδοχεία "δένονται" με την κουλτούρα και τη φύση της περιοχής τους

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014 23:00

Η σύγχρονη τάση στο ξενοδοχειακό ντιζάιν "αποτυπώνεται" στην ανακατασκευή του «The Regent Esplanade» στο Ζάγκρεμπ, από την MKV Design. Στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του 1890 και η ανακαίνιση διατήρησε την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η σύγχρονη τάση στο ξενοδοχειακό ντιζάιν "αποτυπώνεται" στην ανακατασκευή του «The Regent Esplanade» στο Ζάγκρεμπ, από την MKV Design. Στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του 1890 και η ανακαίνιση διατήρησε την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η τελευταία τάση που καταγράφεται σε ξενοδοχεία από όλο τον κόσμο και αφορά το ντιζάιν, είναι η διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων στα πρότυπα της τοπικής κουλτούρας και στα μέτρα του φυσικού περιβάλλοντος. Σκοπός είναι το ξενοδοχείο να διατηρεί το χαρακτήρα της περιοχής όπου βρίσκεται, εμπλουτίζοντας τα δωμάτιά του με ντιζάιν που εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον και την τοπική παράδοση. 

Πολλά τα παραδείγματα ξενοδοχείων που έχουν υιοθετήσει αυτή τη λογική στο ντιζάιν, όπως τα παρουσιάζει το TOPHOTELPROJECTS και δημοσιεύονται στo ehotelier. Το μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο της Βραζιλίας Uxua αποτελεί ενδεικτική περίπτωση. Οι 12 διαμορφωμένες βίλες του έχουν άνετη επίπλωση η οποία προέρχεται κατά 99% από τοπικούς τεχνίτες. Όσον αφορά το στυλ και την αυθεντικότητα, το Uxua είναι σίγουρα ισοδύναμο του γειτονικού του Campo Bahia, που αποτελεί τη βάση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας για το Μουντιάλ και κτίστηκε από γερμανούς επενδυτές. Τα τοπικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου είναι απλά, όπως το ξύλο ευκάλυπτου, για παράδειγμα. Το κόστος όμως της διανυκτέρευσης στις παραθαλάσσιες βίλες εκτινάσσεται στα 490 δολάρια Αμερικής.

as TOPHOTELPROJECTS

Uxua

Campo Bahia

Από την άλλη, τα δωμάτια του νέου 25hours Hotel Bikini Berlin, που έχουν χαρακτήρα «αστικής ζούγκλας», παραχωρούνται στους επισκέπτες στη μισή τιμή σε σχέση με τα δωμάτια του Uxua, παρόλο που διατηρούν στενούς τους δεσμούς τους με το περιβάλλον και είναι διακοσμημένα με τσιμέντο και εύπλαστο ξύλο. Ενοικιαζόμενα ποδήλατα – το βασικό όχημα της πόλης – είναι κρεμασμένα στους τοίχους του δωματίου, ενώ οι μεγάλες μπαλκονόπορτες των δωματίων έχουν θέα στον ζωολογικό κήπο. Το πρωί ο επισκέπτης μπορεί να ξυπνήσει από… τον βρυχηθμό του λιονταριού και από τους θορύβους που κάνει μια μαϊμού. 

Ο σχεδιαστής επίπλων και αντικειμένων διακόσμησης Werner Aisslinger κατάφερε να συνδυάσει με τον δικό του τρόπο το στοιχείο της φύσης με αυτό της πόλης. Στο λόμπι βρίσκονται κύβοι καλυμμένοι με ύφασμα, η ρεσεψιόν είναι σαν σταθμός καυσίμων στον υπόγειο σιδηρόδρομο, οι επισκέπτες χαλαρώνουν ξαπλώνοντας σε αιώρες, ενώ η αισθητική casual chic καθώς και ένα ευρύ φάσμα φορμών, χρωμάτων και στυλ, εδώ συνυπάρχουν κατά κάποιο τρόπο αρμονικά.

25hours Hotel Bikini Berlin

Το ντιζάιν του Generator Hostel στη Βαρκελώνη μπορεί να είναι τραβηγμένο ή να αποτελεί έκφραση αγνής χαράς. Βασίζεται στη λογική ότι δεν χρειάζεται να σχεδιάζονται τα πάντα διεξοδικά. Το δωμάτιο που αποτελεί του λόμπι του χόστελ κυριαρχείται από πολύχρωμο φωτισμό και δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο δωμάτιο προσευχής ενός Θιβετιανού. Τα 300 φανάρια που διαθέτει θυμίζουν το παραδοσιακό Φεστιβάλ Φαναριών που διοργανώνεται εκεί κάθε χρόνο. 

Generator Hostel

Το ξύλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λεπτότητα και να κάνει… θαύματα! Αυτό αποδεικνύει το InterContinental Resort στο Νταβός, το οποίο άνοιξε τον Δεκέμβριο, με την ξεχωριστή ξύλινη πρόσοψη ανάμεσα στις Άλπεις (το κόνσεπτ ανήκει στον Matteo Thun). 

InterContinental Resort

Εξίσου νέο και εντυπωσιακό είναι και το Andaz Hyatt Resort στην επαρχία Papagayo της Κόστα Ρίκα. Η είσοδος και το λόμπι παραπέμπουν σε ιθαγενείς της περιοχής και τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με κυματιστά σχήματα και έργα τέχνης από ντόπιους καλλιτέχνες.

Andaz Lounge

Andaz Hyatt Resort

tornosnews.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250