Αλιευτικός Τουρισμός - Έρευνα & Ανάπτυξη: Ένα τριήμερο δράσεων στην Κεφαλονιά!

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024 09:20

Αλιευτικός Τουρισμός - Έρευνα & Ανάπτυξη: Ένα τριήμερο δράσεων στην Κεφαλονιά!

Ένα τριήμερο δράσεων στο νησί μας! 

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, το Πανελλήνιο Σωματείο Αλιευτικού Τουρισμού Επαγγελματιών Αλιέων (ΠΣΑΜΕΑ) και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τριήμερο δράσεων με τίτλο, Αλιευτικός Τουρισμός: Συνεργασία για Έρευνα & Ανάπτυξη, που έλαβε χώρα στην Κεφαλονιά από τις 20 έως και τις 22 Μαΐου.

Με κεντρικό στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη για τον αλιευτικό τουρισμό παρευρέθηκαν στην Κεφαλονιά ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Μύρωνας Φλουρής, στελέχη από τα υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, δημοσιογράφοι, καθηγητές ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φοιτητές. Μέσα από ένα συνδυασμό επιστημονικών συζητήσεων, παρουσιάσεων, ενημερωτικών επισκέψεων και βιωματικών εμπειριών οι συμμετέχοντες, αντάλλαξαν τεχνογνωσία και προβληματισμούς και απέκτησαν επιπλέον γνώσεις για την διαμόρφωση και διαχείριση αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 20 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε κλειστή συνάντηση εργασίας- workshop, μεταξύ εκπροσώπων που σχετιζονται με τον τουρισμό και τη θαλάσσια οικονομία, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης. Στόχος του workshop ήταν η συνεργασία, η επεξεργασία ιδεών, η διαβούλευση και η αποτύπωση συμπερασμάτων για την περαιτέρω ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης κος. Παναγής Καππάτος, ενώ σύντομους χαιρετισμούς έδωσαν, ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου Νίκος Κουρκουμέλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

Στην εισήγηση του workshop o κος. Μύρων Φλουρής, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας Κεφαλονιάς στην πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στο πλαίσιο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που το Υπουργείο Τουρισμού υλοποιεί. “Βρισκόμαστε αρωγοί και στηρίζουμε με κάθε μέσο πρωτοβουλίες που συνδράμουν την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.”

Στην συνέχεια η κα. Αντωνία Βασιλείου, πρόεδρος του ΠΣΑΤΕΑ μίλησε για το Σωματείο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τόνισε “πρώτα και πάνω από όλα, ο Αλιευτικός Τουρισμός (ΑΤ) προσφέρει στιγμές ανεκτίμητης αξίας, τόσο για τους επισκέπτες όσο και σε εμάς τους ψαράδες! Αλιευτικός τουρισμός σημαίνει μειωμένη χρήση επιλεγμένων αλιευτικών εργαλείων στην θάλασσα, καθώς η αλιευτική προσπάθεια εστιάζει στην ανάδειξη και επίδειξη της διαδικασίας για τους επισκέπτες. Άρα μιλάμε για ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ψαράδων στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και βιωσιμότητα των αποθεμάτων των ψαριών. Ο ΑΤ προβάλει τις τοπικές ομορφιές, την παράδοση, την κουλτούρα, την τοπική γαστρονομία σε συνδυασμό με τα αλιεύματα και τις ιδιαιτερότητες ενός τόπου, καθώς και την παράδοση των αλιευτικών κοινοτήτων. ”

Η καθηγήτρια Γεωργία Ζούνη Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρουσίασε τον αλιευτικό τουρισμό, τις τάσεις καθώς και το προφίλ των ταξιδιωτών που προτιμούν αυτή την ειδική μορφή τουρισμού.

Στη συζήτηση που συντόνισε η Μαρίνα Βεργωτή, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου συμμετείχαν επίσης η Ελένη Παπαναστασάτου Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κεφ & Ιθακης - Επιχειρηματικότητας & Απόδημων, η Ανθούλα Νταβάκου Λιμενάρχης Κεφ. & Ιθάκης, η Δέσποινα Λάσκαρη εκπρόσωπός Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, η Χριστίνα Καλαθά Δίκτυο Δήμων Π.Ε Νήσων Αττικής, ο Μιχάλης Σκορδάς Αναπτυξιακή Καβάλας - Πρόεδρος Αναπτυξιακών, η Μαρία Οικονόμου στέλεχος της Διεύθυνσης Αλείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Γεωργία Ζούνη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιά στο τμήμα Τουρισμού, ο Ναούμ Μυλωνάς επίκουρος καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από το τμήμα Τουρισμού, ο Άγης Κονιδάρης αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από το τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας, ο Γεώργιος Νικολάτος ΔΣ ΠΣΑΤΕΑ.

H δράση συνεχίστηκε με τη βιωματική εμπειρία των συμμετεχόντων στο νησί. Στις 21 Μαΐου οι συμμετέχοντες της δράσης περιηγήθηκαν στα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς καθώς και σε επισκέψιμες μονάδες παραγωγής τοπικών προϊόντων - οινοποιείο, τυροκομείο και ελαιοτριβείο. Η δράση ολοκληρώθηκε με την εμπειρία του αλιευτικού τουρισμού που διοργανώθηκε στα νερά της Κεφαλονιάς, με την υποστήριξη του ΠΣΑΤΕΑ, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τα οφέλη του αλιευτικού τουρισμού για την ανάπτυξη του προορισμού και τον έλεγχο της αλόγιστης αλιείας.

Εκ της Τουριστικής Επιτροπής

5e6c066b 9745 4f63 a51e 6fc3116574ba9a212024 023d 4d94 8842 2f79874f3743b31f91a9 5c4e 45cd 85dd 8f10da495e4fd13a675b 5548 44cf b6c8 c1c1b5793600DSC 0102DSC 0112DSC 0141DSC 0219DSC 0237




00 inkefalonia general ad 300X250