Αγ. Κονιδάρης: ‘’Δήμος Αργοστολίου και Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρωτοπορούν παρέχοντας ''εργαλεία'' στους επαγγελματίες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη’’

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2024 15:51

Αγ. Κονιδάρης: ‘’Δήμος Αργοστολίου και Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρωτοπορούν παρέχοντας ''εργαλεία'' στους επαγγελματίες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη’’

Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τούς δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αγησίλαος Κονιδάρης για την μελέτη “Οδηγοί Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη” που παρουσιάστηκε την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου.

Οι “Οδηγοί Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» προέκυψαν μέσα από την επιτυχή συνεργασία της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου και του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο κ Κονιδάρης δήλωσε σχετικά:

«Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπάρχουν πράγματα που ενδιαφέρουν πραγματικά τον κόσμο υπάρχει συμμετοχή. Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει καινούργια πράγματα και να εκπαιδευτεί και πάντα λέω ότι ο ρόλος του Δήμου - των τουριστικών επιτροπών, είναι συντονιστικός και πρέπει να δίνουν τις καινούργιες πληροφορίες , να φροντίζουν να εκπαιδευτούν οι επιχειρήσεις και όλοι οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες του τουρισμού. Η μελέτη που κάναμε και που παρουσιάσαμε είναι κάτι τέτοιο, τους δώσαμε τα εργαλεία για να τα χρησιμοποιήσουν. Ο Δήμος Αργοστολίου έχει κάνει αρκετά βήματα προς το κομμάτι της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που είναι πλέον αναγκαιότητα. Η οικονομική ανάπτυξη, η ευημερία των αριθμών σίγουρα μας ενδιαφέρουν, αλλά το βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη έρχεται να μας θέσει το θέμα ότι η οικονομική ανάπτυξη του τουρισμού πρέπει να συμβαδίζει και με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του πολιτισμού. Αν δεν συμβαδίζουν αυτά τα τρία, μπορεί να έχουμε μία εφήμερη ανάπτυξη , που σε λίγο χρόνο όμως θα μας γυρίσει μπούμερανκ».

Ο κ Κονιδάρης έκανε σύντομη αναφορά στην συνέχεια στους 17 στόχους που έχουν καταλήξει τα Ηνωμένα Έθνη για την βιώσιμη ανάπτυξη και τους 169 υποστόχους που κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει και να διαμορφώσει σχετικά την πολιτική της και στην συνέχεια να αξιολογηθεί ανάλογα με την επίτευξη των στόχων της.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα κείται καλώς σε σχέση με όλα αυτά και τόνισε :

« Η Κεφαλονιά έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει ο πρώτος είναι να φτιάξει τα προιόντα του και τον προορισμό του ώστε να είναι βιώσιμος και να έχει έτοιμα «πακέτα» ο τουρίστας να επιλέξει και ο δεύτερος να περιμένουμε οι ίδιοι οι τουρίστες να μας πουν αν έχουμε όσα αφορούν στο βιώσιμο περιβάλλον και μετά να αντιληφθούμε τι πρέπει να κάνουμε. Ο πρώτος δρόμος είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσουμε και αυτό νομίζω ότι έχουμε επιλέξει , δηλαδή να φτιάξουμε τον προορισμό μας με έναν τρόπο που να είναι βιώσιμος και οι τουρίστες να έχουν να επιλέξουν περισσότερα προιόντα. Αυτή είναι η γενική αρχή, θα πάμε προς τα κει και μετά έρχεται το πως η κάθε επιχείρηση θα μπεί στην διαδικασία και εδώ ερχόμαστε εμείς να πιάσουμε αυτό το θέμα με τον πιο απλό τρόπο , με τους «Οδηγούς Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη»».

Στην συνέχεια ανέλυσε επαρκώς πως μπορεί ο εκάστοτε επιχειρηματίας να ωθήσει τον κάθε τουρίστα να κάνει βιώσιμες επιλογές κατά την διάρκεια του ταξιδιού του , της διαμονής του και κατά την διάρκεια της κατανάλωσης , πχ, πώς να μην σπαταλά πολύ νερό στο ξενοδοχείο , πολύ ρεύμα, να παράγει λιγότερα σκουπίδια, να ανακυκλώνει, να μην σπαταλά περισσότερο φαγητό από αυτό που του είναι απαραίτητο και οι επιχειρήσεις να διοχετεύουν τα φαγητά σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη όταν περισσεύουν.

Εν κατακλείδι ο στόχος είναι ο τουρίστας να συμβάλλει στο να γίνει μία επιχείρηση ποιο βιώσιμη με τις ανάλογες επιλογές που ο τουρίστας θα μπορεί εύκολα να τις ακολουθήσει και που ο ίδιος ο επιχειρηματίας θα του δώσει και έδωσε παραδείγματα άκρως κατανοητά που αφορούν τα συμπεριφορικά οικονομικά τονίζοντας ότι η ψυχολογία επηρεάζει πάρα πολύ τις αποφάσεις μας.

(Η συμπεριφορική οικονομία είναι το διεπιστημονικό πεδίο που μελετά τις επιδράσεις ψυχολογικών, γνωστικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολλών άλλων παραγόντων στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Σκοπός της είναι η καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αλλά και η πρόβλεψή της σε ορισμένες καταστάσεις).

Ο κ Κονιδάρης επανέλαβε ότι όλες οι κατευθύνσεις ξεκινούν από τον Δήμο και στην συνέχεια συμπορεύονται όλοι και σημείωσε:

« Ο Δήμος Αργοστολίου λέει ναι στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και αυτό είναι σημαντικό. Γίνονται ημερίδες, εκπαίδευση και αυτό έχει διαχυθεί στην κοινωνία. Από την εκδήλωση της Δευτέρας ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το πώς μπορούν να μπούν στην διαδικασία και έτσι γίνονται βήμα –βήμα τα πράγματα. Σύμφωνα και με τους δείκτες στόχους, οι Δήμοι αξιολογούνται ανάλογα και αξιολογείται και ο κάθε προορισμός και από τους τουρίστες. Σε έρευνα που έγινε και την παρουσιάσαμε την Δευτέρα συνοπτικά, πάνω από τους μισούς τουρίστες θέλουν βιώσιμα ταξίδια και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον , αλλά εν τέλει αποδεικνύεται ότι 53% θέλουν και μόνο 6 με 9% υλοποιούν. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των προθέσεων και των πράξεων τους, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς ως προορισμοί πρέπει να τους δώσουμε τις ευκαιρίες και να τους προσκαλέσουμε να υλοποιήσουν τα θέλω τους. Αυτό θα γίνει αν είναι εύκολο να επιλέξουν τα ανάλογα προιόντα και αν πεισθούν ότι αυτό που κάνουν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Εμείς προς τα κει πάμε, όλα αυτά που γίνονται είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε τρία βιβλιαράκια , για τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία, για τα εστιατόρια και το τρίτο για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον τουρισμό. Τα βιβλιαράκια αυτά είναι εξειδικευμένα και έχουν τις πρακτικές λύσεις απλές και ανέξοδες που μπορούν να εφαρμόσουν πολύ ‘άμεσα και που θα μας οδηγήσουν σιγά σιγά στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσουμε. Το γεγονός ότι ο Δήμος συμβουλεύει η εκπαιδεύει τις επιχειρήσεις συμβάλλει στο να μην έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις από συμβούλους».

Κλείνοντας ο κ. Κονιδάρης ενημέρωσε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, είναι ανοιχτό σε επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν σε μία έρευνα να έχουν και πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο τους επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πάντα ανοιχτό στην κοινωνία.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/nkefalonia-892-23-1-2024?si=57a905c2d8fb4e908c253740165ea405&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250