O Γεράσιμος Τιμοθεάτος στον COSMOS 96,5 για την έως τώρα πορεία του τουρισμού – Τι αναφέρει για το σεμινάριο για τους ιδιοκτήτες Airbnb

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Μαΐου 2023 16:27

O Γεράσιμος Τιμοθεάτος στον COSMOS 96,5 για την έως τώρα πορεία του τουρισμού – Τι αναφέρει για το σεμινάριο για τους ιδιοκτήτες Airbnb

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην εκκίνηση της τουριστικής σεζόν στην Κεφαλονιά: «Υπάρχει μία μείωση στις πτήσεις, όμως δεν έχουμε στοιχεία ακόμα για τον Μάιο. Υπάρχει μία σχετική γκρίνια γιατί όλοι προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσα σε 4 μήνες όμως αυτή η εξίσωση σήμερα έχει δυσκολέψει. Όσο γι αυτά τα οποία λέγονται ότι η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου δεν έχει πληρώσει τις αεροπορικές εταιρείες , αυτό δεν υφίσταται. Υπάρχει η δυσκολία να καταναλώσει ο καταναλωτής αγαθά , άρα προσέχει πόσα και που θα χαλάσει, οπότε υπάρχει πτώση στην κατανάλωση έξω. Στα ξενοδοχεία η κατανάλωση στο πρωινό έχει αυξηθεί και αυτό δείχνει ότι ο τουρίστας καταναλώνει πολύ το πρωί για να κάνει το απόγευμα ένα γεύμα. Κάπως έτσι πέφτει η κατανάλωση και οι τζίροι. Το να κάνουν κάποιοι κριτική χωρίς στοιχεία και να μεταθέτουν τις ευθύνες είναι το πιο εύκολο πράγμα. Έχουν ανοίξει νέα εστιατόρια και θα μοιραστούν τον ίδιο η παρόμοιο κόσμο που ήταν και πέρυσι , οπότε οι τζίροι θα πέσουν. Από τα στοιχεία που μας έχει δώσει το γραφείο του ΕΟΤ στο Αργοστόλι, έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος 30 επιχειρήσεις για μεταφορές τουριστών, οπότε η πίττα μοιράζεται σε πιο πολλά κομμάτια και τα σχέδια δεν τους βγαίνουν. Τα κόστη έχουν αυξηθεί και η εξίσωση δεν μας βγαίνει, καταλαβαίνω τον επιχειρηματία που έχει αυξήσει τις τιμές του, αλλά και του καταναλωτή του φαίνεται πολύ η σαλάτα 10 ευρώ. Παντού υπάρχει αυτή η γκρίνια, δεν είναι μόνο Κεφαλονίτικο φαινόμενο».

Στις All Inclusive κρατήσεις: « Στην Κεφαλονιά δεν υπάρχει τεράστιος αριθμός ξενοδοχείων που να προσφέρουν αυτό το προϊόν που να αλλοιώνει την εικόνα της Κεφαλονιάς στον τουρίστα. Το All Inclusive όμως γι αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε , γιατί ήθελε ο καταναλωτής να ξέρει πόσα θα χαλάσει για την διατροφή του. Αυτές τις εποχές ενδέχεται το All Inclusive να δουλέψει πιο πολύ».

Στην συνέχεια της τουριστικής σεζόν στην Κεφαλονιά: « Έχω πει ότι το καλοκαίρι θα κυλήσει σε επίπεδο αφίξεων ανοδικά και θεωρώ ότι θα ομαλοποιηθεί αυτή κατάσταση. Ως νησί ζητάμε τουρίστα από τον Απρίλη , όμως για να φύγει ευχαριστημένος ο τουρίστας και να ξανάρθουν άλλοι Απρίλη δεν θα πρέπει να βρίσκει επιχειρήσεις κλειστές , παραλίες ανοργάνωτες κλπ, θα πρέπει να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα και να δούμε κι εμείς τι θέλουμε. Τι παραπάνω να κάνει ο Δήμος, εμπλέκομαι τα τελευταία 11-12 χρόνια με την Επιτροπή Τουρισμού και παρακολουθώ τα πράγματα από πάρα πολύ κοντά. Τα προηγούμενα χρόνια τα χρήματα που είχε να διαχειριστεί ολόκληρος ο Δήμος Κεφαλονιάς ήταν στις 60 χιλιάδες ευρώ , φέτος έχει φτάσει ο Δήμος Αργοστολίου τις 110 χιλιάδες και οι άλλοι δύο Δήμοι έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν από 50 χιλιάδες ο καθένας, συν τι μπορεί να προσθέσει ο κάθε ξενοδόχος και το Επιμελητήριο. Αυτά όμως τα χρήματα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα όσα δαπανώνται στο τουριστικό γίγνεσθαι. Οι τουριστικές εταιρείες κοιτάνε να βάλουν δρομολόγια εκεί που κερδίζουν».

Στις πτήσεις προς Κεφαλονιά: « Δεν έχουμε κάποια μεταβολή στις πτήσεις Απρίλιο και Μάιο, κόπηκε μόνον η πτήση της Ryanair από τη Ρώμη που ήταν κάτι αναμενόμενο και φέτος την έβαλαν από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Πέρα από τα συμβόλαια που είχαν γίνει με τις low cost εταιρείες το 2011 και είχαν μείνει και απλήρωτες κάποιες υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν , όλα τα υπόλοιπα χρόνια η συνεισφορά μας προς τις αεροπορικές εταιρείες ήταν για ένα μικρό ποσοστό στην διαφήμιση που κάνουν για τον προορισμό».

Στην έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις το 2023: « Παραμένει το πρόβλημα , όμως φέτος οι επιχειρηματίες αρκετά νωρίς προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις κενές θέσεις εργασίας από Κεφαλονιά ή εκτός η ακόμα και από το εξωτερικό. Δυστυχώς είχαμε και το τραγικό γεγονός με το παιδί που πνίγηκε, οι γονείς είχαν έρθει από το εξωτερικό για να βρούν εργασία και δυστυχώς συνέβη αυτό το τραγικό γεγονός που όλους μας λυπεί. Και στο προσωπικό στα αεροδρόμιο έχει γίνει μια αρκετά καλή δουλειά και δεν θα έχουμε προβλήματα παρόμοια με τα περσινά».

Στο όφελος της τοπικής αγοράς από τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων: « Τα κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν το νησί μας γιατί θέλουν να πουλήσουν κάποιες εκδρομές. Ο πελάτης του κρουαζιερόπλοιου έχει πληρωμένα μέσα στο κρουαζιερόπλοιο τα της διατροφής του και πιθανόν να μην έχουμε την απόδοση που θα θέλαμε όλοι , σίγουρα όμως το κρουαζιερόπλοιο με τόσο πολύ κόσμο που φέρνει στο νησί μας δημιουργεί άλλα οφέλη στον τόπο. Ο επιβάτης μπορεί να επιστρέψει γιατί του άρεσε το νησί, η να προτρέψει κάποιους άλλους να το επισκεφθούν , άρα δεν πρέπει να βλέπουμε την μικρή εικόνα του τι αφήνει στην αγορά. Σε άλλους αφήνουν λιγότερα , σε άλλους περισσότερα και είναι θετικό να έχουμε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Ο καθένας περιορίζεται στην μικρή εικόνα της επιχείρησης του, όμως πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα. Πρέπει να βλέπουμε και πόσες προσεγγίσεις μπορούμε να έχουμε την ημέρα, ούτως ώστε αυτοί που έρχονται να έχουν μια καλή εικόνα».

Στις νέες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Κεφαλονιά: « Σίγουρα είναι καλό να υπάρχουν νέες επενδύσεις και θα αποκτήσει και μεγαλύτερη αξία και το τουριστικό μας προϊόν προς τα έξω, γιατί όλα αυτά τα καινούργια ξενοδοχεία 4 και 5* θα προσελκύσουν νέες αφίξεις και ο προορισμός θα τραβήξει μεγαλύτερα νούμερα και σε καλύτερη ποιότητα».

Στην βραχυχρόνια μίσθωση Airbnb: « Υπάρχει γκρίνια και για το ότι έχουν βγάλει κάποιοι τον κόσμο από τα σπίτια και δεν έχουν κόσμο. Η δουλειά των σπιτιών είναι να νοικιάζονται και όχι να κάνουν την δουλειά που κάνουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια η τα ξενοδοχεία. Πολλοί μπήκαν στην διαδικασία θεωρώντας ότι όποιος ασχολείται με τον τουρισμό τα περνάει καλά και βρέχει χρήμα και τώρα έρχονται αντιμέτωποι με μια πιο δύσκολη πραγματικότητα.

Μεθαύριο γίνεται στο Πανεπιστήμιο στο Αργοστόλι ένα σεμινάριο για τους οικοδεσπότες των σπιτιών που νοικιάζονται με την μέθοδο του Airbnb, για το πώς θα πουλάνε παραπάνω κλπ. Θα βγεί σχετική ανακοίνωση και από την Ένωση Ξενοδόχων και από την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων σχετικά με αυτή την πρακτική του Πανεπιστημίου. Τον Σεπτέμβρη θα μας φωνάξει να μας πει ότι έχουμε πρόβλημα δεν βρίσκουν οι φοιτητές μας σπίτι και την ίδια στιγμή δίνει μία κρατική αίθουσα για να εκπαιδεύσει τους οικοδεσπότες των σπιτιών, πως θα βγάζουν ποιο γρήγορα τους φοιτητές, τους καθηγητές , τους δασκάλους έξω, να μην βρίσκουν σπίτια , για να τα νοικιάζουν στον τουρισμό. Πραγματικά τι θέλουμε. Τον ανταγωνισμό δεν τον έχουμε φοβηθεί ποτέ, γιατί μας κάνει καλύτερους, όμως με τα καταλύματα Airbnb δεν υπάρχουν κανόνες , δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και δημιουργούνται όλα τα προβλήματα που επικρατούν στην αγορά με την εξεύρεση κατοικίας».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250