Γ. Γεροντάκης: «Το βραβείο στην WTM συμβάλει στο status της Κεφαλονιάς και συνεισφέρει θετικά – Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το 2023»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 10:41

Γ. Γεροντάκης: «Το βραβείο στην WTM συμβάλει στο status της Κεφαλονιάς και συνεισφέρει θετικά – Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το 2023»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο διευθυντής της Skyserv και της Swissport στην Κεφαλονιά  και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γιώργος Γεροντάκης για την τουριστική περίοδο του 2022, αλλά και για τις προβλέψεις για το 2023.

«Το προβλέπαμε και πράγματι αποδείχτηκε ότι ήταν μια καλή χρονιά. Έκλεισε ο Οκτώβριος, και βγήκαν τα νούμερα τα οποία συγκρινόμενα με τα του 2019 το πιστοποιούν. Είχαμε περισσότερες αφίξεις, άνοιγμα νέων γραμμών οι οποίες πήγαν καλά και πήγαν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε και ακόμα καλύτερα. Εκτιμούμε ότι θα συνεχιστούν αυτές οι καλές επιδόσεις, ο πήχης πρέπει να ανεβαίνει πιο ψηλά και η χρονιά του 2022 θα είναι πυξίδα για συγκρίσεις με το 2023».

Αναφερόμενος στους στόχους που τίθενται για την επόμενη χρονιά ανέφερε: « Ο στόχος είναι να βελτιώνονται οι επιδόσεις και τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα από ότι ήταν την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχει ζήτηση και αυτό σημαίνει ότι ο προορισμός Κεφαλονιά όπως όλη Ελλάδα πήγε καλύτερα και είναι λογικό να ζητούν περισσότερα κρεβάτια γιατί υπάρχει ζήτηση από τους επισκέπτες. Αυτό σε πρώτη ανάλυση είναι καλή ένδειξη. Χρονοθυρίδες- slots, υπάρχουν, υπάρχουν κενά που μπορούν να γεμίσουν, όμως αυτό δεν αφορά μόνο το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς .Το πρόβλημα εστιάζεται στο αεροδρόμιο «πηγή» από το οποίο ξεκινά η γραμμή και πρέπει και εκείνο να διαθέτει slots. Η Αγγλία πχ, είναι κορεσμένη, είναι δύσκολο να βρεις ώρα για να ξεκινήσεις. Η δυσκολία έγκειται στο ότι συνήθως παίρνουν ώρες εκεί, πέφτουν σε ώρες αιχμής εδώ και εκεί η υπόθεση βαλτώνει».

Για τις υποδομές και την στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού στην Κεφαλονιά, σημείωσε: « Όσο για τις υποδομές, ποτέ δεν επαρκούν, οπωσδήποτε χρειάζεται και καλύτερο οδικό δίκτυο, καλύτερη ποιότητα ιντερνέτ, πρέπει συνέχεια να βελτιώνεσαι. Όσον αφορά την διαμονή, πηγαίνει σιγά σιγά η ανάπτυξη και έχει δείξει προς το παρόν στην Κεφαλονιά ότι πάει καλά, γιατί άλλοι προορισμοί αντιμετώπισαν προβλήματα γιατί έκαναν μια γρήγορη ανάπτυξη και δεν ακολούθησε η πολιτεία. Εδώ θα έπρεπε κατ αρχήν να έχουμε σκιαγραφήσει το προφίλ του επισκέπτη που επιθυμούμε και ανάλογα να είχαμε επενδύσει σ αυτό και να είχαμε στοχεύσει σε τέτοιους τύπους καταλυμάτων. Θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει έτσι. Προς το παρόν καλά τα έχουμε πάει , οι περισσότεροι επιχειρηματίες στοχεύουν στον τουρισμό ποιότητας και κάπως έτσι δεν μπορούν να επιβιώσουν όσοι θα ήθελαν δέκα μπαρ στη σειρά και να γίνονται αυτά που γινόντουσαν στην Ζάκυνθο. Εξάλλου, εμείς αυτή την «πελατεία» δεν την θέλουμε».

Ο κ. Γεροντάκης σχολιάζοντας τον αριθμό των επιβατών του Νοεμβρίου, ανέφερε ότι τα νούμερα είναι πολύ μικρά και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών της σεζόν θα σταθεί περίπου στις 355 χιλιάδες. Για τα voucher ανέφερε ότι είναι δύσκολο να καταμετρηθούν , αφορούν προκαταβολές ταξιδιών των δύο προηγούμενων χρόνων που πραγματοποιήθηκαν το 2022, αφορούν τις εταιρείες διακίνησης αλλά κατά τον ίδιο δεν πρέπει να ήταν μεγάλος αριθμός.

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των εταιρειών το 2023 σημείωσε: «Όλα αυτά τα slots που έχουν οι εταιρείες, λέγονται «ιστορικά slots» και τα δικαιούνται και το 2023. Όλες οι εταιρείες τα διατηρούν και έχουν δυνατότητες να τα αυξήσουν. Τα προγράμματα τους με πρώτη εκτίμηση τις συνομιλίες που κάναμε, είναι ότι δείχνουν αυξητική τάση, αλλά είναι νωρίς ακόμα και την πρώτη σοβαρή εικόνα θα την έχουμε τον Ιανουάριο».

Για την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην επίγεια εξυπηρέτηση το 2022 και την πολιτική του κλάδου για το 2023, σημείωσε: «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο συζητήθηκε και συζητιέται ακόμα στην Αθήνα στα κεντρικά, εμπλέκονται πάρα πολλοί, δεν έχουν παρθεί ακόμα αποφάσεις, και προβληματίζει. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε όλη τη Ευρώπη και ένας λόγος είναι ότι μετακινήθηκαν σε άλλες δουλειές την περίοδο της πανδημίας. Εδώ στην Κεφαλονιά είναι οξύ το πρόβλημα, γιατί και το να φέρεις από την υπόλοιπη Ελλάδα εργαζόμενους, ο παράγων διαμονή είναι απαγορευτικός. Συζητιόνται πολλά, να υπάρχει ένα δέλεαρ, να βρεθούν τρόποι να γίνουν πιο δελεαστικοί οι όροι εργασίας, αλλά αυτά αφορούν τις διοικήσεις. Φέτος αντιμετωπίσαμε τεράστιο πρόβλημα, το οποίο έφερε αναστάτωση και δυσκολίες μεγάλες. Τώρα η χειμερινή περίοδος, είναι περίοδος ύφεσης».

Όσον αφορά τις Προτάσεις για δράσεις τουριστικής προβολής 2023 στην συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου στις 21 Νοεμβρίου, ανέφερε: « Η πρόταση που πέφτει κάθε φορά στο τραπέζι και την ακούω πάρα πολλά χρόνια, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Εκεί πρέπει να ακούγονται ιδέες και προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει για να κερδίσουμε έστω και λίγο παραπάνω χρόνο. Το βραβείο που πήραμε στην WTM συμβάλει στο status του προορισμού και συνεισφέρει θετικά».

Έγινε ειδική μνεία για την συγκράτηση των τιμών των εισιτηρίων των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών και κλείνοντας ο κ. Γεροντάκης τόνισε: « Ευελπιστώ να πάμε καλά και το 2023, αυτή την αίσθηση έχω και αυτή την εκτίμηση κάνω, φτάνει τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/gerontakis-892?si=43679876560c4ba18dbeaa59df1c49bc&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250