Επικρίσεις Τιμοθεάτου για την προσπάθεια Κράτσα να καρπωθεί το βραβείο της Κεφαλονιάς (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 14:16

Επικρίσεις Τιμοθεάτου για την προσπάθεια Κράτσα να καρπωθεί το βραβείο της Κεφαλονιάς (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο οποίος μίλησε για την World Travel Market του Λονδίνου και τις μακροχρόνιες μισθώσεις 

« Οι μέρες στην World Travel Market μπορώ να πω ότι ήταν ικανοποιητικές και τα μηνύματα για την νέα σεζόν είναι ενθαρρυντικά. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2023, γιατί είναι μπροστά μας η περίοδος του χειμώνα και δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Πάντως οι κρατήσεις για το 2023 είναι εφάμιλλες με του 2019 και συγκρίνουμε με του 2019, γιατί ήταν  μια καθαρή χρονιά. Πέρυσι υπήρχαν κρατήσεις με voucher που ήταν σε εκκρεμότητα από τις χρονιές του covid.  Στο Λονδίνο υπήρχαν συναντήσεις και με άλλα πρακτορεία , υπάρχει ενδιαφέρον και από την Σουηδική αγορά να προστεθεί μία πτήση επιπλέον, από μία την εβδομάδα να έχουμε δύο, 

υπάρχει ένα πρόβλημα με τις χρονοθυρίδες, με τα slot, νομίζω όμως ότι θα ξεπεραστεί». 

Αναφορικά με τα όσα κοινοποίησε η Περιφέρεια σχετικά με τις βραβεύσεις Κεφαλονιάς και Λευκάδας , ο κ. Τιμοθεάτος σημείωσε: « Γίνεται μια συστηματική δουλειά από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου και ακολουθούν και οι άλλοι δύο Δήμοι με την οποία είχαμε στοχεύσει καθαρά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στις δυνατότητες που δίνει το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. 

Εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων παρ ότι συμμετείχα στο συντονιστικό όργανο της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας, τόσα χρόνια δεν έχω ακούσει κάποια συγκεκριμένη στρατηγική , η κάποιες συγκεκριμένες δράσεις. Συμμετέχουν και πληρώνουν τα περίπτερα του ΕΟΤ, και σωστά πηγαίνουμε σ αυτά γιατί η προβολή που παίρνουν τα νησιά μας είναι πολύ μεγαλύτερη απ ότι εκτός. Πέρα από αυτή την πληρωμή , δεν γίνεται κάτι άλλο , έχουν γίνει κάποια μεμονωμένα Funtrip , αλλά κι αυτά χωρίς στρατηγική, τα οποία νομίζω ότι έγιναν επειδή ζητήθηκαν από το εξωτερικό και όχι γιατί επιδίωξε η Περιφέρεια να τα κάνει. Για το συγκεκριμένο βραβείο, ήταν να πάει η Μαρίνα Βεργωτή που ήμασταν μαζί με τον Δήμαρχο επίσημα καλεσμένοι και δεν το παρέλαβαν, το παρέλαβε η κ. Κράτσα και η δικαιολογία ήταν ότι δεν εκπροσωπούσε ο Δήμος Αργοστολίου όλη την Κεφαλονιά. Το ζητήσαμε, δεν δόθηκε την πρώτη στιγμή και δόθηκε εκ των υστέρων όταν κάποιος είπε «έχουνε δίκιο, θα γίνει παρεξήγηση, δως το» Όταν γίνεται στοχευόμενη δουλειά και η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου έχει οργανώσει και την Εβδομάδα Φύσης και έχουμε κάνει ειδικά Fun trip  για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, δεν μπορείς να το καρπώνεσαι εσύ ,επειδή έτυχε να είσαι εκεί. Γνωρίζαμε ότι ήμασταν υποψήφιοι για κάποια κατηγορία, δεν ξέραμε όμως αν θα ήμασταν  νικητές και πιθανόν εκμεταλευόμενη την πληροφορία ότι θα πάρουμε το βραβείο πήγε πρώτη». 

Όσον αφορά τις μακροχρόνιες μισθώσεις (Airbnb),  ο κ. Τιμοθεάτος σχολίασε: « Είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά , την Δευτέρα το ΞΕΕ έκανε επικαιροποίηση της μελέτης που είχε γίνει εδώ και  7-8 χρόνια από την Grant Thornton και αναδείχθηκαν  πέρα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουμε εμείς ως επιχειρήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία γενικότερα με την εξεύρεση στέγης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πρέπει επιτέλους το Ελληνικό κράτος να θεσπίσει κανόνες λειτουργίας και όποιος θέλει να εξασκήσει αυτή τη δραστηριότητα να την κάνει κάτω από ένα συγκροτημένο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο. Στο νησί μας είναι ανεπτυγμένο το σύστημα αυτό και πιθανόν ένας λόγος που έχουμε περιθώριο και αυξάνουμε τις αφίξεις κάθε χρόνο στο νησί μας ,είναι και τα Airbnb.Δεν είμαστε στη λογική η εμείς η αυτοί, απλά επιτέλους πρέπει να μπούν κανόνες λειτουργίας μιας νόμιμης επιχείρησης και να μην δουλεύουν στην σκιά. Το φορολογικό πλαίσιο με το οποίο δουλεύουν τώρα, έχει πάρα πολλά παράθυρα και μπαλκονόπορτες και αυτό ήταν το τυράκι για να φύγουν κάποιοι από την νόμιμη ενοικίαση σε κάποιον δάσκαλο,  καθηγητή κλπ και να περάσουν στο παράνομο. Πολλές φορές καλούμαστε ως Ενώσεις Ξενοδόχων ανά την Ελλάδα να λύσουμε προβλήματα τα οποία δεν τα δημιουργούμε εμείς , όπως να βρούμε χώρους για γιατρούς τα καλοκαίρια η να λύσουμε θέματα με τους φοιτητές. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε συζήτηση με τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου για το θέμα της στέγης. Το ξενοδοχείο δεν συνίσταται για μακροχρόνια στέγη. Υπάρχει μεγάλη πίεση, γίνονται κινήσεις γι αυτό το θέμα και από την Κομισιόν, γι αυτό ήταν και στην συγκεκριμένη ημερίδα χθες καλεσμένοι και από το Παρίσι και την Ισπανία υπεύθυνοι των Δήμων , για να δούν πώς θα αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο».

Ο κ. Τιμοθεάτος ενημέρωσε για την Έκθεση Τουρισμού Philoxenia που θα γένει στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης στο τέλος της εβδομάδας, όπου στο περίπτερο της Περιφέρειας θα βρίσκεται το Εμπορικό Επιμελητήριο Κεφαλονιάς, η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου με εκπρόσωπο της, και η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης. « Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια , δεν είναι ταξίδι αναψυχής όπως θεωρούν κάποιοι, ο τουρισμός είναι μια εξωστρεφής δραστηριότητα, πρέπει να κινηθείς προς το εξωτερικό  και να δίνεις γενικώς το στίγμα σου». 

Τέλος πρόσθεσε ότι  οι αφίξεις του 2022, μαζί με τα νούμερα και του Νοεμβρίου θα ξεπεράσουν τις 355 με 360 χιλιάδες διεθνείς  αφίξεις  στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς» κινούμαστε ανοδικά και αυτό είναι το Θετικό. Μετά τα δύο χρόνια του covid, δεν ανακόπηκε η  ανοδική πορεία της Κεφαλονιάς , άρα η κριτική που γινόταν τα δύο προηγούμενα χρόνια οφειλόταν όπως λέγαμε και εμείς στην πανδημία και δεν ήταν κάτι λάθος».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250