Κατερίνα Ατσάρου για την εξαιρετική τουριστική σεζόν της Κεφαλονιάς: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο, κάποιοι έχουν δουλέψει για να έρθει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 15:51

Κατερίνα Ατσάρου για την εξαιρετική τουριστική σεζόν της Κεφαλονιάς: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο, κάποιοι έχουν δουλέψει για να έρθει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Παλικής Κατερίνα Ατσάρου για την αιχμή της τουριστικής περιόδου, τον Αύγουστο, αλλά και εν γένει για την σεζόν του 2022 και την εκπνοή της.

«Δεν οδεύουμε ακόμα προς την λήξη της τουριστικής σεζόν, έχουμε έναν Σεπτέμβρη ο οποίος φαίνεται καλός, οι κρατήσεις φτάνουν ήδη το 75%, έχουν επιμηκυνθεί οι πτήσεις και από κάποιες low cost εταιρίες και για τον Οκτώβριο και προσδοκούμε ότι και τον Οκτώβριο θα κρατήσουμε λίγο περισσότερο. Είμαστε ικανοποιημένοι από τις αφίξεις, το περιμέναμε αυτό με πολύ μεγάλη αγωνία, γιατί δύο χρόνια λόγω covid είχαμε πολύ μεγάλη υστέρηση στην οικονομική δυνατότητα του κάθε επιχειρηματία».

Η κ. Ατσάρου επίσης αναφέρθηκε:

Στα υψηλά επίπεδα ζήτησης στην Κεφαλονιά: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδος έχει ήλιο και θάλασσα, άρα κάποιοι έχουν δουλέψει για να έρθει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και πρέπει να λέμε και ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους που κοπιάζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι περισσότεροι απο αυτούς το κάνουν εθελοντικά, έστω κι αν είναι εκλεγμένοι στον οποιονδήποτε φορέα. Δεν αμείβονται, αφιερώνουν τον χρόνο τους, τις γνώσεις τους και βαδίζουν προς αυτή την κατεύθυνση που οι ίδιοι έχουν δεχθεί. Εάν δεν κοπιάσεις, εάν δεν δουλέψεις, εάν δεν εκσυγχρονιστείς και δεν ακολουθήσεις τις τάσεις της αγοράς, δεν γίνεται να έχεις θετικό αποτέλεσμα. Έχουμε μια χρονιά πολύ καλύτερη από το 2019, οι Ευρωπαίοι γενικότερα και οι Βαλκάνιοι δύο χρόνια είχαν και αυτοί ταλαιπωρηθεί λόγω του covid και όλοι ήθελαν μία διέξοδο, που την βρήκαν στην Ελλάδα, στην Κεφαλονιά και έχουμε όλη αυτή την έκρηξη των επισκεπτών».

Στην επικριτική στάση κάποιων για την χαμηλή τουριστική κίνηση τα δύο προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τους φορείς προβολής της Κεφαλονιάς: «Πάντα υπάρχουν θέματα. Δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον τουρισμό, έχουμε θετικά, έχουμε και αρνητικά, είναι και θέμα προσωπικοτήτων και παιδείας των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό και αυτά όλα φτιάχνουν αυτό το πακέτο. Η δική μας προσπάθεια και η υποχρέωση μας ως φορείς η ως συνδικαλιστές, είναι να ενημερώνουμε τους συναδέλφους και πολλές φορές να τους ωθούμε στην εκπαίδευση υπό μορφής σεμιναρίων, οφείλουμε να επιδιώκουμε την εκπαίδευση για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις παρούσες ανάγκες που έχει ο τουρισμός. Το ότι δεν είχαμε ιδιαίτερη τουριστική κίνηση τα δύο προηγούμενα χρόνια, είναι πασιφανές. Αυτή που σήκωναν την σημαία ότι η Κεφαλονιά μόνο είχε πρόβλημα, είτε είχαν πολιτικούς λόγους, η λόγους άγνοιας που είναι ακόμα χειρότερο».

Στην τουριστική κίνηση στην Παλική: « Όσον αφορά τις αφίξεις πάμε μια χαρά και θα πάμε καλά, ειδικά το κομμάτι που δουλεύει με Tour Operator, που επιμηκύνουμε την περίοδο γιατί έτσι είναι τα συμβόλαια μας και κρατάμε μέχρι 24 Οκτωβρίου».

Στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Ληξουρίου:» Όσον αφορά την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Ληξουρίου, είναι γεγονός ότι υστερούμε σημαντικά. Θα θέλαμε πολύ πιο έντονη δραστηριότητα, το έμψυχο υλικό της επιτροπής είναι το απόσταγμα και η εμπειρία στον τουρισμό και σε διάφορους άλλους τομείς και είμαστε σχεδόν αδρανείς. Συζητάμε πολύ σπάνια, εμείς έχουμε ζητούμενα, τα έχουμε θέσει και δεν εισακουγόμαστε. Μεταξύ μας κάνουμε συναντήσεις, έξι άνθρωποι που εκπροσωπούμε τους κυριότερους κλάδους συζητούμε, εκφράζουμε τις αγωνίες μας, μας έχει προταθεί να αναλάβουμε εμείς τα ηνία της Τουριστικής Επιτροπής ,αλλά δεν γίνεται να έχεις την πολιτική ευθύνη , όπως την έχει ένας αιρετός. Οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες είναι διαχωρισμένες. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που απαρτίζουμε την επιτροπή ηγούμεθα φορέων πανκεφαληνιακά η και πανελλαδικά, είναι πολύ κρίμα να μένουμε πίσω, γιατί έχουμε και πολύ μεγάλες ανάγκες. Οι υποδομές μας έχουν πρόβλημα, είναι συσσωρευμένα τα προβλήματα , έχουμε ακόμα σοβαρά προβλήματα από το σεισμό του 2014, δεν έχουμε έναν επισκέψιμο χώρο στο Ληξούρι».

Στα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων : «Ήταν ζητούμενο για μας και το επιδιώκαμε εδώ και χρόνια ως Συνομοσπονδία καταλυμάτων. Μας υποσχέθηκαν ότι θα ενταχθούμε στα καινούρια προγράμματα ΕΣΠΑ και μπήκαμε στο σχεδιασμό αλλά με όρους και προυποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν κανένα κατάλυμα να μπει σ αυτά τα προγράμματα ΕΣΠΑ, εάν δεν αναβαθμιστεί πριν μπει στο πρόγραμμα με δαπάνες από την τσέπη του ιδιοκτήτη. Πρέπει να αναβαθμιστεί, να φτάσει στο επίπεδο 3 αστέρων ξενοδοχείου για να μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Περισσότερα θα χαλάσει για να πει στο πρόγραμμα, παρά θα ωφεληθεί. Μ αυτό πετάει έξω παραπάνω από το 90% των καταλυματιών. Εμείς συνεχίζουμε να αιτούμεθα ότι θα πρέπει να δουν με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τα καταλύματα τα οποία είναι γύρω στις 45 με 50 χιλιάδες πανελλαδικά και είναι ο κορμός του τουρισμού. Για μία αναβάθμιση στα κουφώματα πχ, δεν έχουμε την δυνατότητα να μπούμε πουθενά, το «εξοικονομώ κατ οίκον», δεν μας αγγίζει και είναι κάτι που το ζητάμε επιμόνως. Οι ξενοδόχοι είναι καταχωρημένοι ως «κύρια» καταλύματα και εμείς ως «μη κύρια», δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί με τους ξενοδόχους ,έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον εκάστοτε πρόεδρο των ξενοδόχων της Κεφαλονιάς και δεν παραβλέπουμε ότι είναι τεράστια η διαφορά στα μεγέθη όσον αφορά τις επενδύσεις που έχουν κάνει. Στο δικό μας κομμάτι όμως, όταν είσαι νόμιμος, καλύπτεις όλες τις υποχρεώσεις σου και ακολουθείς όλους τους κανόνες , θέλουμε η πολιτεία να υπάρξει αρωγός, το απαιτούμε. Ο κ. Ατσάρος και η κ. Λουκέρη αυτή τη στιγμή είναι στο πανελλήνιο διοικητικό όργανο , έχουμε άμεση γνώση, άμεση επαφή με όλα τα στελέχη και των άλλων φορέων και με Υπουργούς, όμως το ζητούμενο είναι να υπάρξει ανταπόκριση».

Στην τουριστική περίοδο του 2023: « Υπάρχουν κρατήσεις από τώρα για το 2023, όμως δεν θα κάνω το μάντη, γιατί όσες φορές το επιχείρησα, υπήρξε ένας απρόβλεπτος παράγοντας που άλλαξε τα πάντα. Το 2019 που είχαμε μια πολύ καλή χρονιά, είχαμε κάνει συμβόλαια και για το 2020 και το 2021, όμως άλλαξαν όλα και εξαιτίας της διακοπής αυτών των δύο χρόνων- ζημιά έπαθαν και οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operator- , μείναμε στις ίδιες τιμές και κόσμος πολύς αυτή τη στιγμή μπορεί να μπήκε, όμως στο ταμείο θα μείνουμε με πολύ λιγότερα χρήματα. Οι ενδείξεις για το 2023 είναι πάρα πολύ καλές, ελπίζω η ενεργειακή κρίση η οποία υπάρχει στην Ευρώπη, να μην επηρεάσει τόσο τα έσοδα τους, γιατί αρχίζουν να σχεδιάζουν τις διακοπές τους, από τη στιγμή που θα γυρίσουν πίσω. Ας ελπίσουμε στο καλύτερο».

Στις επιστρεπτέες προκαταβολές: «Μια σημαντική τόνωση ήταν οι επιστρεπτέες προκαταβολές για να υπάρξουμε αυτά τα δύο χρόνια. Καλούμαστε να τις επιστρέψουμε με κλίμακα πάντα και αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με τα έσοδα που είχες το 2019 , φαίνεται η ζημιά στο 2020 και το 2021 και το Υπουργείο αυτό το συνυπολογίζει και θα δώσουμε το 25% η το 30% της επιστρεπτέας. Οφείλω να πω ακριβώς πως έχουν τα πράγματα και οι επιστρεπτέες ήρθαν την κατάλληλη στιγμή που δεν υπήρχε ως έσοδο κάτι άλλο. Πολλοί συνάδελφοι , ξενοδόχοι και καταλυματίες ,παραπονιούνται ότι δεν πήραν μεγάλες επιστρεπτέες προκαταβολές, αυτό έχει άμεση σχέση μ αυτό που δηλώνουμε ως έσοδο και ο νοών νοείτω».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-199313987?si=893eab7f4f13418fbc833ce386d83091&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}