Ανδρ. Παντελιός: «Τραγικό να μην περιλαμβάνονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια ολόκληρη κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο"

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 00:39

Ανδρ. Παντελιός: «Τραγικό να μην περιλαμβάνονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια ολόκληρη κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου Ανδρέας Παντελιός για την μη ένταξη των τουριστικών καταλυμάτων σε αναπτυξιακά προγράμματα, στο σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο κ. Παντελιός ανέφερε σχετικά: «Ήταν μεγάλη έκπληξη για όλο το τουριστικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, γιατί μπαίνουμε σε μία διαφορετική εποχή. Το 2019 μας είχε δώσει κάποια δείγματα τα οποία ήταν πολύ ελπιδοφόρα, είχαν αυξηθεί τα χρήματα τα οποία αφήνει κάθε επισκέπτης στην Ελλάδα ,το οποίο σημαίνει ότι είχαμε μια ολική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, κάποτε βοηθούσε τις επιχειρήσεις, η επιδότηση για τα νησιά μας ήτανε 45%, στον καινούργιο θα πάει στο 50%, είναι κάτι που διακαώς ζητούσαμε και ως νησιώτικα επιμελητήρια , έχουμε ζητήσει μία δέσμη βοήθειας μέτρων ,τα οποία να συνεπάγονται τη ρήτρα της νησιωτικότητας και να αυξάνονται με κάποιο ποσοστό οι επενδύσεις οι οποίες θα γίνονται σε νησιά.

Είχαμε ζητήσει να γίνει μια αύξηση του 55% .

Η διαφορά που μπορούμε να συγκρίνουμε το 45% είναι το 50% που δίνει το ΕΣΠΑ. Ο Αναπτυξιακός δίνει και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις πολύ σημαντικές, δηλαδή το 45% με όλο το υπόλοιπο πακέτο κάνει τον Αναπτυξιακό ,ένα πραγματικό εργαλείο για κάποιον ο οποίος θέλει να κάνει μια επένδυση. Το 2019 με αυτά τα μηνύματα που πήραμε, πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν αρχίσει και σκέπτονται σοβαρά να κάνουν μια ουσιαστική αναβάθμιση των ενοικιαζομένων καταλυμάτων, βλέπανε τον αναπτυξιακό ως το κατάλληλο εργαλείο μέσα από το οποίο μπορούσαν να βοηθηθούν και να ολοκληρώσουν αυτές τις σκέψεις. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, αυτό έχει τραγικότητα, το να μην περιλαμβάνονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και μια ολόκληρη κατηγορία τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή επενδύουμε στον τουρισμό, δεν υπάρχει τίποτε άλλο, δεν υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, στην δευτερογενή βλέπουμε μόνο Κίνα και Τουρκία, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο».

Στο ερώτημα γιατί έγινε αυτός ο διαχωρισμός, ο κ. Παντελειός ανέφερε ότι και στις συζητήσεις που είχαν με τον κ. Γεωργιάδη, σαφώς είχε δεσμευτεί ότι δεν θα αλλάξει το πλαίσιο και ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στον προηγούμενο αναπτυξιακό θα συνεχίσουν και στον καινούργιο. Απλά και μόνο θα υπήρχε κάποιος εμπλουτισμός, αυτό δεν συνέβη, αντίθετα κόβονται πάρα πολλές επιχειρήσεις αλλά και ξενοδοχεία γιατί προβλέπει μόνο ξενοδοχεία τα οποία αναβαθμίζονται στα 4*. Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη όπως τόνισε, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που δεν μπορούν να πάνε σ αυτά τα αστέρια.

« Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να εξαιρέσουμε αυτές τις επιχειρήσεις, αυτή η πενταετία θα είναι πάρα πολύ σημαντική και πιστεύω ότι ο τουρισμός θα ανέβει σε πολύ ψηλά επίπεδα, θα πρέπει λοιπόν να τον στηρίξουμε με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αν δεν εκσυγχρονίσουμε τα καταλύματα μας, τα μικρά ξενοδοχεία όσον αφορά τα αστέρια, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και όλες τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις τις οποίες εξαιρεί ο καινούργιος Αναπτυξιακός, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και θα είναι μια φωτοβολίδα η οποία θα τελειώσει. Οι άνθρωποι οι οποίοι μας επισκέπτονται σήμερα έχουν απαιτήσεις, όταν ζητάμε περισσότερα χρήματα, δεν αρκεί μόνο να μας τα δίνουνε, θα πρέπει να δίνουμε και αναβαθμισμένες υπηρεσίες».

Ο κ. Παντελιός ενημέρωσε στην συνέχεια με σαφήνεια από πού αντλεί χρήματα ο Αναπτυξιακός Νόμος:

« Όλα τα ταμεία τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι ένας τέτοιος, βγαίνουν από διαρθρωτικά ταμεία. Ο Ευρωπαίος Νομοθέτης βλέπει τις ανάγκες τις οποίες έχουν τα κράτη μέλη και ορίζει τις πηγές των χρημάτων. Είναι τα Περιφερειακά Ταμεία τα οποία είναι μια πολύ μεγάλη πηγή εσόδων, από τα οποία πηγαίνουν χρήματα στο ΕΣΠΑ, στο Interreg, το Leader,αυτά τα μεγάλα ταμεία που είναι οι σωλήνες που διοχετεύουν τα χρήματα και πηγαίνουν στην κάθε χώρα. Η Ελλάδα όπως και οι χώρες του Μεσογειακού Νότου έχουν κάποιες αυξημένες παροχές. Οι του ΕΚΟΦΙΝ κάνουν προτάσεις κάθε χρόνο για τον επόμενο. Προβλέπουν τις ανάγκες της κάθε χώρας στον κάθε τομέα ξεχωριστά και κάνουν τις προτάσεις στο ΕΚΟΦΙΝ. Στηρίζονται στην προηγούμενη χρονιά και κάνουν την πρόβλεψη βάζοντας πάντοτε μια αύξηση, μείωση ,η σταθερά, ανάλογα με το τι χρονιά περιμένουνε».

Ερωτηθείς τέλος για το αν είναι αναστρέψιμη η μη ένταξη των τουριστικών καταλυμάτων και άλλων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου , στο σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη», απάντησε ότι έχουν λάβει χώρα πολύ σοβαρές αντιδράσεις με την σοβαρότερη να προέρχεται από τον ΣΕΤΕ ο οποίος λαμβάνεται πολύ σοβαρά από την Κυβέρνηση, οπότε ελπίζει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν κάποιες καταιγιστικές αλλαγές και θα συμπεριληφθούν και καινούργιες κατηγορίες.

«Είμαστε εν αναμονή και πραγματικά ελπίζω ότι η Κυβέρνηση θα σκύψει πάνω μας και θα μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη βελτιωμένη εικόνα την οποία ελπίζουμε».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην επικρατούσα κατάσταση στην Κεφαλονιά κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη, όπως και σε άλλες περιοχές, που είναι πολύ αραιοκατοικημένη περιοχή με πολύ μικρό τουριστικό προϊόν. 30 χιλιάδες δωμάτια είναι πολύ μικρό τουριστικό προϊόν για ένα τόσο μεγάλο νησί όπως σημείωσε και θα πρέπει τουλάχιστον αυτά να είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και αυτό μόνο μέσα από σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορεί να συμβεί.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-617426560?si=5a9dee6862844d3e81e3a5de72ec01e9&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250