Σπ. Κατσούρης: «Τουριστικά το 2022 θα πλησιάσουμε τα νούμερα του 2019 – Ισχυρές οι κρατήσεις στην Κεφαλονιά και με σταθερό ρυθμό»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 10:13

Σπ. Κατσούρης: «Τουριστικά το 2022 θα πλησιάσουμε τα νούμερα του 2019 – Ισχυρές οι κρατήσεις στην Κεφαλονιά και με σταθερό ρυθμό»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Τουριστικός Πράκτορας και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Σπύρος Κατσούρης για τις ταξιδιωτικές προθέσεις που καταγράφονται για την Κεφαλονιά για το 2022.

«Ζούμε σ ένα νησί που ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας οπότε είναι πολύ σημαντικό, βέβαια είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή να κάνουμε μια πραγματική πρόβλεψη για τη θερινή περίοδο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι ο τουρισμός θα καταφέρει να ανακάμψει. Μία πρώτη εκτίμηση όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα είναι το ότι το 2022 τα τουριστικά μεγέθη θα πλησιάσουν τα νούμερα του 2019, καθώς οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ισχυρές και προχωρούμε με σταθερό ρυθμό και παράλληλα η πανδημία πάει ικανοποιητικά στις αγορές που αφορούν την Κεφαλονιά» .

Αναλύοντας το πώς κινούνται πλέον οι καταναλωτές του τουριστικού προϊόντος ο κ. Κατσούρης ανέφερε ότι οι κρατήσεις γίνονται πολύ αργότερα από ότι παραδοσικά γινόντουσαν τα Χριστούγεννα και γίνονται πιο πολύ κοντά στο ταξίδι. Το demand που θα έχει η φετινή σεζόν όπως είπε, είναι ότι οι προκρατήσεις του Οκτωβρίου ήταν 30% αυξημένες σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018 που αφορούσαν το 2019. Πριν την μετάλλαξη όμικρον τα μηνύματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και στην συνέχεια πάγωσαν λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της νόσου. Ενθαρρυντικό επίσης όπως τόνισε είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες αύξησαν για το καλοκαίρι του 22 τις διαθέσιμες θέσεις. Η κάθε αγορά διαθέτει κάποιους δείκτες ,κάνουν κάποιες μετρήσεις και βλέπουν αναλόγως την τάση που έχουν οι πελάτες τους να ταξιδέψουν. «Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή, είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, το αν αυτή τη ζήτηση η πορεία της πανδημίας θα μας το επιτρέψει να υλοποιηθεί, αυτό είναι ένας παράγοντας που δε μπορούμε να τον γνωρίζουμε».

Η ανάλυση συμπεριφοράς δείχνει πολλά ταξιδιωτικά μοτίβα, σύμφωνα με τις αναζητήσεις των ταξιδιωτών και πάνω σ αυτό ο κ. Κατσούρης ανέφερε:

«Κατ αρχήν στο μέλλον πιστεύω ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε πλέον με τις διάφορες κρίσεις, είτε είναι υγειονομικές είτε είναι περιβαλλοντικές, οπότε αυτή τη στιγμή επειδή μιλάμε για την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του πλανήτη τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως την ξέραμε. Η πανδημία πλέον έχει αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες αλλά και την συμπεριφορά του τουρίστα. Αυτό που έχουμε εμείς όμως ως δεδομένο και πρέπει να το ισχυροποιήσουμε πάρα πολύ, είναι ότι έχουμε ένα πολύ καλό και ισχυρό brand ως Κεφαλονιά και αυτό είναι το ισχυρό μας πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιους άλλους προορισμούς, αλλά και η Ελλάδα γενικότερα. Αυτό πρέπει να το ενισχύσουμε και να κάνουμε focus με στοχευμένες δράσεις, ούτως ώστε να αναπτύξουμε αυτές τις νέες μορφές τουρισμού- τάσεις που γεννιούνται μετά τη πανδημία».

Ουσιαστικά η τουριστική περίοδος του 2022,εκτός απροόπτου, ξεκινά 25 Μαρτίου όπως ενημέρωσε ο κ. Κατσούρης από Αγγλία και Ιταλία και ενημέρωσε για το πλάνο των εταιριών και από ποιες χώρες θα προέρχονται οι πτήσεις μέχρι τον Οκτώβριο πιστοποιώντας ότι το 2022 είναι η χρονιά της ταξιδιωτικής ανάκαμψης. Ανέλυσε επίσης με σαφήνεια την πολιτική των Εταιρειών και τον τρόπο λειτουργίας τους.  

Ερωτηθείς για τις αφίξεις Κρουαζιερόπλοιων το 2022 στην Κεφαλονιά, ενημέρωσε ότι η πρόβλεψη που έχουν αφορά σε 150 αφίξεις ξεκινώντας από Απρίλιο και κλείνοντας τον Νοέμβριο καλώς εχόντων των πραγμάτων και χαρακτήρισε τον Μάρτιο κομβικό μήνα, ο οποίος θα καθορίσει και την σεζόν.

Ως μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου ερωτηθείς για τις δράσεις της και για τα βίντεο προβολής της Κεφαλονιάς ,ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια είμαστε με δεμένα τα χέρια καθώς οι τουριστικές εκθέσεις λόγω αυτής της κατάστασης και τώρα έχουν ακυρωθεί. Η έκθεση του Βερολίνου τον Μάρτιο δεν θα πραγματοποιηθεί για 3η χρονιά, επίσης ακυρώθηκε η έκθεση της Ολλανδίας τον Ιανουάριο που υπήρχε μια σκέψη προβολής των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και του Γεωπάρκου του νησιού μας και οι 3 Δήμοι σε συνεργασία να κάναμε μια παρουσίαση. Δυστυχώς και αυτό χάθηκε. Η ανάγκη αυτή μας έκανε ως Τουριστική Επιτροπή πάντα σε συνεργασία με όλους τους φορείς και με την Ένωση Ξενοδόχων, να εστιάσουμε στην ψηφιοποίηση της προβολής του νησιού μας. Θεωρώ ότι η Τουριστική Επιτροπή κάνει πολύ καλά και σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να έχει μια συνεχή και στοχευμένη ψηφιακή παρουσία προβολής του νησιού. Στο μέλλον θα δούμε κι άλλα ωραία πράγματα, οι συνεργασίες μας είναι με όλους τους φορείς αρμονική, θεωρώ ότι σ αυτό το κομμάτι βοηθούν και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται εδώ στην Κεφαλονιά αλλά και κάποιες συνεργασίες που έχουμε με επαγγελματίες αντιστοίχων κλάδων της τεχνολογίας και σ αυτό το κομμάτι η Κεφαλονιά μας είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε ότι πρέπει να εξελιχθούμε στο μέλλον στο digital marketing και στο κομμάτι της βιωσιμότητας, θα χουμε ένα προβάδισμα από τους υπόλοιπους προορισμούς. Όλο αυτό πρέπει να έχει μια διάρκεια και μία συνέπεια. Η Τουριστική Επιτροπή για μας δεν είναι κάτι που τρέχει στον αυτόματο πιλότο, παρόλλες αυτές τις αντιξοότητες, συνεχώς κοιτάμε με νέες ιδέες, με νέες προσεγγίσεις να είναι συνεχώς το νησί ως brand ,να έχει συνεχώς ισχυρή παρουσία. Δεν κάνουμε 3 βιντεάκια και μετά επαναπαυόμαστε, ο καθένας από τη δική του θέση αν καταφέρουμε την συνένωση δυνάμεων το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ καλό».

Κλείνοντας ο κ. Κατσούρης δήλωσε αισιόδοξος, η Κεφαλονιά όπως είπε διαχειρίστηκε τα προηγούμενα χρόνια σωστά την υγειονομική κρίση ως προορισμός και αν όλα πάνε καλά και ξεκινήσει τον Μάρτιο η τουριστική σεζόν, θα πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι με υποδομές έτοιμες να υποδεχθούν τους επισκέπτες του νησιού καταθέτοντας την εμπιστοσύνη του στους επιχειρηματίες του χώρου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/katsouris-892-17-1?si=15e0de2379ec4d429c765bec76418a13&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250