Γαλανός: «Η ταφόπλακα στον Παντοκράτορα μαρτυρά την ιστορία του Ληξουρίου»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021 12:44

Γαλανός: «Η ταφόπλακα στον Παντοκράτορα μαρτυρά την ιστορία του Ληξουρίου»

O αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου Γεράσιμος Γαλανός, φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 με αφορμή ένα περίεργο εύρημα που εντοπίστηκε σε κεντρικό δρόμο της πόλης κατά τη διάρκεια ασφαλτόστρωσής.

«Βρήκαμε ένα περίεργο και ξεχασμένο αντικείμενο και σκεπασμένο για χρόνια. Στο βόρειο σημείο του Παντοκράτορα, περνώντας το μηχάνημα από τον δρόμο για να βγάλει την παλιά πίσσα για να πέσει η καινούργια, βρήκε μια ταφόπλακα, η οποία ήταν γνωστή από παλιά» ανέφερε ο κος Γαλανός.

Εξήγησε ότι ο λόγος που βρέθηκε εκεί, είναι ότι κατά την τελευταία ασφαλτόστρωση, οι εργάτες την είχαν τοποθετήσει εκεί και χρησίμευε ως σκαλοπάτι (πλατύσκαλο).

Όπως αποκάλυψε ο κος Γαλανός, πρόκειται αποκλειστικά για ταφόπλακα και όχι για τάφο και ανήκει σε κάποιον «Τυπάλδο – Λασκαράτο». «Πιθανόν να είναι ο πατέρας  του ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου» επισήμανε και πληροφόρησε παράλληλα ότι είναι του 1841.

Αναφορικά με τις ενέργειες που θα κάνει ο Δήμος, ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι θα την κρατήσουν, βάζοντας από πάνω κάποιο χοντρό γυαλί για να αναδειχθεί . «Η πλάκα έχει ενδιαφέρον γιατί μας πιστοποιεί ότι στην περιοχή υπήρχε το σπίτι του Λασκαράτου» ανέφερε ενώ έδωσε και επιπρόσθετες πληροφορίες για την πλάκα όπως το υλικό της. Επίσης ο κος Γαλανός αναφέρθηκε και στο σκάλισμα και τόνισε: «Πάνω είναι σκαλισμένη και η πεταλούδα της νύχτας που συμβολίζει την ψυχή, με τους πένθιμους δαυλούς προς τα κάτω. Όλα αυτά τα συναντάμε σε νεκρώσιμα  μνημεία».

Ο κος Γαλανός υπογράμμισε ότι αυτή η πλάκα μαρτυρά την ιστορία της πόλης, αλλά και όλης της Κεφαλονιάς, καθώς σε όλο το νησί μπορούν να βρεθούν ανάλογα ευρήματα.

Αναφορά έγινε και στο Καρναβάλι και ο αντιδήμαρχος εξήγησε σε  όλους αυτούς που είναι αντίθετοι στο Καρναβάλι  ότι: «Για να έρθει η Σαρακοστή και η Κάθαρση, πρέπει να έχει προηγηθεί το Καρναβάλι, που σε θέτει αντιμέτωπο με όλες τις δυνάμεις, σε δοκιμάζει, σε αναθεωρεί. Το Καρναβάλι είναι πρόβα θανάτου, πρόβα ζωής» .




00 inkefalonia general ad 300X250