Αδελφότητα Πειραια: Διαδικτυακή προβολή «Ήθη και Έθιμα Δωδεκαήμερου»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020 19:51

Αδελφότητα Πειραια: Διαδικτυακή προβολή «Ήθη και Έθιμα Δωδεκαήμερου»

Διαδικτυακή προβολή «Ήθη και Έθιμα Δωδεκαήμερου» | Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 στις 9 μ.μ.

Εκδήλωση Πρωτοχρονιάτικης πίτας Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά 2016 - Ά μέρος, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο

? Προβολή στο Facebook:  στη σελίδα της Αδελφότητας

Διάρκεια: 35 λεπτά

«Καινούριε χρόνε πούρχεσαι τον άλλο να σκαντζάρεις
Κι ο κόσμος σ΄υποδέχεται με θόρυβους και γέλια
Με δάκρυα στα μάτια μου σου κάνω… σκουρδουμπέλια
Από τον άλλο τίποτε καθ΄όλου να μην πάρεις...»

 (Από το κεφαλλονίτικο σατιρικό ημερολόγιο του Χρήστου Βουνά, 1966)

Με σατιρικούς στίχους, κάλαντα και παγανιστικές τελετουργίες από τα αρχαία
χρόνια έως σήμερα ο άνθρωπος προσπαθεί να εξευμενίσει τις δυνάμεις του καλού και να ξορκίσει το κακό από τη ζωή του. Η έλευση του νέου χρόνου σηματοδοτεί στη ζωή μας μια νέα αρχή αναπτερώνοντας τις ελπίδες για την πραγματοποίηση των στόχων μας και τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 22 Δεκεμβρίου, η μέρα μεγαλώνει και το φως που διαρκώς αυξάνει σε διάρκεια τονώνει την αισιοδοξία μας και τη θετική διάθεση σε αρμονία με τη φύση που ετοιμάζεται να ξαναγεννηθεί.

Οι μεγάλες γιορτές, τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα έχουν στόχο να ενδυναμώσουν την Ορθόδοξη πίστη , να συσφίξουν τις ανθρώπινες σχέσεις  και να δώσουν το ελπιδοφόρο έναυσμα της επανεκκίνησης της δημιουργικής προσπάθειας του ανθρώπου να πετύχει όσα ονειρεύεται.

Πολλά είναι τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα κατά το εορταστικό Δωδεκαήμερο που τηρούνται έστω με κάποιες παραλλαγές έως τις μέρες μας.

Στα νησιά μας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί διατηρήθηκαν ζωντανά, παρά την πολύχρονη Ενετική και Αγγλική Κατοχή. Διατήρησαν την ελληνική ρίζα τους και εμπλουτίστηκαν με δυτικά στοιχεία, όπως η χορωδιακή μουσική και ο στολισμός με πρασινάδες που συμβολίζουν τον επικείμενο ερχομό της άνοιξης.

Με σεβασμό στην παράδοσή μας, το νεανικό μουσικό τμήμα μας, η μαντολινάτα και η χορωδία, στο α’ μέρος της εκδήλωσης της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αδελφότητας μάς ταξιδεύει μέσα από όμορφες μελωδίες στα έθιμα των νησιών μας κατά το Δωδεκαήμερο.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ