Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020: Η παράσταση "Μικρός Πρίγκηπας" σε Αργοστόλι και Ληξούρι

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 15:51

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020: Η παράσταση "Μικρός Πρίγκηπας" σε Αργοστόλι και Ληξούρι

 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ

Το έργο που έχει μαγέψει μικρούς και μεγάλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 250 γλώσσες και διαλέκτους, ανοίγει τις Εκδηλώσεις Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020 στην Κεφαλονιά.

11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΞΕΝΙΑ στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 ΣΤΟΝ ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ στο ΛΗΞΟΥΡΙ

Βασικό μήνυμα του έργου είναι η σημασία που έχει να αντιλαμβάνεται κανείς τα πράγματα γύρω του με την καρδιά και την ψυχή, χωρίς να παρασύρεται από όσα απλά βλέπει. Η δυνατότητα να βλέπει κανείς πέρα από την ύλη, πέρα από τα δεδομένα, αποτελεί για το συγγραφέα σημαντικό στοιχείο της ζωής των ανθρώπων. Τα πράγματα που αξίζουν βρίσκονται κρυμμένα και επειδή οι άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη στο τι βλέπουν, αυτό τους οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.

«Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια...»

εκμυστηρεύεται η αλεπού στο Μικρό Πρίγκιπα. Αυτό αποτελεί και το περιεχόμενο του μαθήματος της αλεπούς αλλά ταυτόχρονα και το μήνυμα του συγγραφέα προς όλους τους αναγνώστες. Αυτή η σημαντική ικανότητα θα μας βοηθήσει να δούμε την πραγματική ομορφιά ακόμη και στα πιο συνηθισμένα πράγματα. Το μάθημα που δίνει η αλεπού, «να βλέπεις με την καρδιά», αλλάζει τον τρόπο σκέψης του Μικρού Πρίγκιπα και είναι πλέον έτοιμος να σταματήσει τις περιπλανήσεις του και να επιστρέψει στον πλανήτη και στο λουλούδι του. Μια άλλη πτυχή του μαθήματος της αλεπούς προς το Μικρό Πρίγκιπα είναι το θέμα της φιλίας και ο τρόπος με τον οποίο κτίζεται. Η διαδικασία αυτή αφορά το «ημέρωμα» και η αλεπού εξηγεί στο Μικρό Πρίγκιπα τα στοιχεία που πρέπει να την χαρακτηρίζουν. Μια φιλία κτίζεται μέσα από την καλή διάθεση, την αγάπη, την αφοσίωση, την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την υπευθυνότητα απέναντι στον άλλο. Τέλος, για να αναπτυχθεί η φιλία θα πρέπει να επενδυθεί χρόνος και ενέργεια.

Ο δεσμός που έχει αναπτύξει ο Μικρός Πρίγκιπας με το τριαντάφυλλό του αποτελεί το παράδειγμα μιας σχέσης ζωής. Το μάθημα από την αλεπού βοήθησε το Μικρό Πρίγκιπα να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η φιλία του με το τριαντάφυλλο με αποτέλεσμα να αποφασίσει να γυρίσει πίσω κοντά του. Γνωρίζει ότι το τριαντάφυλλό του δεν έχει την επιθυμητή συμπεριφορά, αλλά αντιλαμβάνεται ότι αυτό που έχει σημασία είναι αυτό που εσύ προσφέρεις και όχι το αντάλλαγμα που θα σου δοθεί. Οι φίλοι είναι μοναδικοί στον κόσμο όπως μοναδικό είναι και οτιδήποτε με το οποίο δημιουργούμε δεσμούς. Μοναδικά πράγματα στον κόσμο είναι αυτά που έχουν για μας σημασία. Ακόμα και ανάμεσα σε άλλα όμοια, εμείς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε χρησιμοποιώντας την καρδιά μας, τους δεσμούς που έχουμε αναπτύξει μαζί τους.

Το τριαντάφυλλο του Μικρού Πρίγκιπα διαφέρει από όλα τα άλλα αν και είναι όμοιο με χιλιάδες άλλα. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ο δεσμός που έχει δημιουργήσει με το Μικρό Πρίγκιπα. Η σημασία της φιλίας για τη ζωή όλων των ανθρώπων είναι πολύ μεγάλη. Αυτό το μήνυμα μπορούμε να το εντοπίσουμε σε διάφορα σημεία του βιβλίου.

Χαρακτηριστική φράση αποτελούν τα λόγια της αλεπούς προς το Μικρό Πρίγκιπα ότι «...Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίσουν τίποτα. Τ’ αγοράζουν όλα έτοιμα στα εμπορικά. Καθώς όμως δεν υπάρχουν εμπορικά που πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους». Τα λόγια αυτά είναι συγκλονιστικά και εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη κοινωνία: την ποσοτικοποίηση των πάντων, την εμπορευματοποίηση, τον καταναλωτισμό, τη διάθεση του εύκολου πλουτισμού, την ευκολία των ηλεκτρονικών φίλων… Η ζωή χωρίς φίλους είναι «μονότονη» όπως λέει η αλεπού και γι’ αυτό η ζωή του Μικρού Πρίγκιπα ήταν γεμάτη μελαγχολία πριν εμφανιστεί το λουλούδι στον πλανήτη του.

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Αντουαν Ντε Σαιντ Εξυπερύ

Θεατρική Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ντάβαρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου

Σκηνογραφία-Πρωτότυπες Κατασκευές: Ένο Σκονδράνη

Ενδυματολογία: Μαρία Ασημακοπούλου

Φωτισμοί: Γεράσιμος Ντάβαρης

Πρωτότυπη Μουσική- Σύνθεση : Βαγγέλης Μουρελάτος

Κινησιολογία: Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου

Αφίσα- Video Animation: Κλέων Ζησιμόπουλος

Τεχνικός Ήχου και Φωτισμών: Τρύφωνας Παναγιωτάκης

Παραγωγή: ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΑΦΗΓΗΤΗΣ-ΠΙΛΟΤΟΣ: Γεράσιμος Ντάβαρης

ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ: Δήμητρα Κωνσταντίνου

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ-ΦΙΔΙ: Ειρήνη Ευαγγελάτου

ΒΑΣΙΛΙΑΣ-ΦΑΝΟΚΟΡΟΣ-ΚΛΕΙΔΟΥΧΟΣ: Γιάννης Γκοτσόπουλος

ΑΛΕΠΟΥ-ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΟΣ-ΕΜΠΟΡΟΣ ΧΑΠΙΩΝ: Μαρία Γκλαβά

ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ-ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΟΣ: Γιάννης Κολόμβος

 

 

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Σπυρίδων Πεφάνης

 

DSCN5973 ΑντιγραφήMikrosPrigkipas 006 ΑντιγραφήMikrosPrigkipas 018 ΑντιγραφήMikrosPrigkipas 033 ΑντιγραφήMikrosPrigkipas 071 Αντιγραφή


Ετικέτες: