Χέρι-χέρι η διαδρομή των τελευταίων βιβλίων από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη στο Μουσείο Ληξουρίου (εικόνες/video)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 02 Μαρτίου 2019 13:32

Χέρι-χέρι η διαδρομή των τελευταίων βιβλίων από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη στο Μουσείο Ληξουρίου (εικόνες/video)

Μιά πράξη συμβολική έξω από ένα Ιστορικό κτήριο και ήταν όλοι, σχεδόν, εκεί την Παρασκευή το πρωϊ με τους μαθητές παιδικών σταθμών-νηπιαγωγείων-δημοτικών-γυμνασίου-λυκείων και τέλος την Ένωση ΑμεΑ "Υπερίων" να μεταφέρουν χέρι-χέρι με ιεροτελεστία τα τελευταία τρία βιβλία από το σεισμόπληκτο κτήριο της Ιακωβατείου στο νέο της σπίτι στο Μουσείο Ληξουρίου.

Η Δ/ντρια της Βιβλιοθήκης κα Θεοδώρα Ζαφειράτου, ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Πετράτος, τα μέλη του ΔΣ της Ιακωβατείου, η μοναδική υπάλληλος της Βιβλιοθήκης κα Βάσω Μαθιουδάκη, φίλοι και ενεργοί εθελοντές της Ιακωβατείου, αλλά και η καλλιτεχνική ομάδα "Μορφές" που έφτιαξε τόσο όμορφα την παιδική γωνιά στο Μουσείο.

Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, κ. Πέτρος Πετράτος συντόνισε και καλοσώρισε όλους τους παρευρισκομενους, μαθητές-καθηγητές-φορείς, και κάλεσε την κα Ελένη Γραικούση να παραδώσει στα χέρια των μαθητών τα τελευταία τρία βιβλία με προορισμό το νέο τους σπίτι στο Μουσείο.

Συγκεκριμμένα ο κ. Πετράτος ανέφερε, 

"Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ για μιά συμβολική πράξη. Να μεταφέρουμε τα τρία τελευταία βιβλία από το παλιό σεισμόπληκτο κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο νέο της κτήριο στο Μουσείο του Ληξουριού. Εμείς βέβαια έχουμε μεταφέρει όλο το υλικό, όλα τα βιβλία, όλα τα έπιπλα, όλα τα μηχανήματα, όλες τις συσκευές από το κτήριο το παλιό στο νέο κτήριο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει με την βοήθεια εθελοντών την τοποθέτηση των βιβλίων στις βιβλιοθήκες του Μουσείου. Έχουμε ακόμα αρκετή δουλειά. Ο χώρος του Μουσείου παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κεφαλονιάς. Το Ελληνικό κράτος δεν καταλαβαίνει εύκολα, ίσως αυτό το παλιό γίνει καινούργιο. Έχουμε κάποιες προτάσεις και θα τις εξετάσουμε. Ας ξεκινήσει επιτέλους το Υπουργείο να ξεκινήσει την εκπόνηση της μελέτης. Είναι ντροπή πέντε χρόνια τώρα το Υπουργείο να μην έχει κάνει καμία κίνηση. Σήμερα θα συνδέσουμε το παλιό με το νέο. Να μην ξεχάσουμε το παλιό. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει η βοήθεια όλων σας και να προσπαθήσουμε να επισκευαστεί το κτήριο αυτό. Θέλουμε ο χώρος του Μουσείου να γίνει χώρος παιδείας, μόρφωσης, γνώσης. Ηδη ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Θα καλέσω την κα Ελένη Γραικούση για να δώσει τα τρία βιβλία, ένα την κάθε φορά, για να πάει χέρι-χέρι και να φτάσει ως το Μουσείο. Το ταξίδι ξεκίνησε με ένα βιβλίο του κ. Γ.Μοσχοπουλου, συνεχίστηκε με βιβλίο που έχει σχέση με την οικογένεια της Ιακωβατείου του κ. Τυπάλδου-Ιακωβάτου και το τρίτο και τελευταίο βιβλίο είναι του συγγραφέα Γ.Καλπούζου, που θα μας επισκεφτεί τις 12 Απριλίου και θα παρουσιάσει το βιβλίο του στο Μουσείο.

Ευχαριστούμε την κα Γραικούση και σιγά σιγά τα παιδιά και όλοι σας μπορείτε να 'ρθείτε στο Μουσείο όπου σας περιμένει ένας μπουφές"

"Φεύγουμε αλλά δεν ξεχνάμε" 

Από τους πολιτικούς του τόπου μας, Ληξουριώτες γέννημα θρέμμα, παλαιούς και νέους είδαμε: Γιώργο Φιλιππάτο και Μάκη Θεοτοκάτο, Γιώργο Κατσιβέλη (Αντιδήμαρχος), Χαράλαμπος Μπάκης Λυκούδης (υποψήφιος Βουλευτής), Διονύσης Αραβαντινός - Βασίλης Ρουχωτάς - Ηλίας Παρίσης (Δημοτικοί Σύμβουλοι Αντιπολίτευσης). Στην συμβολική αυτή κίνηση συμμετείχαν εκτός από μαθητές και καθηγητές, αρκετοί γονείς και συμπολίτες.

Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο μπουφέ στον χώρο του Μουσείου.

https://www.youtube.com/watch?v=IvBDsFbqf3o&feature=youtu.be

DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610DSC05610