Ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 11:30

Ο Στέφανος Κορκολής και η Σοφία Μανουσάκη στο Αργοστόλι

Διοργάνωση Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου 

 Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΊΟΥ με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει στο κοινό της Κεφαλονιάς την μουσική παράσταση "Η ΣΥΝΑΝΤΗΣ" , την ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2018 ,και ώρα 9:15 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο ΚΕΦΑΛΟΣ".

Η συναυλία πραγματοποιήται και για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου .

Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»

Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη
Ερμηνεία τραγουδιών: Σοφία Μανουσάκη
Βασισμένη στα ομώνυμα χρυσά CD's, η συναυλία είναι μία μουσική «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» με κλασσικά έργα για πιάνο, μεταφορές/διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια σε ερμηνεία της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη.

Η σχέση, που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή, όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως «ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό», δημιούργησε στον Στέφανο την επιθυμία να μπει στο στούντιο και ν’ αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη, μαζί με τη Σοφία Μανουσάκη – μια νεότατη ερμηνεύτρια – αποκάλυψη μεγατόνων, καθ‘ ομολογία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

Μάλιστα, μετά το τέλος της απονομής του πρώτου χρυσού δίσκου για το άλμπουμ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» και της συναυλίας, που ακολούθησε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία και του ίδιου του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο τελευταίος, με όρθιο όλο τον κόσμο να χειροκροτεί, δήλωσε: «Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον (Στέφανο) Κορκολή. Γιατί ο (Στέφανος) Κορκολής είναι ένας σημαντικός, μεγάλος συνθέτης, κατ’ αρχήν και είναι μεγάλο βάρος ένας συνθέτης ν’ αναγνωρίζει έναν άλλον συνθέτη. Αυτό δεν γίνεται ποτέ! Μόνον ο Λίστ το έκανε αυτό.

Ήταν ο μόνος. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με το Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!»

AFISA

Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στις συναυλίες, μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000, που παρουσιάζονται και ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μία φωνή, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Ήδη η «Συνάντηση» έχει ταξιδέψει σε 30 πόλεις ανά την Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Όλες οι συναυλίες ήταν sold out και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και επαναληπτικές λόγω της υπερβολικής προσέλευσης του κόσμου. Οι κριτικές παντού ήταν διθυραμβικές. Από πολλούς η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» του Μίκη Θεοδωράκη, του Στεφάνου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη θεωρείται ως η "απόλυτη" επιτυχία. Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» ταξίδεψε σε διάφορους πολύ σημαντικούς χώρους ανά την Ελλάδα (π.χ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ηρώδειο, μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Δημοτικό θέατρο Πειραιά κ.α.) αλλά και στο εξωτερικό (Βαρσοβία, Παρίσι, Κολωνία, Βουκουρέστι κ.α.) Μάλιστα, πολλές από τις συναυλίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία του ίδιου του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

 

Η ΧΟΡΩΔΙΑ & ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ φιλοξενεί την Δευτέρα 7 Μαϊου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου τον μεγάλο μας συνθέτη και πιανίστα Στέφανο Κορκολή και την άξια μόνιμη συνεργάτιδά του , περίφημη ερμηνεύτρια Σοφία Μανουσάκη , σε μιά μοναδική συναυλία , με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις , για την οικονομκή ενίσχυση των σκοπών και δράσεων του συλλόγου της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου( 10 Ε) , που ήδη διατίθενται .

Ποιοί είναι όμως οι εξαιρετικοί αυτοί καλλιτέχνες που μας τιμούν με την παρουσία τους; Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν: 

Ο Στέφανος Κορκολής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 5 ετών χαρακτηρίστηκε «παιδί θαύμα» και με το ίδιο μουσικό ταλέντο, αφού τέλειωσε τις σπουδές του, στο Ωδείο Αθηνών, ταξίδεψε  στο  Παρίσι, υπό την καθοδήγηση των Yvonne Lefébure, Vladimir Horowitz, Pierre Bulez και άλλων μεγάλων, για  να  συνεχίσει  τις  σπουδές  του, με  υποτροφία  του  Γαλλικού κράτους, όπου παρακολούθησε ταυτόχρονα μαθήματα  σύνθεσης, ενορχήστρωσης, διεύθυνσης  ορχήστρας  και  μουσικής  κινηματογράφου. Αμέσως διακρίθηκε στη Γαλλία  αλλά και  σε πολλά μέρη του κόσμου, τόσο για τις δικές του κλασσικές συνθέσεις,  όσο και για τις  ερμηνείες του αλλά και τις  συνεργασίες του με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής και δισκογραφίας.

Ο Στέφανος έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές στον κόσμο, οι οποίοι ερμήνευσαν δικά του κομμάτια και έχει συμπράξει με τις μεγαλύτερες ορχήστρες και μαέστρους παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν ονόματα όπως ο Alfredo Kraus, ο Jose Carreras, η Teresa Berganza, η Dulce Pontes, o Lucio Dala, ο Luca Carboni, o Vittorio Grigolo, ο Ennio Morricone, ο Horatio Ferrer (ποιητή του Astor Piazzolla). Σημαντικές  είναι, επίσης, οι συνεργασίες του με τη Βίκυ Λέανδρος, τη Νάνα Μούσχουρη αλλά και με την ελίτ των Ελλήνων ερμηνευτών.

Έχει δώσει πάνω από 5.000 συναυλίες, σε όλο τον κόσμο και έχει πουλήσει πάνω από 2.000.000 δίσκους παγκοσμίως, ενώ είναι επίσημα πρεσβευτής της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μάλιστα, με την ιδιότητά του αυτή, πρόσφατα, κατόπιν επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσίασε συμφωνικά έργα του τελευταίου, στην Κολωνία, παρουσία του ίδιου του συνθέτη, ενώ πριν από λίγες μέρες, εμφανίστηκε, για ακόμη μία φορά, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού, στα πλαίσια φιλανθρωπικής συναυλίας για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη και τη Σοφία Μανουσάκη, διασκευάζοντας και ερμηνεύοντας έργα του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία του τελευταίου, γνωρίζοντας την αποθέωση στο κατάμεστο με 5.000 θεατές Ηρώδειο.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στα πλαίσια των “Καβαφείων 2017”, ο Στέφανος παρουσίασε την τελευταία του δουλειά, σε μελοποίηση ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη, στην Όπερα του Καΐρου και στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από ένα κοινό βαθιά μυημένο στην ποίηση του τεράστιου Αλεξανδρινού ποιητή. Καταλυτική υπήρξε η φράση, που σύσσωμο το κοινό αναφώνησε, στο τέλος της εκδήλωσης: «Επιτέλους ο Καβάφης τραγουδιέται».

Τέλος, ο Στέφανος συνεχίζει τις συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατες, τις συναυλίες, στις 19 Απριλίου, στην Aula Magna, στο Βουκουρέστι και στις 23 Απριλίου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε η νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Θα’θελα αυτήν την μνήμη να την πω» και ερμηνεύτρια τη Σοφία Μανουσάκη. Πρόκειται για ένα διπλό cd, που περιέχει μελοποιημένα και συμφωνικά (ορχηστρικά) έργα, εμπνευσμένα από ποιήματά του τεράστιου ποιητή μας Κ.Π. Καβάφη.

Η Σοφία Μανουσάκη γεννήθηκε στην Κρήτη τον Αύγουστο του 1995. Σε συνεργασία με τον Στέφανο Κορκολή, ο οποίος και την ανακάλυψε, κατόπιν ακροάσεως, τον Ιούνιο του 2013, η Σοφία ξεκίνησε μία εντυπωσιακή καριέρα στο χώρο της καθαρά έντεχνης μουσικής, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πάνω από 70 συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό και δύο διπλούς χρυσούς δίσκους, σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη και όλα αυτά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο οικουμενικός μας μουσουργός Μίκης Θεοδωράκης την αποκάλεσε «αποκάλυψη μεγατόνων» ενώ η Μαρία Φαραντούρη την χαρακτήρισε ως «το τέλειο μουσικό όργανο».

Σημαντικοί σταθμοί σ’ αυτή τη τόσο σύντομη αλλά και τόσο σημαντική πορεία της μπορούν να θεωρηθούν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, η Ακαδημία Σοπέν της Βαρσοβίας, το θέατρο Alhambra στο Παρίσι, όπου παντού απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, ενώ έχει συνεργαστεί επί σκηνής με σπουδαίους συνθέτες, όπως ο τεράστιος Μίμης Πλέσσας.

Μάλιστα πολύ πρόσφατα, κατόπιν επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη, ερμήνευσε έργα του τελευταίου, στην Κολωνία, παρουσία του ίδιου του συνθέτη, ενώ πριν από λίγες μέρες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά, στο θέατρο Ηρώδου Αττικού, στα πλαίσια φιλανθρωπικής συναυλίας για την ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», δίπλα στη Μαρία Φαραντούρη και τον Στέφανο Κορκολή, ερμηνεύοντας έργα του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία του τελευταίου, γνωρίζοντας την αποθέωση στο κατάμεστο με 5.000 θεατές Ηρώδειο.

Τέλος, για ακόμη μια φορά η Σοφία ως ερμηνεύτρια των έργων, που παρουσιάστηκαν από τον Στέφανο Κορκολή και τους συνεργάτες του, τον περασμένο Σεπτέμβρη, στα πλαίσια των “Καβαφείων 2017”, στην Όπερα του Καΐρου και στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, απέσπασε εκ νέου το θαυμασμό για το ταλέντο και την ωριμότητα, με την οποία ερμήνευσε τα μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε η νέα δισκογραφική δουλειά του Στέφανου Κορκολή με τίτλο «Θα’ θελα αυτήν την μνήμη να την πω» και ερμηνεύτρια την Σοφία. Πρόκειται για ένα διπλό cd, που περιέχει μελοποιημένα και συμφωνικά (ορχηστρικά) έργα, εμπνευσμένα από ποιήματά του τεράστιου ποιητή μας Κ.Π. Καβάφη.

Η Σοφία συνεχίζει την ηχογράφηση έργων του Μίκη Θεοδωράκη και τις συναυλίες με τον Στέφανο Κορκολή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατες, τις συναυλίες, στις 19 Απριλίου, στην Aula Magna, στο Βουκουρέστι και στις 23 Απριλίου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σας περιμένουμε λοιπόν να περάσουμε μιά ξεχωριστή μουσική βραδιά και να μας ενισχύσετε στην μεγάλη μας προσπάθεια για την καλή μουσική στο νησί μας .

Το ΔΣ.




00 inkefalonia general ad 300X250