Θάνος Φερεντίνος: Από τον κουρέα της Σεβίλλης στα χρώματα και τα πινέλα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 09:38

Θάνος Φερεντίνος: Από τον κουρέα της Σεβίλλης στα χρώματα και τα πινέλα

Ο Τενόρος, ζωγράφος και γλύπτης, Αθανάσιος Φερεντίνος, γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Αγγλίας το 1920, όπου και έζησε μέχρι τα πέντε του χρόνια.

Το 1925, ο πατέρας του, Ευθύμιος Φερεντίνος, που ήταν καπετάνιος, πήρε την οικογένειά του και ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ιθάκη.Το 1934, που πέθανε ο πατέρας του, έφυγε μαζί με την μάνα του και την αδελφή του για την Αθήνα. 

9946

Κλασσικό τραγούδι σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με το πρώτο βραβείο  «ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ», όπως είναι γνωστό, το 1946.

Η οικογένειά του  λάτρευε την μουσική. Η γιαγιά του έπαιζε πιάνο, ο πατέρας του κιθάρα και ο θείος του πιάνο και φλάουτο. Ο ίδιος μεγάλωσε ακούγοντας κλασσικό τραγούδι (ΚΑΟΥΖΟ ΓΚΑΛΙΦΟΥΤΣΙ κ.ά.). Οι μεγάλοι αυτοί του κλασσικού τραγουδιού του έδωσαν το πρώτο ερέθισμα για να ακολουθήσει αυτό το δρόμο.

10629644_356905367816911_8048994557409523215_n

Μόλις τελείωσε το Ωδείο, το 1947 έφυγε για την Αγγλία, όπου και δεν δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει. Η καριέρα του εξελίχτηκε ραγδαία. Από μία εκπομπή που έκανε στο αγγλικό ραδιόφωνο το κοινό τον δέχτηκε και έτσι βγήκε και στην τηλεόραση. Μετά απ’ αυτό έγινε ΣΤΑΡ ενός Ουαλικού προγράμματος. Κατόπιν πήγε στο πρόγραμμα του Λονδίνου. Το 1949, πάντα με STAR τον Θάνο Φερεντίνο, το πρόγραμμα αυτό πήρε το πρώτο βραβείο Αγγλίας σαν το καλλίτερο πρόγραμμα, συγκέντρωνε δε δώδεκα εκατομμύρια θεατές.

1535

Τραγούδησε συνεχώς από το 1947 μέχρι το 1966. Στο διάστημα αυτό εκτός από την Αγγλία, τραγούδησε και στο Μπουένος Άϋρες και ήταν για πολλά χρόνια πρώτος τραγουδιστής στην Όπερα της Ουαλίας. Ερμήνευσε γύρω στους 35 ρόλους. «ΡΙΓΟΛΕΤΟ», «ΤΡΑΒΙΑΤΑ», «ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΫ», «ΚΟΥΡΕΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ», «ΝΤΟΝ ΠΑΣΚΟΥΑΛΕ» και πάρα πολλούς άλλους. Έπίσης τραγούδησε και πολλές οπερέτες.

1380

99362

Οι πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του, όπως θυμόταν ο ίδιος ήταν: (εκτός από το πρώτο βραβείο που πήρε), όταν τραγούδησε τον «ΚΟΥΡΕΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ», «ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΫ» κ.ά. Σαν τενόρος είχε πάρα πολλές επιτυχίες. Το 1967 με την εγκατάσταση της ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ στην Ελλάδα σταμάτησε και το τραγούδι.

10492

Μετά απ’ αυτό άρχισε να ασχολείται με την ζωγραφική και την γλυπτική. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής (σχέδιο, κάρβουνο κλπ.) τα είχε πάρει στην Κέρκυρα, στο περίφημο σχολείο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», όπου εκτός των άλλων μαθημάτων τους έκαναν και μαθήματα ζωγραφικής. Πολύτιμοι σύμβουλοι γι’ αυτόν στην ζωγραφική, στάθηκαν, ο Νίκος Καραβίας (Θιακός συγγραφέας και δημοσιογράφος) και η γυναίκα του επίσης Θιακιά, η διάσημη ζωγράφος, Θάλεια Φλωρά – Καραβία). Ζωγραφίζει κυρίως τοπία και θαλασσογραφίες.

1528

Μα η οικογένεια Φερεντίνου δεν έβγαλε μόνο έναν διάσημο τενόρο, έβγαλε και μια ηρωΐδα, την αδελφή του Θάνου, Μάρτζορυ Φερεντίνου, που εκτελέσθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ημέρα της Παναγίας, μαζί με την ΗΛΕΚΤΡΑ,  9 ακόμα γυναίκες και 70 άντρες στο Χαϊδάρι. Η Μάρτζορυ Φερεντίνου μαζί με την ΗΛΕΚΤΡΑ, ανήκαν στην οργάνωση «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ», που είχε σαν σκοπό την φυγάδευση ή την περίθαλψη συμμαχικών πρακτόρων.

Και η μάνα του φυλακίσθηκε το 1942 και έμεινε ένα χρόνο στις φυλακές «ΑΒΕΡΩΦ», απ’ όπου βγήκε όταν ένας Γερμανός Στρατηγός έδωσε χάρη για τα γενέθλια του Χίτλερ, ακόμα και ο ίδιος το 1943 μαζί με την αδελφή του.

Η Μάνα και ο Πατέρας,ταξίδι του μέλιτος

Ο Θάνος Φερεντίνος, έχει προσφέρει πάρα πολλά στο νησί μας και την Ελλάδα. Άνθρωπος με ξεχωριστή προσωπικότητα, κατέχει χωρίς αμφιβολία μεγάλη θέση στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

www.ithacanews.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250