Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου Ionian center Καραβόμυλος: Εκθέσεις Πολιτισμού Θέρους 2016

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 08:08

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου Ionian center Καραβόμυλος: Εκθέσεις Πολιτισμού Θέρους 2016

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου Ionian center Καραβόμυλος- Κεφαλονιά - Εκθέσεις Πολιτισμού Θέρους 2016


Παναγιώτης Κόκκινος

Συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση τση φαμελιάς του, από τον 17ο και 18ο αιώνα με αντενάτους ινταγιαδόρους ξύλινων εκκλησιαστικών ειδών και πιτόρους θρησκευτικών εικόνων, ο Κεφαλονίτης Παναγιώτης Κόκκινος συγκαταλέγεται στους σημερινούς σημαντικούς Επτανήσιους και όχι μόνο, ινταγιαδόρους.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές στην Κεφαλονιά, μαθήτευσε σε μάστορα της ξυλογλυπτικής στην Αθήνα και στην συνέχεια παρατηρώντας τα εκπληκτικά ιντάγια ξύλινα τέμπλα της Κεφαλονιάς, πειραματίστηκε και βρήκε τον δικό του τρόπο έκφρασης. Τα έργα του τα χαρακτηρίζει η τρισδιάστατη ξυλογλυπτική ακλουθώντας τον Επτανησιακό αλλά και ροκοκό και μπαρόκο ρυθμό-τόσο στην εκκλησιαστική τέχνη όσο και στην κατασκευή μόμπιλων για σπίτια- και που όταν απαιτείται, το χρυσώνει κατά τον παλιό Βενετσιάνικο τρόπο. Υψηλής τέχνης τέμπλα, θρόνοι, ουρανίες βρίσκονται σε εκκλησιές στην Κεφαλονιά και έπιπλα σε σπίτια και ιδιωτικές συλλογές. Το εργαστήριο του βρίσκεται στο Πυργί Κεφαλονιάς.
Νίκος Καππάτος
Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και από μικρή ηλικία μαθήτευε στο εργαστήριο του πατέρα του Μιχάλη Καππάτου που ήταν απόφοιτος Ρεμεσιέρης δλδ ξυλουργός /επιπλοποιός, από την Σχολή Ξυλουργών Μέτελας Αργοστολίου το 1955. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε μαθήματα design επίπλου και επιπλοποιίας στην Σιβιτανίδειο Σχολή και στη συνέχεια μαθήτευσε στον σημαντικό μάστορα ρεμεσιέρη αλλά και συντηρητή επίπλων Σπύρο Μαρκάτο. Ο ικανός Ν.Κ από το 2002 που ξεκίνησε η επαγγελματική του δραστηριότητα, μεταπλάθει το ξύλο και δημιουργεί χειροποίητα, Επτανησιακού ρυθμού μόμπιλα για κάθε σπίτι. Τα έπιπλα αυτά λουστράρονται με την τεχνική της γομαλάκα, βεβαίως με το χέρι και μετά από επίπονη και μακρά διαδικασία, αποκτούν μοναδική στιλπνότητα και υφή σχεδόν βελούδινη! Το εργαστήριο του είναι στα Διλινάτα.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Διαπολιτισμικού Κέντρου Ιονίου-Ionian center-, στο άλσος της λίμνης Καραβομύλου Κεφαλονιάς από 01/09-07/09/2016 και με ώρες 18.30-20.30 μ.μ.
Για το Δ.Κ.Ι
Τάκης Τόκκας

Έργα Π.Κόκκινου.

Έργα Ν. Καππάτου.

Οι δύο καθρέφτες και το ταβολίνο έργα Ν.Καππάτου, Η κονσόλα έργο Π.Κόκκινου.




00 inkefalonia general ad 300X250