Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουνόπετρα αποκαλύπτεται...

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2015 09:22

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουνόπετρα αποκαλύπτεται...

Συνέντευξη στην Εφημερίδα K press παραχώρησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουνόπετρα Παναγής Ατσάρος

 

1. δώστε μας κατ αρχάς ένα συντομο ιστορικό του Συλλόγου

Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2000 και η επίσημη επωνυμία του, βάση καταστατικού είναι «Κουνόπετρα -Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαντζαβινάτων – Βουνίου». Είναι ένας σύλλογος δυναμικός ο οποίος αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Κουνόπετρας η οποία βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της επαρχίας Πάλλης. Η Kουνόπετρα είναι ένας βράχος που ενώ φαίνεται σταθερός κάνει μια παλινδρομική κίνηση σαν να «κολυμπά» μέσα στην θάλασσα. Η κίνηση αυτή γίνεται αντιληπτή μόνο εάν τοποθετηθεί κάποιο σημάδι μεταξύ της κουνόπετρας και των στέρεων βράχων. Όταν υπάρχει κυματισμός είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς την κίνηση. Ο σύλλογός μας έχει τοποθετήσει πινακίδα με οδηγίες ώστε να μπορείτε να διακρίνεται το φαινόμενο αυτό.

2.Ποιος ο σκοπός δημιουργίας;

Σκοπός του συλλόγου είναι η σύσφιξη σχέσεων με τους χωριανούς μας και όχι μόνο, η πολιτιστική αφύπνιση των συγχωριανών μας, όπως επίσης και ο εξωραϊσμός των χωριών Μαντζαβινάτων και Βουνίου. Με την στήριξη των ανθρώπων των χωριών μας προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να διατηρούμε και να αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας οι οποίες ποικίλουν.

3. Πόσα ενεργά μέλη έχει ο Σύλλογος;

Σήμερα έχουμε 150 εγγεγραμμένα μέλη, αλλά ο αριθμός των ενεργών μελών είναι, δυστυχώς, μικρότερος και αγγίζει τους 65.

4. Τι τμήματα έχει; Απασχολεί δασκάλους; Πόσους εκπαιδευόμενους έχει το κάθε τμήμα;

Από το 2009 ο σύλλογος ξεκίνησε την προσπάθεια δημιουργίας μαντολινάτας. Τα παιδιά των χωριών μας έχουν την δυνατότητα να μάθουν μαντολίνο και κιθάρα. Το σχήμα της μαντολινάτας έχει κάνει εμφανίσεις σε πολλές εκδηλώσεις.

Στον χώρο στέγασης του συλλόγου μας πραγματοποιούνται και μαθήματα παραδοσιακών χορών για μικρούς και τους μεγάλους φίλους μας. Τα τμήματα του χορευτικού, παιδικού, εφηβικού και ενηλίκων στολίζουν με τα βήματά τους τις γιορτές μας και όχι μόνο.

Φυσικά έχουμε κοντά μας και τους ανάλογους εκπαιδευτές. Αρχικά και για τα πρώτα 4 χρόνια, δασκάλα χορού ήταν η κα Λένα Αραβαντινού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει να μας διδάξει η κα Μαρίνα Αραβαντινού, παραδοσιακούς χορούς, τόσο Κεφαλονίτικους, όσο και από τον Ελλαδικό χώρο.

Στα τρία τμήματα του χορευτικού μας συμμετέχουν από 12-15 παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι, αντίστοιχα.

Όσο για τα τμήματα μαντολινάτας έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε με τον αγαπητό Μαέστρο, κ. Σπύρο Θεοτοκάτο.

Είχαμε προσπαθήσει να ξεκινήσουμε και τμήμα Χορωδίας και το καταφέραμε, αλλά δυστυχώς οι υποχρεώσεις των συμμετεχοντων δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί η προσπάθεια μας αυτή.

5. Πώς τα βγάζει πέρα από οικονομικής απόψεως;

Τα έσοδα μας, αρχικά προέρχονται κυρίως από την ετήσια γιορτή κρασιού που διοργανώνει ο Σύλλογος μας, στον χώρο μας στα Μαντζαβινάτα.

Από τις συνδρομές των μελών μας, ανά δύο χρόνια.

6.Ποιό είναι το ετήσιο καλεντάρι εκδηλώσεων;

Το ετήσιο καλεντάρι μας είναι ήδη αρκετά πλούσιο και φυσικά προσπαθούμε να το εμπλουτίσουμε με περισσότερες δράσεις. Για την ώρα έχουμε

-Την Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση μας στον χώρο του Συλλόγου μας. Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΚΕΔΗΚΕ με τα τμήματα Μαντολινάτας και Χορευτικού, στο Θέατρο Μαρκάτο Ληξουρίου.

- Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη.

- Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά στο Ληξουριώτικο Καρναβάλι με δικό του άρμα, ενώ από την Τσικνοπέμπτη, κιόλας, ανάβουμε ψησταριές στον χώρο του Συλλόγου. Ακολουθούν, στα πλαίσια των καραναβαλικών δράσεων, κατασκευές με μάσκες, ζωγραφική κ.ά.

- Καθαρά Δευτέρα, πλήθος κόσμου, υποδέχεται μαζί μας την Σαρακοστή με πλούσια νηστήσιμα εδέσματα, στον χώρο του Συλλόγου στα Μαντζαβινάτα. Και φυσικά, κόβουμε την Λαγάνα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι προσφορά του Αρτοποιείου «Διβάρης-Κοσμάτος» (είναι χωριανοί μας).

- Συμμετείχαμε σε παρελάσεις της 25η Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου

- Πραγματοποιούμε γιορτή με την λήξη της σχολικής χρονιάς στον χώρο μας

- Γιορτή του Κρασιού η οποία οργανώνεται κάθε καλοκαίρι στα μέσα Αυγούστου. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Παλλικής και προσελκύει κόσμο από όλη την Κεφαλονιά με άφθονο δωρεάν κρασί από ντόπιους παραγωγούς, φαγητό και φυσικά πολύ χορό.

- Ιδιαίτερα σημαντική γιορτή είναι και η Ριγανάδα. Η Ριγανάδα λαμβάνει χώρα στην περιοχή της κουνόπετρας και συνοδεύεται από την Πανσέληνο του Ιουλίου και από κανταδόρους της περιοχής μας που μας κρατούν συντροφιά όλη νύχτα κάνοντάς μας να νοσταλγούμε περασμένες εποχές και φέρνοντάς μας πιο κοντά στην μουσική παράδοση της Κεφαλονιάς. Φυσικά τα τμήματα του Χορευτικού μας, συμμετέχουν και ξεσηκώνουν τον κόσμο να χορέψει μαζί τους.

- Για δεύτερη χρονιά διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Unesco Κεφαλονιάς-Ιθάκης, εκδήλωση στον Λόφο Μασπάλι Μαντζαβινάτων

7. Παρατηρείται μια δυναμική στον Σύλλογο;

Προσπαθούμε να επεκταθούμε, παρ’ ολο που αρκετά από τα παιδιά που στελεχώνουν τα τμήματα μας, προχωρούν με γοργά βήματα προς τις σπουδές τους, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε συνεχώς να αναπληρώσουμε με νέο αίμα τα τμήματα μας και να συνεχίσουμε την ενεργή μας δράση.

8.Σκέπτεσθε για νέα τμήματα και νέες δραστηριότητες;

Για νέα τμήματα, προς ώρας όχι αν και υπάρχουν ιδέες που γυρίζουν στο μυαλό μας. Και αυτό επειδή οι δραστηριότητες του συλλόγου δεν σταματούν εδώ. Πραγματοποιούνται και άλλες ποικίλες εκδηλώσεις και σεμινάρια, όπως εκπαιδευτικές εκδρομές που έχουμε πραγματοποιήσει σε Εκκλησία του 18ου αιώνα στο Βαρύ Ερίσσου, καθώς και εκπαιδευτική εκδρομή στον Αίνο, προβολή ταινιών για όλες τις ηλικίες στην αίθουσα του Συλλόγου μας. Μαθαίνουμε πλέξιμο, σκάκι ανά διαστήματα από εθελοντές που μας επισκέπτονται.

9. έχετε βοηθηθεί στην μέχρι ώρα πορεία σας; Από ποιους;

Αρχικά, τα πρώτα χρόνια, μας στήριζαν οικονομικά οι εκατοστε βουλευτές της Κεφαλονιάς, ο Δήμος Ληξουρίου μας παρείχε ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων μας.

Μέχρι και σήμερα μας στηρίζουν επαγγελματίες της περιοχής με χορηγίες, όπως τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, η εταιρεία Ι.Μαρούλης ΑΕ, ο Φαρακλός Βαγγέλης με τις Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο Ξι, και πολλοί άλλοι από την περιοχή μας.

10.Υπάρχουν πράγματα που θέλετε να κανετε στο άμεσο η απώτερο μέλλον;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, αλλά όπως προαναφέραμε τα παιδιά των χωριών μας, ατενίζουν το μέλλον τους και φεύγοντας το κενό που αφήνουν είναι δύσκολο να αναπληρωθεί.

Είναι και η οικονομική κρίση, η οποία έχει επιβαρύνει την κατάσταση ενός Συλλόγου. Παρολ’ αυτά όμως επιμένουμε με πολιτιστικές δράσεις και συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

11.Ποιά είναι ή έδρα και ο τρόπος επικοινωνίας: Πότε δέχεστε νέα μέλη για εγγραφή στα τμήματα;

Είστε καλοδεχούμενοι να μας επισκεφτείτε στον χώρο του Συλλόγου μας, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό Μαντζαβινάτα Ληξουρίου. Επίσης μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας είτε με email, είτε μέσω της σελίδας μας στο facebook, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τις δράσεις του Συλλόγου μας και να ενημερώνεστε και από το επίσημο site μας.

Email: sillogoskounopetragmail.com

Site: http://www.kounopetra.com

Facebook page: https://www.facebook.com/kounopetrakatogis

Τηλέφωνο: Πρόεδρος Συλλόγου: 697 7683066 Παναγής Ατσάρος

Νέα μέλη δεχόμαστε ανά πάσα ώρα και στιγμή, αρκεί να κατάγονται ή να μένουν μόνιμα στα χωριά της Κατωγής (Μαντζαβινάτα-Βουνί-Ξι-Κουνόπετρα), όπως ορίζει το καταστατικό του Συλλόγου μας.

Θα θέλαμε να αναφέρουμε, ότι κατασκευάσαμε γήπεδο μπάσκετ στον χώρο του Συλλόγου μας και έχουμε αναλάβει την συντήρηση της παιδικής χαράς, η οποία είναι ανοιχτή για όλα τα παιδιά.

Τέλος, κατορθώσαμε να φτιάξουμε δυό από τις στάσεις των λεωφορείων στα χωριά μας, οπότε προχωράμε ένα βήμα μπροστά και πέρα από τις πολιτιστικές μας δράσεις.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την φιλοξενία και στην επόμενη εκδήλωση μας, την οποία θα γνωστοποιήσουμε και στα δικά μας social media , site και στα τοπικά ΜΜΕ, σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε και από κοντά.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος

Παναγής Ατσάρος




00 inkefalonia general ad 300X250