Το 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου συμμετείχε στο Μαθητικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν τα Λύκεια των Κολλεγίων Αθηνών & Ψυχικού

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Μαΐου 2015 10:28

Το 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου συμμετείχε στο Μαθητικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν τα Λύκεια των Κολλεγίων Αθηνών & Ψυχικού

Την Τρίτη 28 Απριλίου 2015 το 2ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγια Αθηνών – Ψυχικού) πήρε μέρος στο Μαθητικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν τα Λύκεια των Κολλεγίων Αθηνών & Ψυχικού στις κεντρικές εγκαταστάσεις των ανωτέρω εκπαιδευτηρίων με θέμα «Η Τέχνη και ο Πολιτισμός στην Παιδεία».

Την αποστολή αποτέλεσαν 6 μαθητές & μαθήτριες του σχολείου και συγκεκριμένα οι: Κεκάτου Μαρία, Ροσολύμου Μανόλια, Στελλάτου Κατερίνα, Παπανικολάτος Αντώνης, Παπανικολάτος Λουκάς και Σαμαράς Παντελής.

Υπεύθυνοι-συνοδοί Καθηγητές ήταν οι κ.κ. Διαμάντης Θεόδωρος και Δούλιας Εμμανουήλ.

Το θέμα της εισήγησης ήταν: «Πολιτισμός – Παιδεία – Ανθρωπισμός, Σχολειά ανοιχτά στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, μια δημιουργική προσέγγιση στην αισθητική, δηλαδή στην κριτική σκέψη…»

Οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν κατάλληλα προετοιμάσει μετά από ενδελεχή έρευνα και με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών, την εισήγηση που παρουσιάστηκε με τη χρήση και πλούσιου εποπτικού υλικού.

Στην εισήγηση έγινε προσπάθεια να θιγεί η ουσιαστική απουσία της τέχνης από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα σπουδών των λυκείων, κυρίως ως έλλειψη αισθητικής αγωγής που ενισχύει την κριτική σκέψη και κατ’επέκταση συμμετέχει ενεργά στην καλλιέργεια παιδείας που είναι απαραίτητη στην ανάσχεση φαινομένων βίας κάθε μορφής, ενώ παράλληλα βοηθάει έμμεσα αλλά καταλυτικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Επίσης, αναδείχτηκε μέσω παραδειγμάτων από την ύλη των σχολικών βιβλίων, η σύνδεση μαθημάτων φαινομενικά άσχετων -π.χ. των μαθηματικών- με την τέχνη.

Το σχολείο επιθυμεί να ευχαριστήσει καταρχάς όλα τα παιδιά που συνέβαλαν σε αυτή την παρουσίαση-εισήγηση, που απέδειξε ότι ένα δημόσιο σχολείο της Ελληνικής νησιωτικής περιφέρειας ανταποκρίθηκε επάξια σε μια τέτοια διοργάνωση, αποσπώντας τα ειλικρινή συγχαρητήρια των παρισταμένων τόσο για την ουσία, όσο και για την πρωτοτυπία της παρουσίασης, καθώς επίσης ευχαριστεί τους συνδιοργανωτές του συνεδρίου για την πρόσκληση, αλλά κυρίως για τη γενναιόδωρη φιλοξενία που παρείχαν.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Κεφαλονίτη Διευθυντή του Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού, κ. Διονύση Τσελέντη.

Ο Διευθυντής

Ιωάννης Κοσμάτος

kolegia1




00 inkefalonia general ad 300X250