Το πέτρινο γεφύρι προς Μονοδέντρι Φάλαρης Δειλινάτων και η ιστορία του

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 10:45

Το πέτρινο γεφύρι προς Μονοδέντρι Φάλαρης Δειλινάτων και η ιστορία του

Το πέτρινο αυτό γεφύρι ηλικίας άνω των 200 ετών, βρίσκεται μετά τα Δειλινάτα λίγο πριν από το Μονοδέντρι, προς Φάλαρη. Και έχει φοβερή ιστορία…

 

Στα 1797 ήρθαν οι Γάλλοι στα νησιά μας, μετά την συνθήκη του Campoformio. Η παραμονή τους όμως ήταν, χρονικά, μικρή. Τον Σεπτέμβρη του 1798 η Ρωσία είχε στείλει στο Ιόνιο, ναυτικές δυνάμεις υπό τον ναύαρχο Ουσακώφ, υποκίνησε επαναστατικές κινήσεις με την συμμετοχή Κεφαλλήνων πρώην Αξιωματικών του Ρωσικού στρατού και σιγά σιγά, άρχισε την κατάληψη των Ιονίων νησιών. Οι γαλλικές δυνάμεις στο νησί δεν αριθμούσαν περισσότερο από 320 άντρες, υπό την διοίκηση δυο Γάλλων λοχαγών.

Πριν ο Ρωσικός στόλος να έρθει στο νησί, Γαλλικά τμήματα, διέφυγαν προς την Παλική και από εκεί με μικρά πλοία προσπάθησαν να περάσουν προς τις ακτές της Πάργας. Όμως μικρό Γαλλικό τμήμα, με επικεφαλής τον έναν λοχαγό, κινήθηκε από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου προς το κάστρο της Άσσου, δια μέσου της ορεινής περιοχής Ποταμιάνας (όπως λεγόταν τότε) δηλαδή από τα Φαρακλάτα, Δειλινάτα, Φάλαρη, προς Πύλαρο και Άσσο. Οι σκληροτράχηλοι και πάντα φιλοπόλεμοι Δειλινάδες είχαν στήσει ενέδρα σε αυτό ακριβώς το πέτρινο γεφύρι. Σημειώθηκε μάχη, αλλά ο λοχαγός βλέποντας το πλήθος των Δειλινάδων να αυξάνει και να τους κυκλώνει, ήρθε σε συμφωνία μαζί τους. Οι ένοπλοι αντάρτες πήραν τα όπλα και τις στολές του Γαλλικού τμήματος και τους άφησαν να φύγουν προς την Πύλαρο.

Ορέστης Καππάτος

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ