Μεγάλη εκδήλωση στο Ηρώδειο για την ένωση των Επτανήσων - Συμμετέχει η Γυναικεία Χορωδία της ΚΕΔΗΚΕ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 09:45

Μεγάλη εκδήλωση στο Ηρώδειο για την ένωση των Επτανήσων - Συμμετέχει η Γυναικεία Χορωδία της ΚΕΔΗΚΕ

Στο Ηρώδειο θα βρεθεί την προσεχή Παρασκευή 4 Ιουλίου η Γυναικεία Χορωδία της ΚΕΔΗΚΕ, υπό τη Διεύθυνση του Άγγελου Μουρελάτου.

 Η χορωδία θα συμμετάσχει στον εορτασμό των 150 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, με 500 χορωδούς από τα Επτάνησα να ερμηνεύουν μεταξύ άλλων τον «Υμνο εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού και του Μάντζαρου.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν συνολικά 12 χορωδίες μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η συμφωνική ορχήστρα και η χορωδία του Δήμου Αθηναιών, η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου , οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος κ.α.

Παράλληλα στην όμορφη βραδιά θα ερμηνευθούν και τραγούδια από την πλούσια επτανησιακή μουσική.

Αναλυτικά

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Νικόλαου Χ. Μάντζαρου θα ερμηνευτεί για πρώτη φορά σε μορφή ακροάματος και θεάματος στις 4 Ιουλίου στο Ηρώδειο, από 600 Επτανήσιους χορωδούς, μουσικούς συμφωνικής ορχήστρας, ηθοποιούς και χορευτές.

Τη μεγαλειώδη συναυλία, συνδιοργανώνουν τα Επτανησιακά Σωματεία σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, γιορτάζοντας την επέτειο των 150 χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, στις 21 Μαΐου του 1864.

Η εορταστική συναυλία, συνολικής διάρκειας 90 λεπτών, είναι αφιερωμένη στον Νικόλαο Μάντζαρο και σε ακόμα τρεις από τους δημοφιλέστερους μουσουργούς της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, με αποσπάσματα από έργα τους, σπάνια παιγμένα.

Θα ερμηνευτεί η εισαγωγή από την ξεχασμένη όπερα του Παύλου Καρρέρ(η) (1829-1896), «Maria Antonietta». Το ιντερμέτζο από την Τρίτη πράξη της όπερας «Φρόσω» που συνέθεσε ο Διονύσιος Λαυράγκας (1860-1941) λίγο πριν πεθάνει. Η τρίτη σκηνή από την Τρίτη πράξη της όπερας «Storia d' Amore», του Σπύρου Σαμάρα (1861-197), έργο που θεωρείτο ότι είχε χαθεί και η παρτιτούρα βρέθηκε τυχαία σε βιβλιοπωλείο του Μονάχου.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας καταλαμβάνει η πλήρης εκτέλεση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, που μελοποίησε το 1828 ο Νικόλαος Μάντζαρος (1795-1872).

Στην εορταστική συναυλία συστρατεύονται έξι λυρικοί τραγουδιστές, δώδεκα αντιπροσωπευτικές επτανησιακές χορωδίες, η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, το χοροθέατρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας «Ήρος Άγγελος». Η μουσική διεύθυνση είναι του Ιάκωβου Κονιτόπουλου και η σκηνοθεσία του Τώνη Λυκουρέση. Συμμετέχουν οι σοπράνο Ροζα Πουλημένου και Ελένη Παναγιωτοπούλου, η μέτζο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, ο τενόρος Γιώργος Σαμαρτζής και οι βαρύτονοι Διονύσης Σούρμπης, Πέτρος Καρύδης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί -επίσης επτανησιακής καταγωγής- Μάξιμος Μουμούρης, Μαρία Τσιμά, Λεωνίδας- Δημήτρης Γεωργιάδης.

«Η διαδραστική αυτή μουσική βραδιά, με την ερμηνευτική παρουσία Επτανήσιων ηθοποιών, τις προβαλλόμενες οπτικές συνθέσεις ιστορικής μνήμης και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, θα αναδείξει την πυρέσσουσα ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα και τη διασταυρούμενη επαναστατική ορμή των Ελλήνων, όπως με τη μέγιστη ακμή του επτανησιακού μας πολιτισμού» ανέφεραν οι διοργανωτές, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου.




00 inkefalonia general ad 300X250