Ατομική Εκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012 11:19

Ατομική Εκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού

Την Τετάρτη 16 Μαίου 2012, ώρα 8.30μμ, εγκαινιάζεται στο ΙΟΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς, ατομική έκθεση του ζωγράφου, λογοτέχνη, θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: «Εννοιακές παραλλαγές» - «Conceptual variations»

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης εκθέτει χαρακτηριστικά εννοιολογικά έργα του από την πρώτη περίοδο των αισθητικών αναζητήσεων του, τα οποία άρχισε να φιλοτεχνεί το 1982 και ολοκληρωμένα εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νέα Υόρκη το 1984-85,με τίτλο Conceptualizations, ενώ έκτοτε με ποικίλες παραλλαγές και εφαρμογές -performance εκτέθηκαν και κυκλοφόρησαν σε εκδόσεις τέχνης σε σημαντικά εικαστικά κέντρα της Ευρώπης. Κύριες εκθέσεις εννοιολογικών έργων του από το 1985 μέχρι σήμερα: Lowenstein Library Gallery, Fordham University, N.Y.C 1985, Hellenic-American Union, Aθήνα 1986, Gallery « F», Αθήνα 1989, 1990, Centre Culturel « les Fontaines», Chantilly, Γαλλία 1988, Αίθουσες τέχνης « Επίπεδα», Αθήνα 1991,« Ιδεογραφίες», Gallery DADA, Αθήνα, 1991, «Winterschool», Glasgow, 1994, Opus 39 Gallery, Nicosia, Κύπρος 1996, Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Δήμος Θεσσαλονίκης 1997, Galerie Dockhans, Paris, Γαλλία 1997,1999, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Αναδρομική « Scriptorium», Αθήνα 1999, Θέατρο «Κέφαλος», Αναδρομική 1973-1999, Αργοστόλι, Κεφαλονιά, 2000, Le Centre de Sevres, « les portraits et les payssages lettristes», Paris 2007, 2008, La Maison De La Grece, Paris, 2008, 2010, Μνημείο « Λουτρά Παράδεισος», Θεσσαλονίκη 2010, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων- Scriptorium II, Αθήνα 2010. Οι εννοιακές παραλλαγές του καλλιτέχνη καλύπτουν χρονικά όλο σχεδόν το φάσμα των πρωτότυπων συλλήψεων του-conceptualizations με βάση τα γεωμετρικά επίπεδα, τμήματα του ανθρώπινου σώματος, ρολά τηλετύπων και επιζωγραφισμένες κατασκευές στο χώρο. Παράλληλα με τις άλλες ενότητες του έργου του (Σωματογραφίες, Νεφελογραφίες, Προσωπογραφίες) αποτελούν την ιδεογραφική αισθητική κατάθεση του ιδιότυπου στυλ του και τον τοποθετούν χρονολογικά στους πρωτοπόρους εκπροσώπους της σύγχρονης εννοιακής τέχνης και του λετρισμού (γραμματογραφίας).

Ο ιστορικός τέχνης Στέλιος Λυδάκης, καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, επίτιμος διευθυντής του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών επισημαίνει: «Η πραγματική όμως ποιότητα του καλλιτέχνη αποτυπώνεται στα εννοιολογικά του εκθέματα. Σ΄αυτά οργανώνονται λέξεις σε σχήματα και μάλιστα με απόλυτη γεωμετρική σαφήνεια. Αυτό γίνεται δυνατό λόγω της διαφορετικής τονικότητας ή της χρωματικής διαφοροποίησης των γραμμάτων. Το μωσαικό, που διαμορφώνεται δημιουργεί παλλόμενες επιφάνειες, απόλυτα όμως ξεκάθαρης δομής. Εδώ γίνεται φανερή μια ικανότητα περιορισμού στο συνθετικά ουσιώδες και η πειθαρχημένη ένταξη της λεπτομέρειας στην από το σύμβολο επιβαλλόμενη λιτότητα. Η ιστορία της τέχνης γνωρίζει τη «γραμματογραφία», που συναντάται τόσο στην ύστερη αρχαιότητα, όσο και στο Μεσαίωνα καθώς και στην Αναγέννηση. Αν και στον Κώστα Ευαγγελάτο η συσχέτιση του είναι σύγχρονη, είναι όμως αξιοσημείωτη η αναφορά, που δείχνει τις εκλεκτικές συγγένειες με ένα παρελθόν, που στη πραγματικότητα είναι αιώνιο παρόν».

Η Δρ. αρχαιολόγος, τεχνοκριτικός Βιβή Βασιλοπούλου αναφέρει: « Μινιμαλιστικά, με ελάχιστα μέσα, και μέσα από πυκνώσεις και αραιώσεις αυστηρά επιλεγμένων στοιχείων, ο Κώστας Ευαγγελάτος, οδηγείται στην τελική εικόνα που συμπυκνώνει τις αναζητήσεις του και κωδικοποιεί τις αναφορές του. Μια εξαντλητική επανάληψη των επί μέρους μονάδων υφαίνει αριθμητικά πλέγματα με λευκό- μαύρο ιστό, με την ερμητικότητα ενός κώδικα και την ελευθερία ενός έργου τέχνης. Θετικά και αρνητικά στοιχεία μέσα από μια διπολική κίνηση σκιαγραφούν τους πλαστικούς μετασχηματισμούς στοχεύοντας στο άπειρο και όχι μόνο εκεί. Η νοητική λειτουργία επιβάλλει τους δικούς της νόμους την ώρα που ο έρωτας διεκδικεί τα δικαιώματα του και η επανάληψη του leit motiv κατακλύζει «μουσικά» τον χώρο.

Η ατομική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου « Εννοιακές παραλλαγές» θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαίου 2012.

Πληροφορίες: T/F: (+30) 26710.41126, M: (+30) 6984.300.009

www.ionionartscenter.gr – Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Είσοδος ελεύθερη.