Ανεπανάληπτη μουσική βραδιά στο Αργοστόλι από τη Συμφωνική Ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας

Με ενθουσιώδη υποδοχή και παρατεταμένο χειροκρότημα έκλεισε το βράδυ της Τετάρτης 21 Μαΐου η μοναδική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Σερβίας «Stanislav Binički», που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος».
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 161η Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, αλλά και των 30 χρόνων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους της Κεφαλονιάς και αντίστοιχους φορείς της Σερβίας.
Η ίδια συναυλία είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία μία ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 20 Μαΐου, και στο Ληξούρι, με θερμή ανταπόκριση από το κοινό.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου, τον Δήμο Ληξουρίου και την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας της ΠΙΝ, υπό την αιγίδα του Προξενείου της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κεφαλονιά. Το πρόγραμμα περιλάμβανε γνωστά έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής, αποσπάσματα από όπερες και παραδοσιακές μελωδίες, ενώ ιδιαίτερη θέση κατείχαν ελληνικά τραγούδια, που απέδωσε με σεμνότητα και υψηλό καλλιτεχνικό ήθος η Ορχήστρα:
- «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» του Σταύρου Κουγιουμτζή, με τους σολίστ Biljana Vasiljević Mitrović και Dragan Milanović
- «Σ’ αγαπώ», παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι, με την Nataša Arandelović
- «O Sole Mio», Habanera από την όπερα Carmen
- Concierto de Aranjuez, με σολίστα στην τρομπέτα τον Nenad Ninković
Η βραδιά κορυφώθηκε με τον εμβληματικό σερβικό ύμνο «Marš na Drinu» του Stanislav Binički, αποσπώντας θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Ο ήχος της συναυλίας ήταν εξαιρετικός, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απόδοση και στην έντονα συναισθηματική εμπειρία που έζησαν οι παρευρισκόμενοι.
Την ορχήστρα διηύθυνε με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα ο αντισυνταγματάρχης Aleksandar Đurov, αναδεικνύοντας τον διεθνή χαρακτήρα του συνόλου, που έχει εκπροσωπήσει επάξια τη Σερβία σε μεγάλες σκηνές της Ευρώπης.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της σερβικής πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και φορείς με καταλυτική συμβολή στις διμερείς σχέσεις:
- Ο Nikola Nedeljković, Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα
- Ο Aleksandar Pajić, Δήμαρχος του Šabac
- Ο Nemanja Pajić, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Šabac
- Η Katerina Tadić, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
- Ο Miloš Stojanović, εκπρόσωπος του Δήμου Vračar Βελιγραδίου
- Η Jelena Lukjancenko, υπεύθυνη της Ορχήστρας «Stanislav Binički»
-
«Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»: Συγκινημένος ο Βίκτωρας Ρουχωτάς για τη σέρβικη ορχήστρα στο Αργοστόλι
Συγκινημένος, ο επίτιμος πρόξενος της Σερβίας στην Ελλάδα, Βίκτωρας Ρουχωτάς, χαρακτήρισε τη βραδιά «συγκινητική και δύσκολη», καθώς ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν παλιοί συνεργάτες και οικογένειες που είχαν φιλοξενήσει Σέρβους μαθητές τη δεκαετία του ’90.
Αναφέρθηκε στη βαθιά σχέση ανάμεσα στο Αργοστόλι και το Šabac, τονίζοντας πως η αδελφοποίηση που ξεκίνησε το 1994-1995 αποτελεί «παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα και τη Σερβία». Υπογράμμισε ότι η επιτυχία αυτής της πορείας στηρίχθηκε στην Εκκλησία, στην κοινωνία και σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
Παράλληλα, υπενθύμισε τη συμβολή της Κεφαλονιάς στις ελληνοσερβικές σχέσεις:
- την αποστολή βοήθειας της Ελληνικής Αστυνομίας το 1999 στη Σερβία
- τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της σερβικής αστυνομίας στη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών
- την αδελφοποίηση των σωμάτων ασφαλείας στην Κεφαλονιά.
Τόνισε επίσης τον πολιτιστικό χαρακτήρα της σχέσης, αναφέροντας συναυλίες, εκθέσεις, την παρουσία της Όπερας του Βελιγραδίου και την πρόσφατη τοιχογραφία Σέρβου καλλιτέχνη στο κάστρο Αργοστολίου.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη βράβευση του Δήμου Αργοστολίου με το χρυσό κλειδί της πόλης του Šabac, και την ανακήρυξη του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου ως επίτιμου δημότη, σημειώνοντας πως η παρουσία της Ορχήστρας στην Κεφαλονιά ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας.
-
«Από καρδιάς» μήνυμα φιλίας από τον Πρέσβη της Σερβίας στο Αργοστόλι
Ο Πρέσβης Nikola Nedeljković εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρέθηκε ξανά στο Αργοστόλι, κάνοντας αναφορά στην προηγούμενη επίσκεψή του με τους αθλητές του Ερυθρού Αστέρα και τον πρώτο «αδελφικό αγώνα ποδοσφαίρου».
Με χιούμορ ανέφερε ότι κατοικεί στην οδό Κεφαλληνίας 13 στο Βελιγράδι και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τον επισκεφθούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θεωρεί τους Κεφαλονίτες ιδιαίτερα ευφυείς.
Αναφέρθηκε στον Καραγιώργη, αρχηγό της σερβικής επανάστασης, και στη σύνδεσή του με τον Ρήγα Φεραίο, τονίζοντας τη συμβολική σημασία της οδού Καραγιώργη Σερβίας στο κέντρο της Αθήνας.
Μίλησε για το μνημείο στην οδό Κεφαλληνίας στο Βόζντοβατς και την πρόσφατη έκθεση στην Αθήνα για τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου παρουσιάστηκε η διαταγή 25 του Χίτλερ για την εισβολή σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα.
Υπογράμμισε ότι οι κοινές τραγωδίες και η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού δεν ξεχνιούνται, και κάλεσε τη νέα γενιά να συνεχίσει τον δρόμο που άνοιξαν προσωπικότητες όπως ο Βίκτωρας Ρουχωτάς, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά.
Κλείνοντας, χαρακτήρισε τη Συμφωνική Ορχήστρα ως «περηφάνεια της Σερβίας», που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα ακόμη και στα Ηνωμένα Έθνη.
Video : Γιάννης Παπαδάτος, Εικόνες : Neil Jackson, Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης
{https://www.youtube.com/watch?v=9aEvTgdW29M/}
Εικόνες από την εμφάνση στο Ληξούρι