«Λίγες ώρες πριν το Άξιον Εστί στην Κεφαλονιά – Ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος μιλά στον InKefalonia 89,2»

Με συγκίνηση και σεμνότητα μίλησε στον ΙnKefalonia 89,2 ο μαέστρος και Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, με αφορμή την παρουσίαση του «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη στην Κεφαλονιά, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος και οι συντελεστές «είναι η γέφυρα» για να φτάσει το μεγαλείο του έργου στο κοινό.
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια και για την πολύ θετική κριτική σας», είπε ο κ. Γεωργακάτος, επισημαίνοντας πως «ό,τι έχουμε καταφέρει, κάθε άνθρωπος το καταφέρνει με λίγο από όλα: ταλέντο, προσπάθεια, μελέτη». Σχολίασε ωστόσο ότι δεν ήθελε η συνέντευξη να επικεντρωθεί στο πρόσωπό του, αλλά στο τεράστιο έργο που παρουσιάζεται, σημειώνοντας: «Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τέτοια μεγαθήρια όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Οδυσσέας Ελύτης, ο καλλιτέχνης έρχεται σε δεύτερη μοίρα εκ των πραγμάτων».
Αναφερόμενος στην παράσταση, ο μαέστρος τόνισε ότι συμμετέχουν περίπου 70 ερμηνευτές επί σκηνής – χορωδία, ορχήστρα, σολίστ και αφηγητής – μεταφέροντας ένα πολυσύνθετο έργο που ενώνει τη συμφωνική με τη λαϊκή μουσική. «Αυτό είναι και το μαγικό της υπόθεσης», είπε, εξηγώντας πως ο Θεοδωράκης ένωσε τα έγχορδα και τα πνευστά της δυτικής μουσικής με μπουζούκια, ντραμς και λαϊκή ορχήστρα. Επεσήμανε ότι η δομή του έργου περιλαμβάνει απόδοση των ποιητικών κειμένων από βαρύτονο και αφηγητή, ενώ πρόσθεσε πως «ο Μίκης το ονόμαζε “ψάλτη”, γιατί το έργο έχει θεολογικές αναφορές και μεταφορές από την Παλαιά Διαθήκη».
Ο ίδιος εξήγησε ότι το ερέθισμα για τη σύνθεση του «Άξιον Εστί» προήλθε από μια τυχαία συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Ελύτη στο καφενείο του Λουμίδη στην Αθήνα, όπου ο ποιητής του πρότεινε να γράψει ένα έργο πάνω στους στίχους του. «Η αρχή του έργου λέγεται “Η γένεσις” – γεννιέται ένας καινούργιος κόσμος. Ο Μίκης ξεκινά μουσικά με ένα χάος – ήχους και όχι μελωδίες – για να αποδώσει αυτήν τη γέννηση. Και τότε ακούγεται μόνο το σαντούρι, που για τον Ελύτη συμβόλιζε τον ήχο του Αιγαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας τη φιλοσοφική και ποιητική δύναμη του έργου, ο κ. Γεωργακάτος επισήμανε πως η αξία του έγκειται κυρίως στον λόγο: «Η δύναμη του έργου είναι η ποίηση. Ο πολύ δυνατός στίχος πρέπει να είναι κατανοητός από τον ακροατή».
Για την εκτέλεση του έργου στην Κεφαλονιά ανέφερε ότι συμμετέχουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η μικτή χορωδία, λαϊκή ορχήστρα, καθώς και οι ερμηνευτές: ο αφηγητής Αλμπέρτο Φάις, ο λαϊκός τραγουδιστής Μπάμπης Βελισάριος και ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης, ο οποίος «μόλις χθες το βράδυ ολοκλήρωσε την παράσταση στη Λουτσία ντι Λαμερμούρ στην Εθνική Λυρική Σκηνή».
Ο κ. Γεωργακάτος αποκάλυψε ότι η συναυλία θα δοθεί χωρίς διάλειμμα, διαρκώντας περίπου μία ώρα και δέκα λεπτά. «Θέλαμε το έργο να παρουσιαστεί ενιαίο. Να απολαύσει το κοινό αυτό καθαυτό το δημιούργημα, χωρίς περιττές παρεμβολές», είπε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ολόκληρο το έργο στην Κεφαλονιά.
Κλείνοντας, ευχήθηκε ο κόσμος να καταλάβει και να απολαύσει το έργο. «Αν το καταλάβει, σίγουρα θα το απολαύσει. Κι εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι μόνο και μόνο από την ικανοποίηση του κοινού», δήλωσε.
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-agathaggelos}