Αύριο η διαδικτυακή ομιλία για την κλιματική κρίση με τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 14:02

Αύριο η διαδικτυακή ομιλία για την κλιματική κρίση με τον Γιώργο Τσατραφύλλια

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024, 7.30 μ.μ., διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα». Θα μιλήσει ο φυσικός – μετεωρολόγος κ. Γιώργος Τσατραφύλλιας. Έγκαιρα θα ανακοινωθεί ο τρόπος παρακολούθησης της ομιλίας και συμμετοχής στη συζήτηση.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Ή ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΙΚΙΩΝ;»

   Την τελευταία περίοδο πολύς λόγος γίνεται στη δημόσια σφαίρα για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τις ποινικές ευθύνες υπουργών και την άρση ασυλίας των τελευταίων, για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, για την εκτός σχεδίου δόμηση, για τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών και ελληνικών πολεμικών πλοίων σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ οι κατασχέσεις κατοικιών συνεχίζονται, κατακτημένα δικαιώματα αμφισβητούνται ή υπονομεύονται και οι ανισότητες και οι αδικίες σε θέματα παραγωγής και πώλησης προϊόντων, μισθών και συντάξεων, υγείας και ασφάλισης, εκπαίδευσης και πολιτισμού διευρύνονται.

          Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε Ημερίδα με γενικό θέμα «Κράτος Δικαίου ή Κράτος Αδικιών;» για το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, 6 μ.μ. στο Μουσείο Ληξουρίου με ομιλητές τους νομικούς (με αλφαβητική σειρά) Σταύρο Αντύπα, Λευτέρη Κρητικό, Γιάννη Κουρούκλη και Γιάννη Λυκούδη.

«GRAPHIC NOVEL»: ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

           Τελείωσε η πρώτη φάση του Προγράμματος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης – του Μουσειακού Τμήματός της -με τίτλο «Graphic Novel: όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά την επτανησιακή γραμματεία», που αφορούσε στη δημιουργία και ψηφιοποίηση έργων του κοινού, εμπνευσμένων από Επτανήσιους λογοτέχνες σε συνεργασία με τρείς πολιτιστικούς φορείς από τον πυρήνα του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων (δύο από τη Ζάκυνθο, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και το Μουσείο-Σπίτι Γ. Ξενόπουλου, και έναν από την Κέρκυρα, το Μουσείο Σολωμού), με τον οργανισμό «Athens Comics Library» και με το «inArts» - Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

          Τα έργα που δημιουργήθηκαν από τους «μαθητές» των σεμιναρίων, συγκεντρώνονται στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, για να σταλούν στο Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, προκειμένου να ψηφιοποιηθούν και να αναρτηθούν σε ψηφιακή έκθεση.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 12, 13 ΚΑΙ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

          Ολοκληρώνονται αυτό το χρονικό διάστημα οι προετοιμασίες για το Επιστημονικό Συνέδριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Θέμα του Συνεδρίου είναι: «Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: παρελθόν – παρόν – μέλλον». Μέσα από τις 40 επιστημονικές ανακοινώσεις θα αναδειχτεί ο βιβλιακός, αρχειακός και μουσειακός πλούτος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης αλλά και η διαχρονική προσφορά της κατά την 60χρονη λειτουργία της.

          Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου τα πρωινά και τα απογεύματα της 12ης, 13ης και 14ης Απριλίου 2024 και θα είναι ανοιχτές στους συμπολίτες μας, τους οποίους καλούμε να τις παρακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά (θα γνωστοποιήσουμε το σύνδεσμο). Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στον ίδιο χώρο του Μουσείου θα λειτουργήσουν Έκθεση παλαιών βιβλίων και Έκθεση αρχειακού υλικού, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου θα πλαισιωθούν και από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ελεύθερες στο κοινό.

          Ευχαριστίες θερμές απευθύνουμε στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης και στους αξιότιμους συμπολίτες μας κ. Παναγή Ατσάρο, κ. Φώτη Κρεμμύδα και κ.κ. Σπύρο και Στέλλα Μαγουλά για την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου.

          Αργότερα θα δοθούν περισσότερα στοιχεία μέσα από συνέντευξη Τύπου και θα κοινοποιηθεί και το Πρόγραμμα των εργασιών του Συνεδρίου.

 

                                                                      ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250