Βαθμός πτυχίου για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 16:43

Βαθμός πτυχίου για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό

Δες τον βαθμό που χρειάζεσαι για την εισαγωγή σε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και ξεκίνα τις σπουδές σου!

Οι μεταπτυχιακές σπουδές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την εκπαίδευσή σου και τη μελλοντική σου καριέρα. Όταν, μάλιστα, συνδυάζονται με τη ζωή στο εξωτερικό, τότε πρόκειται για μια εμπειρία που θα σου προσφέρει πολλά εφόδια για τη ζωή και την επαγγελματική σου πορεία. Πώς θα πετύχεις, όμως, την εισαγωγή σε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό;

Βασικά κριτήρια εισαγωγής σε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό

Για να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπως είναι λογικό, πρέπει να έχεις κάποια συγκεκριμένα προσόντα, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ορισμένα κριτήρια εισαγωγής για τα προγράμματά τους. Τα βασικότερα από αυτά είναι:

Βαθμός πτυχίου

Ο βαθμός του πτυχίου σου είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα κρίνει αν θα γίνεις δεκτός ή όχι στο μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει. Τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού ζητούν από τους υποψήφιους να έχουν πτυχίο από τμήμα που σχετίζεται με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού, φυσικά, με βαθμό που ξεπερνά το ελάχιστο όριο που έχει τεθεί.

Τι βαθμό χρειάζεσαι για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό;

Συνήθως, για να κάνεις μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, ο βαθμός του πτυχίου σου πρέπει να είναι πάνω από 7.

Υπάρχουν, ωστόσο, προγράμματα που δέχονται υποψήφιους με 6,5 και πάνω, καθώς οι αιτήσεις κρίνονται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεσαι. Αν ο βαθμός σου δεν είναι πολύ υψηλός, μπορείς να κάνεις αίτηση σε ένα λιγότερο απαιτητικό πρόγραμμα.

Για να γίνεις δεκτός σε κάποιο κορυφαίο πανεπιστήμιο ή ένα μεταπτυχιακό για το οποίο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, είναι πιθανό να χρειαστείς βαθμό μεγαλύτερο του 7,5.

Με λίγα λόγια, ο ελάχιστος βαθμός πτυχίου διαφέρει ανάλογα με το εκπαιδευτικό ίδρυμα, τον ανταγωνισμό και τις απαιτήσεις του μεταπτυχιακού. Μπορείς, ωστόσο, να βρεις πληροφορίες για τον ελάχιστο βαθμό που ζητούν τα μεταπτυχιακά σε άλλες χώρες, στο Brive!

Βιογραφικό

Το βιογραφικό σου αποτελεί ένα από τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να  καταθέσεις στο πανεπιστήμιο, όταν κάνεις την αίτησή σου σε κάποιο πρόγραμμα. Σε συνδυασμό με τον βαθμό του πτυχίου σου και τα υπόλοιπα έγγραφα που θα καταθέσεις, το βιογραφικό σου μπορεί να κρίνει την πορεία της αίτησής σου.

Για να αυξήσεις τις πιθανότητες εισαγωγής ή να έχεις τουλάχιστον την ευκαιρία συμμετοχής σε συνέντευξη, καλό είναι να προσθέσεις στο CV σου όλα τα προσόντα, τις γνώσεις και τις ικανότητές σου, τονίζοντας τα στοιχεία που θεωρείς πως θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις.

Κάθε υποψήφιος θα έχει το δικό του CV, το οποίο θα έχει προετοιμάσει προσεκτικά με σκοπό να διεκδικήσει μία θέση στο μεταπτυχιακό, γι’ αυτό πριν το συμπεριλάβεις στον φάκελο με την αίτησή σου, φρόντισε να το ελέγξεις και να σιγουρευτείς πως έχεις γράψει όλα όσα είναι απαραίτητα σε ένα καλό CV και δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις.

Συστάσεις από καθηγητές

Οι συστάσεις είναι πολύ σημαντικές σε κάθε περίοδο της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής. Δε θα μπορούσαν, λοιπόν, να μην είναι απαραίτητες για να κάνεις μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό.

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού ζητούν συστάσεις από καθηγητές που είχες στο προπτυχιακό σου και ιδανικά, είχατε συνεργαστεί για την πραγματοποίηση κάποιας εργασίας ή κάποιου project κι επομένως, γνωρίζουν τα προτερήματά σου.

Πώς να αποκτήσεις τον βαθμό που χρειάζεσαι για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο βαθμός πτυχίου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για την πορεία της αίτησής σου για μεταπτυχιακό. Γι’ αυτό, είναι καλό να σκεφτείς πώς θα διατηρήσεις έναν υψηλό βαθμό πριν έρθει η ώρα για τις μεταπτυχιακές σου σπουδές. Για να αποκτήσεις έναν ικανοποιητικό μέσο όρο, μπορείς να κάνεις τα παρακάτω:

Θέσε στόχους

Αν θέλεις να αφοσιωθείς στις σπουδές σου και να πετύχεις έναν υψηλό βαθμό που θα σου εξασφαλίσει την εισαγωγή σε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, τότε πρέπει να έχεις κίνητρα και στόχους.

Έχοντας στο μυαλό σου έναν ξεκάθαρο στόχο για κάθε μάθημα που παρακολουθείς, αλλά και κάθε βήμα στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική σου πορεία, η προσήλωση στις σπουδές σου και η επίτευξη ενός καλού βαθμού είναι πιο εύκολη.

Θέσε, λοιπόν, στόχους από νωρίς, κάνε τις κατάλληλες κινήσεις και διεκδίκησε το μέλλον που ονειρεύεσαι.

Κάνε σωστό προγραμματισμό

Αφού αποφασίσεις τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις, είναι σημαντικό να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου. Ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις χρόνο για τις σπουδές σου ακόμα κι αν εργάζεσαι, να πετύχεις τη βαθμολογία που θέλεις σε όλα σου τα μαθήματα και να διατηρήσεις μία ισορροπημένη καθημερινότητα.

Αφιερώνοντας καθημερινά χρόνο για την παρακολούθηση των μαθημάτων και τη μελέτη όσων έχεις μάθει, φτάνεις στην εξεταστική έχοντας ήδη κάνει σημαντική προετοιμασία και έτσι, αυξάνεις τις πιθανότητες να πετύχεις έναν υψηλό βαθμό.

Μελέτησε ουσιαστικά τα μαθήματά σου

Κάτι που φαινομενικά βοηθά τους φοιτητές, αλλά ουσιαστικά δημιουργεί κενά στις γνώσεις τους είναι η επιλεκτική μελέτη. Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να διαβάσουν όσα θεωρούν “SOS”, όσα τους κινούν περισσότερο την περιέργεια ή αυτά που τους πρότεινε κάποιος άλλος.

Η μελέτη συγκεκριμένης ύλης ίσως να είναι αρκετή για να περάσεις ένα μάθημα με τη βάση ή ελαφρώς μεγαλύτερο βαθμό, όμως μακροπρόθεσμα δε θα σε βοηθήσει. Μελέτησε, λοιπόν, την ύλη στο σύνολό της, διάβασε όλα όσα χρειάζεσαι για την εξεταστική, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να σε βοηθήσει να εξελιχθείς πραγματικά.

Η ουσιαστική μάθηση θα σε οδηγήσει σε υψηλή βαθμολογία και θα σου προσφέρει, επίσης, τις βάσεις για μία λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία. Αν, μάλιστα, σκέφτεσαι να συνεχίσεις ακόμα περισσότερο τις σπουδές σου και να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα, η σωστή μελέτη θα σε οδηγήσει και στον ιδανικό βαθμό μεταπτυχιακού για να κάνεις διδακτορικό!

Το ταξίδι προς την επιτυχία

Η επίτευξη των στόχων σου απαιτεί αφοσίωση και πολλά χρόνια μελέτης και σκληρής δουλειάς. Κάνε, λοιπόν, την αρχή μελετώντας και διεκδικώντας μία καλή βαθμολογία, πραγματοποίησε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και ξεκίνα το ταξίδι προς μία επιτυχημένη καριέρα στο αντικείμενο των ονείρων σου!




00 inkefalonia general ad 300X250