Η Ελένη από το «Κωσταλέξι» έγινε παράσταση και ήρθε στην Κεφαλονιά - Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Μωραϊτη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024 09:41

Η Ελένη από το «Κωσταλέξι» έγινε παράσταση και ήρθε στην Κεφαλονιά - Συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Μωραϊτη

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Ηθοποιός και Σκηνοθέτης της παράστασης, Κωνσταντίνος Μωραίτης, για την θεατρική παράσταση «Κωσταλέξι» που θα παιχτεί την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος». 

Η παράσταση «Κωσταλέξι» είναι μια πραγματική ιστορία , γροθιά στο στομάχι της Ελληνικής κοινωνίας ,μιας γυναίκας που οι ίδιοι οι γονείς της κράτησαν σε εγκλεισμό για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας. Μια ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε την έμπνευση, 45 χρόνια μετά, για μία παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες στο πρώτο της ανέβασμα στο θέατρο Θησείον στην Αθήνα.

Ο κ. Μωραίτης στάθηκε αρχικά και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκμετάλλευση των ανθρώπων με αναπηρία ακόμα και σήμερα από youtuber που τους εκμεταλλεύονται και βγάζουν χρήματα κακοποιώντας τους: « Δημιουργούν μία on line αρένα, που όποιος βάλλει ποιο πολλά λεφτά και ζητήσει κάτι ακραίο η αρένα χειροκροτεί και ξαφνικά αυτό γίνεται γνωστό και πέφτουμε και από τα σύννεφα».

Για το πώς γεννήθηκε αυτή η παράσταση που καταγίνεται με τους ψυχικά νοσούντες στην ελληνική επαρχία, προσπαθώντας να θέσει ερωτήματα τόσο για την κατάσταση της ψυχικής υγείας στην χώρα όσο και για την συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στους πάσχοντες, ο κ Μωραίτης ανέφερε:

« Την ιδέα την εμπνεύστηκα μαζί με την Άλκηστη Νικολαΐδη που παίζει την Ελένη Καρυώτη, ένα βράδυ της καραντίνας, σε μία κουβέντα για την καταπίεση του σπιτιού και την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Σκεπτόμενοι εμείς ως προύχοντες γιατί υπάρχουν και σπίτια που είναι δέκα τετραγωνικά με μία γυναίκα η οποία κακοποιείται από τον άντρα της με δύο παιδιά και δεν έχει την δυνατότητα να βγεί έστω και μία βόλτα, ήρθε στο προσκήνιο το-φαντάσου τι μπορεί να είχε τραβήξει η υπόθεση του Κωσταλέξι-. Ψάχνοντας μετά την υπόθεση , βρεθήκαμε μπροστά σε στοιχεία τα οποία δεν τα χαμε ποτέ φανταστεί, όπως το ότι η Ελένη Καρυώτη είχε ξεχάσει να μιλάει , το ότι η οικογένεια της αθωώθηκε, το ότι ο εισαγγελέας είχε θέσει υπόδικο όλο το χωριό και επίσης τους βιασμούς που είχε υποστεί σχεδόν απ όλο το χωριό. Μπήκαμε στην διαδικασία να μάθουμε πως είχε γαλουχηθεί μία κοινωνία, με το να μη μιλάς, να κοιτάς τη δουλειά σου, γι αυτό και είναι μια ειδική μνεία στην νοοτροπία της επαρχίας που η νοοτροπία την επαρχίας που δεν έχει να κάνει με την επαρχία , γιατί την νοοτροπία της επαρχίας μπορεί κάποιος να την φέρει σε ένα τρομερά αστικό περιβάλλον. Είναι μπολιασμένη στο DNA μας πια, στο DNA του Έλληνα».

Η αφήγηση των πραγματικών γεγονότων από τον κ Μωραΐτη, του Νοεμβρίου του 1978 στο Κωσταλέξι και η έκβαση αυτής της ιστορίας που δικαίωσε γονείς και αδέλφια και τους παρέδωσε την Ελένη Καρυώτη που από το 1998 δεν γνωρίζει κανείς την τύχη της, ταυτίζονται με το του Μοντεσκιέ- «Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από την σκιά των νόμων και τα προσχήματα της δικαιοσύνης».

Ενσαρκωμένος τον ρόλο του   και σκηνοθετώντας αυτή την τραγική ιστορία ο κ. Μωραίτης και μέσω της παράστασης αλλά και διά λόγου, καταθέτει τους προβληματισμούς του για κάθε συγκαλυμμένο έγκλημα αλλά και για την ανθρώπινη φύση, τονίζοντας ότι αυτή η παράσταση είναι κάτοπτρο ζωής που θα πρέπει να αφυπνίζει και να ευαισθητοποιεί.

Οι συντελεστές της Θεατρικής παράστασης «Κωσταλέξι» είναι:

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Μπίμης
Φωτισμοί: 812:Coal Theatre Company
Ηθοποιοί: Άλκηστις Νικολαΐδη, Ζωγραφιά Μεντεσίδου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Φωτογραφίες/Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Σύνθεση κειμένου: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Άρτεμις Ψιλοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία κειμένου: Κωνσταντίνος Μωραΐτης

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος». 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-25-1-2024?si=00995e96a2de43e992c463e9fcbc9b80&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250