Οι επόμενες δράσεις της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 08:15

Οι επόμενες δράσεις της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

          Λόγοι προσωπικοί που πρόσφατα προέκυψαν, δε θα επιτρέψουν στην κ. Άννα Φωκά, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα Σουηδίας, να πραγματοποιήσει τη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση του Ιανουαρίου 2024, όπως είχαμε προγραμματίσει και ανακοινώσει η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

          Η διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024, 7.30 μ.μ., από τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής  Σχολής του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνο Μωραΐτη με θέμα: «Κεφαλλήνων πλεύσεις».  Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για  τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

Α΄ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΑΤΙΡΑΣ

          Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, αφού εξασφάλισε την έγκριση από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας, ανακοίνωσε σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και σε όλα τα Γυμνάσια Κεφαλονιάς και Ιθάκης την Προκήρυξη με τους όρους διεξαγωγής του Α΄ Μαθητικού Διαγωνισμού Σάτιρας. Είναι μια νέα πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης μας και ελπίζουμε να αγκαλιαστεί από τους ενδιαφερόμενους. [Μπορείτε να διαβάσετε την Προκήρυξη στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr].

--Φορέας διοργάνωσης του Διαγωνισμού είναι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη.

--Θέμα του Α΄ Μαθητικού Διαγωνισμού Σάτιρας είναι: «Σατιρίζοντας το Σήμερα». Η χρονική διάρκειά του είναι από 1 Φεβρουαρίου έως 27 Μαΐου 2024.

--Βασικός στόχος του Διαγωνισμού είναι η ενθάρρυνση της ενασχόλησης των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις) και του Γυμνασίου με τη σάτιρα, μια σπουδαία μορφή έκφρασης, καθώς και η δημιουργία δικών τους σχετικών σατιρικών κειμένων και σκίτσων.

--Επιμέρους στόχοι του Διαγωνισμού είναι: η παρακολούθηση της καθημερινής ζωής στα διάφορα επίπεδά της, η αναζήτηση αιτίων  και αφορμών των πολύμορφων γεγονότων και φαινομένων της ζωής, η επαφή με τον κοινωνικό περίγυρο, η ανάπτυξη του διαλόγου και της κριτικής ικανότητας, η δοκιμή στο λόγο και στο σκίτσο και γενικότερα η απόλαυση του πλούτου που μας παρέχει η ίδια η ζωή αλλά και η ενεργοποίηση δικών μας  ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

--Τα έργα των μαθητών/τριών θα κριθούν από τριμελή Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης, ενώ σε ειδική εκδήλωση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης θα απονεμηθούν Βραβεία και Έπαινοι.

         Καλό είναι εκπαιδευτικοί και γονείς να ενθαρρύνουν και να προτρέψουν τους μαθητές/τις μαθήτριες να συμμετάσχουν σε αυτόν το Διαγωνισμό.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «GRAPHIC NOVEL:
          Την Παρασκευή το απόγευμα, 19 Ιανουαρίου, ξεκίνησε στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου το Πρόγραμμα «Graphic Novel: όταν η σύγχρονη τέχνη συναντά την επτανησιακή γραμματεία» με τη συμμετοχή 13 συμπολιτών μας – η πρόσκληση ήταν για 10 συμμετοχές. Η φιλόλογος Σοφία Νεοφύτου με μια ενδιαφέρουσα ομιλία κατατόπισε τους παρόντες για τη ζωή, το έργο και τις αντιλήψεις του ποιητή Νίκου Καββαδία, ενώ η Όλια Ντακογιάννη αναφέρθηκε με τρόπο κατανοητό στις τεχνικές του κόμικ.

        Οι συναντήσεις επαναλήφθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, 20 και 21 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Η τελευταία συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024. Το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος θα αποτυπωθεί στη δημιουργία κόμικ με θέμα από την ποίηση του Νίκου Καββαδία. Θα υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΥΘΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ

          Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, το Λεύκωμα του Χρήστου Μαρούλη με τίτλο «Περιήγηση στους βυθούς της Παλικής». Μέσα στις σελίδες του θα βρει ο αναγνώστης ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες αλλά και θα απολαύσει όμορφες φωτογραφίες διαφόρων ειδών ψαριών καθώς και άλλων εκπροσώπων του ζωοβένθους και του φυτοβένθους, που απαντιούνται στα νερά της χερσονήσου Παλικής.

          Το Λεύκωμα μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ




00 inkefalonia general ad 300X250