Το «σκασιαρχείο» στην Κεφαλονιά συζητά με τους εκπαιδευτικούς. Νέα πρόσκτηση αρχειακού υλικού

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 14:11

Το «σκασιαρχείο» στην Κεφαλονιά συζητά με τους εκπαιδευτικούς. Νέα πρόσκτηση αρχειακού υλικού

ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ» ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΑΙ ΛΗΞΟΥΡΙ.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

          Στις 24 και 25 Νοεμβρίου 2023 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθάκης συνεργάστηκαν και πραγματοποίησαν ένα διήμερο εκδηλώσεων στο Αργοστόλι και το Ληξούρι με ομιλίες, προβολή ταινίας και στήσιμο εργαστηρίων με κεντρικό θέμα «Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας». Όσοι παρακολούθησαν αυτές τις εκδηλώσεις/δραστηριότητες αναμφίβολα εμπλούτισαν τις γνώσεις τους γύρω από την ιστορία της Εκπαίδευσης και τα ρεύματα της Παιδαγωγικής, κατανόησαν την παιδαγωγική μέθοδο Freinet και γενικότερα προβληματίστηκαν για την πορεία της Εκπαίδευσης και το ρόλο του Σχολείου στη σύγχρονη εποχή.

         Ειδικότερα, όσον αφορά στην Κεφαλονιά, έγινε αναφορά – γενική - για τον Γεώργιο Φωτεινάτο και – ειδικότερη - για τον Παναγή Δημητράτο. Πρόκειται για δυο πρωτοποριακές μορφές του διδασκαλικού χώρου, οι οποίες πρωτοστάτησαν είτε σε εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές καινοτομίες – ο πρώτος και κυρίως σε τοπικό/κεφαλονίτικο επίπεδο – είτε σε κομματικές/πολιτικές, συνδικαλιστικές, εκπαιδευτικές/μορφωτικές και εθνικοαπελευθερωτικές συμμετοχές και πρωτοβουλίες  - ο δεύτερος και κυρίως σε πανελλαδικό επίπεδο. Παραμένει το καθήκον μας για παραπέρα ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου και της προσφοράς αυτών των δύο Κεφαλονιτών Δασκάλων.

         Προσκαλεσμένη από την Αθήνα για το παραπάνω διήμερο ήταν η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» με τέσσερα μέλη της, από τα οποία παρευρέθηκαν τα δύο, οι Χαράλαμπος Μπαλτάς και Δαμιανός Βογανάτσης. Πρόκειται για μια Ομάδα, για ένα συλλογικό φορέα, που ασχολείται, μελετά, προβάλλει και εφαρμόζει την παιδαγωγική μέθοδο Freinet στη σχολική πράξη, έχοντας δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο σε διάφορα μέρη της χώρας και έχοντας πραγματοποιήσει αξιοπρόσεκτες δραστηριότητες και σπουδαίες εκδόσεις.

         Πέρα από την ανταλλαγή δώρων-βιβλίων, που έγινε κατά τη διάρκεια του διημέρου μεταξύ των συνεργασθέντων φορέων, χρήσιμο είναι να αναφέρουμε τη δωρεά από την πλευρά του «Σκασιαρχείου» προς την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη ενός τόμου Πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) της περιόδου από 16-3-1922 έως 11-2-1926 και ενός τόμου του «Διδασκαλικού Βήματος» από το τεύχος 1 (15-8-1924) μέχρι το τεύχος 75 (18-4-1926). Τους τόμους αυτούς είχε προσφέρει στο «Σκασιαρχείο» ο Κώστας Δημητράτος, ο γιος του Κεφαλονίτη Δασκάλου Παναγή Δημητράτου, μέλους για αρκετά χρόνια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ, και βρίσκονταν στην προσωπική βιβλιοθήκη του πατέρα του.

          Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθάκης εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες τους προς το «Σκασιαρχείο» γι’ αυτήν την αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία του, να καταθέσει δηλαδή το σημαντικό αυτό αρχειακό υλικό στην πατρίδα του Παναγή Δημητράτου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, αφού η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη καταγράψει στο Αρχείο της αυτήν τη νέα πρόσκτηση, να μεριμνήσει για τη συντήρηση, ανάδειξη και ψηφιοποίησή της, προκειμένου να καταστεί κτήμα της ευρύτερης ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας, καθώς στις σελίδες αυτών των τόμων έχουν καταγραφεί σκέψεις, προβληματισμοί και αποφάσεις που επηρέασαν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη φιλοσοφία και την εκπαιδευτική πολιτική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γενικότερα τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας μας.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ                        ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ           ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

                                                                               ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

                                                                                       ΚΕΦ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

 




00 inkefalonia general ad 300X250