Ηλίας Παρίσης: ‘’Το ενθαρρυντικό στην πορεία δύο αιώνων Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης, είναι η προσέλευση μικρών παιδιών’’ – Απόψε συναυλία για τους σεισμούς του '53

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Αυγούστου 2023 10:28

Ηλίας Παρίσης: ‘’Το ενθαρρυντικό στην πορεία δύο αιώνων Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης, είναι η προσέλευση μικρών παιδιών’’ – Απόψε συναυλία για τους σεισμούς του '53

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης Ηλίας Παρίσης, για την συναυλία –τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που προκήρυξε η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης με θέμα του καταστροφικούς σεισμούς του 1953, που θα λάβει χώρα στις 12 Αυγούστου 9:00 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου.

« Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και του Δήμου Ληξουρίου. Θα μεταδοθεί η τελική φάση μέσω live streaming για όσους δεν μπορέσουν να παρευρεθούν και θα καταγραφεί ούτως ώστε να την αποστείλουμε και σε όσους συμμετείχαν και δεν θα έχουν την ευκαιρία να είναι παρόντες».

« Διεθνής Επιτροπή αξιολόγησης έχει επιλέξει τις 4 καλύτερες εκ των συνθέσεων βάσει των κριτηρίων που είχαν τεθεί , και θα ακουστούν το Σάββατο 12 Αυγούστου από την Συμφωνική Μπάντα της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης, η οποία έχει κάνει και την ανάλογη προετοιμασία. Η Επιτροπή που θα είναι παρούσα , μαζί με 20-30 ακροατές από το κοινό και μέλη της Συμφωνικής Μπάντας, θα επιλέξουν τις τρείς καλύτερες συνθέσεις , που θα λάβουν τα τρία βραβεία μουσικής σύνθεσης που έχουμε θεσπίσει.

Οι συνθέσεις που έχουν επιλεγεί θα παιχτούν στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο θα παιχτούν συνθέσεις πρωτότυπες εκτός διαγωνισμού που έχουν γραφεί και αυτές για την επέτειο των σεισμών.

Τα τρία βραβεία της τελικής φάσης του διαγωνισμού, φέρουν ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων που έχουν συνδεθεί με τον χώρο της Φιλαρμονικής .

Α΄ Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης : «Πέτρος Ι. Σκαρλάτος» ο ιδρυτής της Φιλαρμονικής.

Β΄ Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης : «Αντίοχος Ευαγγελάτος» Μουσουργός.

Γ΄ Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης : «Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης».

«Η συναυλία του Σαββάτου, είναι μια ευκαιρία για τους παλιούς να θυμηθούν τις δύσκολες εκείνες ώρες του σεισμού του 1953,αλλά να δούν και την θετική πλευρά , ότι έχουμε πλέον ένα άλλο Ληξούρι και αυτοί οι οποίοι άκουσαν τις σχετικές αφηγήσεις, ίσως μέσα από την αρμονία και την μουσική, να μπορέσουν να ζήσουν τις στιγμές εκείνες και να δούν το θετικό μέρος, ότι ο σεισμός, μπορεί να καταλήξει σωσμός».

Συναπτά με την συναυλία, οι καινούργιες στολές της Φιλαρμονικής θα κάνουν την εμφάνιση τους το Σάββατο. Μέσω του προγράμματος Linter που είχε ενταχθεί η Φιλαρμονική με την προηγούμενη διοίκηση της, και τις διαδικασίες που επισπεύτηκαν από το σημερινό Διοικητικό της Συμβούλιο, η τελική φάση του διαγωνισμού των συνθέσεων, εμπλουτίζεται και με τις νέες στολές.

Έπονται και μουσικά όργανα μέσω του προαναφερόμενου προγράμματος και αξίζει να σημειωθεί, ότι η Φιλαρμονική παρέχει στολές και όργανα στους μουσικούς δωρεάν σύμφωνα και με το καταστατικό ίδρυσης της. Το ενθαρρυντικό για την πορεία της 2 αιώνων Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης ,είναι η προσέλευση μικρών παιδιών. Εξήντα παιδιά εγγράφηκαν φέτος στην Σχολή.

Κλείνοντας ο κ. Παρίσης, ευχαρίστησε την περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και τον Δήμο Ληξουρίου για την στήριξη τους στον διαγωνισμό , το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση ανταπόκριση του να θέσει τον διαγωνισμό υπό την αιγίδα του δίνοντας του την ανάλογη επισημότητα και προσελκύοντας συμμετοχές από το εξωτερικό και δήλωσε ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχισθεί και στο μέλλον με άλλες προκηρύξεις διαγωνισμών εφάμιλλους σημαντικών γεγονότων.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-ilias-parisis?si=674144a1ac0d4ae985fc1c155bfff3e2&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Υ.Σ.Η τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που προκήρυξε η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης με θέμα του καταστροφικούς σεισμούς του 1953, θα λάβει χώρα στις 12 Αυγούστου 9:00 το βράδυ στον αύλειο χώρο του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου.




00 inkefalonia general ad 300X250