Ευαγγελία Παπαναστασάτου: "Ο ρόλος της τέχνης είναι ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης των προβληματισμών κάθε εποχής"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2023 21:17

Ευαγγελία Παπαναστασάτου: "Ο ρόλος της τέχνης είναι ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης των προβληματισμών κάθε εποχής"

 “Κοιτάζοντας οι άνθρωποι τα έργα μου, θέλω να βλέπω στα μάτια τους να βγαίνουν όμορφα συναισθήματα”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Από μικρή ασχολούμουν με διάφορες τεχνικές αλλά  στην πορεία με κέρδισε η ζωγραφική και το ψηφιδωτό. Έχοντας όνειρο να συνεχίσω σπουδές σε αυτό (κάτι που δεν επετεύχθη για προσωπικούς λόγους), άφησα τα πινέλα μου για πάρα πολλά χρόνια. Τελευταία άρχισα πάλι να δημιουργώ.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν μπορώ να πω πως εντάσσω κάπου τα έργα μου. Είμαι άλλωστε αυτοδίδακτη.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Εμπνέομαι πολύ από στοιχεία της φύσης του τόπου μου (Κεφαλονιά), όπως τοπία και λουλούδια.

Screenshot 20230104 150934 Gmail

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Θαυμάζω πολλούς ζωγράφους, Έλληνες και μη. Ωστόσο δεν θα έλεγα ότι έχω επηρεαστεί από συγκεκριμένους καλλιτέχνες ή προσωπικότητες.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Κοιτώντας οι άνθρωποι τα έργα μου να βλέπω στα μάτια τους να βγαίνουν όμορφα συναισθήματα. Για εμένα είναι τρόπος ζωής, ψυχοθεραπεία.

Screenshot 20230104 150939 Gmail

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Θεωρώ ότι είναι αποδεκτή και καλείται  να παίξει σπουδαίο ρόλο στον δημόσιο χώρο και σήμερα όπως ανέκαθεν άλλωστε έκανε. Ο ρόλος της τέχνης και στον δημόσιο χώρο άλλωστε δεν περιορίζεται μόνο στο να θυμίζει στους ανθρώπους πρόσωπα και σημαντικά γεγονότα, αλλά είναι και ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης των προβληματισμών κάθε εποχής.

Screenshot 20230104 150956 Gmail

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να είμαι υγιής, να εμπνέομαι και να δημιουργώ. Και ίσως βρεθώ στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή για τα έργα μου.

Screenshot 20230104 151001 Gmail

Επίσης θα πάρω μέρος 13-14 και 15 Ιανουαρίου με την ART WAY στην ομαδική έκθεση  που θα πραγματοποιηθεί στην ΒΙΛΑ ΚΩΣΤΑ στην Νέα Ερυθραία.

Επίσης στα Πανελλήνια βραβεία τέχνης “ART AWARDS” της Dream TEAM στο Πολεμικό μουσείο Αθηνών. 6,7 και 8 Φεβρουαρίου.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Dreamteam και ιδιαίτερα τον Χρήστο Πετρίδη, επίσης το περιοδικό PolisMagazino για τη συνέντευξη αυτή

Screenshot 20230104 151009 Gmail 1068x1390

ΒιογραφικόΕυαγγελία Παπαναστασάτου του Νικολάου και της  Αικατερίνης

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά όπου και ζεί μόνιμα,  παιδί Ιερέως και πολύτεκνης οικογένειας (12  παιδιά), παντρεμένη με 2 παιδιά και τρία εγγόνια. Έχει τελειώσει ΙΕΚ Συντήρησης Εργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων και είναι υπάλληλος του Δήμου Αργοστολίου. Έχοντας από μικρή καλλιτεχνικές ανησυχίες αφού το όνειρό της να παρακολουθήσει κάποια σχολή δεν επετεύχθη, έψαχνε και παρακολουθούσε διάφορα τμήματα (τζαμογραφία, χαλκό, δέρμα κλπ.) τα οποία υπήρχαν στο Νησί της.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και το καλοκαίρι του 2021 έκανε την 1η της ατομική  με θέμα «Με τα χρώματα της Κεφαλονιάς μας» (ζωγραφική και ψηφιδωτό) με καλές κριτικές από καθηγητές Πανεπιστημίων και  αναγνωρισμένους ζωγράφους. Την άνοιξη του 2022 πήρε τον 3ο έπαινο στον 1ο Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό  Διαγωνισμό  «Κέφαλος» (με σπουδαίους καλλιτέχνες  στην 3μελή κριτική επιτροπή). ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ με Τίτλο έργου: Καταβόθρες Τεχνοτροπία: Λάδι σε καμβά

Έλαβε μέρος στην Εικαστική Έκθεση του Φεστιβάλ, όσο και στον ετήσιο συλλεκτικό τόμο με τίτλο: «ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ – ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 2022».

Το καλοκαίρι του 2022 έκανε την 2η ατομική της έκθεση ζωγραφικής και ψηφιδωτού.

Στη “Διεθνή Πολιτιστική Ολυμπιάδα” εν ονόματι της “Ειρήνης”, την οποία διοργάνωσαν η διεθνής εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών και καλλιτεχνών και  ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς Κύπρου με την Εκπρόσωπο του Κυριακή Δράκου,  Φορείς του Απόδημου Ελληνισμού και του Εξωτερικού στον Ιερό τόπο των Δελφών,  πήρε το 1ο Βραβείο για το έργο της με τίτλο (με σπουδαίους καλλιτέχνες  στην 5μελή κριτική επιτροπή).

«Τα απομεινάρια ενός πολέμου» και  Τεχνοτροπία: Λάδι σε καμβά.

Επίσης στην παρουσίαση eBook στο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο “Ημέρες Πνευμονολογίας 2022” στο Βόλο με 3 έργα, με θέμα “Κοιτάζοντας το μέλλον με τα μάτια ενός παιδιού”

Έχει λάβει σε 2 ομαδικές εκθέσεις 2022 και 2022 του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ». Παραδίνει μαθήματα ψηφιδωτού  (πρόγραμμα της ΠΕΔΙΝ και στα ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ). Είναι μέλος της  Unesco, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ», της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, της Ενωσης Επτανησίων Ελλάδος, κα. 

Πηγή: polismagazino.gr




00 inkefalonia general ad 300X250