Η έκθεση «Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια», παρουσιάζει δελτία τύπου και ανακοινώσεις των Ιταλών κατακτητών – Τι ανέφερε για την έκθεση ο Γεράσιμος Γαλανός στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 23:23

Η έκθεση «Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια», παρουσιάζει δελτία τύπου και ανακοινώσεις των Ιταλών κατακτητών – Τι ανέφερε για την έκθεση ο Γεράσιμος Γαλανός στον COSMOS 96,5

O αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ληξουρίου Γεράσιμος Γαλανός φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και μίλησε για την έκθεση «Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια» που λαμβάνει χώρα στο Ληξούρι Πετρίτσειο Δημοτική Βιβλιοθήκη «Ο Δαμοδός».

«Το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου Ληξουρίου πραγματοποιεί μια έκθεση που αφορά τους κατακτητές Ιταλούς και Γερμανούς και το πως διοίκησαν το νησί. Βάλαμε ντοκουμέντα, δελτία τύπου και ανακοινώσεις από την εποχή του ’40 , που έβγαζαν οι Ιταλοί όσο ήταν στην Κεφαλονιά. Τα δελτία τύπου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η έκθεση είναι γεμάτη με δελτία τύπου τα οποία παρουσιάζουν πως έγινε η κατάκτηση, τι ζητούσαν και πως, καταδεικνύουν μια πολεμική προπαγάνδα. Μια τέτοια έκθεση δεν έχει ξαναγίνει στην Κεφαλονιά και δεν ήταν προσιτή, αλλά τώρα την κάνουμε και είναι κυρίως για τα παιδιά των σχολείων, για να μάθουν τα παιδιά τι συνέβαινε εκείνη την εποχή. Μέσα από την έκθεση βλέπουμε πως διοικήθηκε η Κεφαλονιά από τους κατακτητές, οι οποίοι φαινόντουσαν καλοί, αλλά δεν ήταν.

Φαίνονταν καλοί, αλλά στην πραγματικότητα δέσμευαν τρόφιμα, δεν επέτρεπαν την κυκλοφορία  ή την ακρόαση στο ράδιο και κάνανε και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, υποτίθεται για τους κατοίκους των νησιών. Υπήρχε με το γάντι ένα σφάξιμο, για να πετύχουν τον σκοπό τους. Υπάρχει υλικό που δείχνει ότι οι Κεφαλονίτες δεν υπάκουαν και έκαναν τα πάντα για να σώσουν την οικογένεια τους. Όσοι δεν υπάκουαν, τιμωρούνταν.

Υπήρχαν Ιταλοί που ήταν βέβαια μαζί με τους Έλληνες, όπως η Μεραρχία Άκουι οι οποίοι το πλήρωσαν με την ζωή τους. Βέβαια και οι ίδιοι ήρθαν κατακτητές, αλλά τάχθηκαν κατά του φασισμού και στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων – Κεφαλονιτών.

Η έκθεση πραγματοποιείται  σε συνεργασία με το Ιταλικό Μουσείο Αργοστολίου. Ζητήσαμε να μας φέρουν ένα κράνος, ένα σακίδιο και ήρθαν και οι υπεύθυνοι στα εγκαίνια και άκουσαν και είδαν πράγματα τα οποία δεν τα γνώριζαν».




00 inkefalonia general ad 300X250