Ανοιχτή από 1η Σεπτέμβρη η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη (το πρόγραμμα)

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 09:21

Ανοιχτή από 1η Σεπτέμβρη η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη (το πρόγραμμα)

Δείτε τις ώρες λειτουργίας

ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΟ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

          Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη μετά την ολοκλήρωση της κανονικής καλοκαιρινής άδειας της υπαλλήλου, ανοίγει από σήμερα, 1 Σεπτεμβρίου, ξανά τις πόρτες της στους συμπολίτες μας. Ώρες λειτουργίας για το κοινό:  Τρίτη έως και Σάββατο κάθε εβδομάδας από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. Η υπάλληλος της Βιβλιοθήκης είναι στη διάθεσή σας για επίσκεψη στο χώρο, δανεισμό βιβλίων, εσωτερική μελέτη, αναδίφηση του αρχείου.

ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΑΘΑΤΟΥ

          Δεκατρία μεγάλα κιβώτια με βιβλία (300 περίπου) παραλάβαμε από τις ΗΠΑ, τα οποία περιείχαν το σύνολο σχεδόν των βιβλίων της προσωπικής βιβλιοθήκης του Κωνσταντίου Σταθάτου.

          Ο συμπατριώτης μας Κ. Σταθάτος (1939-2022), με καταγωγή από τα Καμιναράτα της Παλικής, δίδασκε Ισπανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Parkside του Wisconsin στο Τμήμα Μοντέρνων Γλωσσών για πολλά χρόνια. Είχε σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία (Αθήνα) και Ισπανική Φιλολογία (ΗΠΑ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται επικεντρώθηκαν στη μελέτη της ισπανικής και πορτογαλικής λογοτεχνικής και θεατρικής παραγωγής, με αποτέλεσμα τη συγγραφή περισσότερων από 20 βιβλία και πλήθος άλλων μελετών.

          Έφυγε από τη ζωή στις ΗΠΑ στις 20 Φεβρουαρίου 2022 μετά από επιδείνωση της υγείας του. Η οικογένειά του μας πρότεινε κι εμείς δεχτήκαμε να σταλεί η βιβλιοθήκη του στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, καθώς ο ίδιος ο Κ. Σταθάτος, παρά τη μακροχρόνια επιστημονική του ενασχόληση σε ΗΠΑ, Ισπανία και Πορτογαλία, δεν ξεχνούσε ποτέ την Κεφαλονιά και το Ληξούρι, το οποίο επισκεπτόταν τα καλοκαίρια, καθώς διατηρούσε το πατρικό του σπίτι στην πλατεία Ανάληψης.

          Η Ιακαβάτειος Βιβλιοθήκη και η Οικογένεια Σταθάτου ευχαριστούν θερμά τη Μεταφορική «Λυκούδης» για τη δωρεάν μεταφορά των παραπάνω κιβωτίων από τον Πειραιά, όπου «πρωτοστάθμευσαν»  ερχόμενα από τις ΗΠΑ, στο Μουσείο Ληξουρίου.

ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

          Για τις 7 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου έχει καθοριστεί η Γιορτή Λήξης της φετινής Καλοκαιρινής Εκστρατείας, της οποίας ο κύκλος των εργαστηρίων, χάρη στην πρόθυμη συμμετοχή 18 εθελοντριών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 7 Αυγούστου. Θα ακολουθήσει ειδική πρόσκληση για τη Γιορτή της Λήξης.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΚΕΘΕΑ

          Η Κινητή Μονάδα Κεφαλονιάς του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) έχει προγραμματίσει την προβολή ταινιών στο χώρο του Μουσείου στις 8 το βράδυ κατά τις εξής ημέρες: 16 και 23 Σεπτεμβρίου καθώς και 7 και 14 Οκτωβρίου. Θα γνωστοποιηθεί αναλυτικό πρόγραμμα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

          «Μικρασιατική Καταστροφή: Ιστορία, Μνήμες και Πολιτισμός» είναι ο τίτλος ενός διημέρου εκδηλώσεων που προετοιμάζουμε για τις 21 και 22 Σεπτεμβρίου με ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσίαση βιβλίου, κατάθεση προσφυγικής μνήμης, μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα – όλα σχετικά με το Μικρασιατικό Πόλεμο και την Καταστροφή, σχετικά με τον ελληνικό μικρασιατικό  πολιτισμό.

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:

-- ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

-- ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

--ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

         Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

 ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ