Αισθητικές διανύσεις σύγχρονου "Βυρωνισμού" στη σύγχρονη πινακοθήκη Villa Ροδόπη του Κώστα Ευαγγελάτου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 09:56

Αισθητικές διανύσεις σύγχρονου "Βυρωνισμού" στη σύγχρονη πινακοθήκη Villa Ροδόπη του Κώστα Ευαγγελάτου

 Η έκθεση στην Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Μεσολωρά 7, Αργοστόλι Κεφαλονιάς θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς, επιστημονικός σύμβουλος και ειδικός συνεργάτης της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί εκθεσιακά από τον διεθνή εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς έχει επισημάνει στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ για την φετινή μεγάλη ομαδική έκθεση, με τίτλο "Διαχρονικός Βυρωνισμός":

'' Με βάλλουσα αυτάρκεια οι προσαρμογές και οι επιφάνειες που παρακολουθούμε ίπτανται αναπαραγωγικά και συγκριτικά. Η κινητήρια δύναμη που αντλείται δημιουργεί πρωτότυπες ζητήσεις που επίκεινται σε λιτές και θερμές αποχρώσεις .

Η έμπνευση διακοσμεί τους οικείους ειρμούς με ξεκάθαρες προσθέσεις και αφαιρέσεις, με βαθύτερα και ευπρόσδεκτα στοιχεία που διαφαίνονται σε εύληπτους, πειραματικούς γνώμονες συνόλων και αντανακλάσεων. Απεικονίζονται συγκροτημένες και ουσιώδεις εκλάμψεις με διακριτά και διακριτικά μεγέθη. Χαράζονται τονισμοί με αρχέτυπα καθοριστικά περιγράμματα.

Με στωική σφοδρότητα αιτιολογούνται τα ψυχικά λευκάσματα των αναπαραστάσεων που μεγεθύνουν την εκτίμηση του κοινού για τις πρώτιστες εφέσεις που έχουν συνέχεια στο χρόνο. Με ιδιαίτερη προσοχή τονίζεται η ύπαρξη μιας βαρύτητας που χαρακτηρίζει με εσωτερικότητα κάθε εικαστική εργασία. Οι συλλήψεις συμβάλουν με τους θαυματουργούς καρπούς τους στην γέννηση της φαντασίας και σε μια ευρύτατη σοφότητα γνωρισμάτων που τα ευκρινή αποτελέσματα της εμπεριέχουν την ένδειξη ταλέντου με πορεία. Παρακολουθούμε πως συνδυάζονται με πηγαία και αξεπέραστη υφολογία οι κατάλληλοι εικονισμοί που διαθέτουν θεματικά αντικρίσματα.

Οι ορίζοντες των χρωμάτων διαθέτουν σχεδιαστική προοπτική με ομοιογενή και έντεχνο προσανατολισμό απέναντι στους σχηματικούς συνειρμούς της χαρακτηριστικής κάλυψης. Αναδεικνύουν μια σημαίνουσα διάσταση και διάταξη με ικανοποιητικό περιεχόμενο. Με λυρικές εξάρσεις, ανακύκλωση στοχασμών και έντεχνες ενδοσκοπήσεις ενδυναμώνονται οι δομές που επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Εμπεριέχουν με υπολογισμένη ακρίβεια χειρονομίες με αναπαραστάσεις και σκηνική οικονομία. Αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά ενός περιπάτου με γενικευτικές ηθογραφικές κατευθύνσεις και προσθέτουν στην μαγευτική δράση την απόδραση. Ουσιαστικά η πρωτοποριακή δόμηση εντείνει την αμεσότητα που υπάρχει στην πεμπτουσία των δομών των ντοκουμέντων. Επεκτείνει και διαιωνίζει στην γραφή το καίριο αντιστάθμισμα των δοκιμασμένων επιλογών.

Με περίσκεψη συγκροτείται επιβλητικά η ποιοτική περισυλλογή που ανανεώνει τις καταθέσεις και τις παραθέσεις με μια αποτύπωση που προβάλλει την δεξιότητα της καλαισθησίας και δένει με την ευρηματικότητα των συμβολισμών. Εκπέμπει δοξαστικά την έκρυθμη και εύρυθμη απόρροια που διακομίζει στον μορφωτικό χρωστήρα εξεταστικές περισκέψεις και γόνιμες ψυχοστασίες με ανακυκλώσεις, εξομολογητικές προδιαθέσεις και οριοθετήσεις. Η τεχνική των καλλιτεχνών αγγίζει κατανύξεις της φυσικής χροιάς και εμπεριέχει αδρές διαβάσεις που με συνεχόμενες εκφάνσεις συνοδοιπορούν στην ενδυνάμωση της ενεργειακής συνύπαρξης.

Οι προοπτικές των ρυθμικών λήψεων με πλούσιες διακοσμητικές και νοηματικές πτυχές ολοκληρώνουν με επίκτητο φασματικό ιστό την ενστικτώδη εμβληματική νόηση που διαθέτει εναλλακτικές δυναμώσεις και μεταβάλλει τις διαιωνίσεις του σύγχρονου "βυρωνισμού" καθώς παράλληλα επιτρέπει στην διασταλτική εντέλεια να εμπεριέχει το αποκορύφωμα της κατάληξης και της συνειδησιακής εξεταστικής μέτρησης, που αγγίζει τον ειρμό των μορφοποιημένων αισθητικών διανύσεων.''

 

COSTAS EVANGELATOS ART-EST

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA ΡΟΔΟΠΗ

ΜΕΣΟΛΩΡΑ 7 ΚΑΙ ΒΥΡΩΝΟΣ

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, 28100 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ.

BIΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗSPERANZA SPIR AND DENIS LAFOND THE CROWNINGΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΙΡΟΝΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΒΥΡΩΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΚ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ Ο ΘΙΑΚΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ Η ΚΟΡΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΙΗΣΗ BYRON




00 inkefalonia general ad 300X250