Saristra festival - Φ. Βαλλάτος στον Inkefalonia 89,2: “Με αφορμή τα δέκατα γενέθλιά του, κάνουμε κάτι πολύ πιο μεγάλο από τις προηγούμενες χρονιές - Φέτος το "χωριό" μεγάλωσε»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 13:20

Saristra festival - Φ. Βαλλάτος στον Inkefalonia 89,2: “Με αφορμή τα δέκατα γενέθλιά του, κάνουμε κάτι πολύ πιο μεγάλο από τις προηγούμενες χρονιές - Φέτος το "χωριό" μεγάλωσε»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Φώτης Βαλλάτος, ένας εκ των διοργανωτών του Saristra Festival που επιστρέφει στα παλιά Βλαχάτα Σάμης, από σήμερα 29 με και τις 31 Ιουλίου. 

Το πρωτοποριακό φεστιβάλ της Κεφαλονιάς, γιορτάζει φέτος τα δέκατα γενέθλιά του και επανέρχεται δυναμικά μετά από δύο χρόνια παύσης λόγω πανδημίας και ο Φώτης Βαλλάτος καταθέτει: «Είναι μια συλλογική ιδέα μιας παρέας ανθρώπων από τη περιοχή της Σάμης που το ξεκινήσαμε το 2012, πολύ πιο «μικρό». Φέτος την δέκατη χρονιά, νομίζω ότι έχει «ενηλικιωθεί», έχει μεγαλώσει. Saristra ονομαζόταν η πλατεία των παλιών Βλαχάτων Σάμης, οπότε διατηρήσαμε αυτό το όνομα . Το κέντρο του φεστιβάλ είναι η πλατεία, οπότε έχει μια σύνδεση με το παρελθόν που θέλουμε να υπάρχει. Τα παλιά Βλαχάτα είναι ένα μαγικό σημείο και είναι από τα ελάχιστα δείγματα της προσεισμικής Κεφαλονιάς».

Η απήχηση του φεστιβάλ είναι πλέον μη διαπραγματεύσιμη: «Ο όγκος των επισκεπτών του τριημέρου είναι πάνω από 50% που έρχονται για το Saristra από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Ειδικά από το εξωτερικό που έχει εμπλουτιστεί το πρόγραμμα από διεθνή ονόματα γνωστά στους μουσικούς κύκλους, έχουμε δει κόσμο να ταξιδεύει στην Κεφαλονιά επί τούτου για το Saristra. Βοηθούν αρκετά και οι απ ευθείας πτήσης από την Κεφαλονιά με χώρες της Ευρώπης και είναι και μια παγκόσμια τάση τα μικρά φεστιβάλ τα πιο Conceptual σε «περίεργα» σημεία».

Ο φετινός «σάκος» του Saristra festival περιλαμβάνει: «Φέτος με αφορμή τα δέκατα γενέθλιά του,είπαμε να κάνουμε κάτι πολύ πιο μεγάλο από τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε ένα εντυπωσιακό line up που περιλαμβάνει από τους σπουδαίους BEAK, την μπάντα του Geoff Barrow των Portishead μέχρι τα κορυφαία ονόματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής, αλλά και ένα πλούσιο εικαστικό πρόγραμμα. Από το 2018 έχουμε εγκαινιάσει μια δεύτερη σκηνή που είναι το πιο  dance κομμάτι του φεστιβάλ και το πιο πρωτοποριακό είδος μουσικής και φέτος εμπλουτίζεται πάρα πολύ το πρόγραμμα της δεύτερης σκηνής. Είναι μαζί μας το Movement Radio της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έχει επιμεληθεί το φετινό Line up καλώντας πάρα πολύ σπουδαία ονόματα κυρίως από την Αγγλία. Φέτος έχουμε χρησιμοποιήσει και περισσότερα σημεία του χωριού και θα υπάρχουν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις».

Το χωριό είναι ανοιχτό, οι «κερκίδες» του φωτίζονται από έκδηλο ενδιαφέρον και εισέρχεται κανείς μόνο με το εισιτήριο της καρδιάς του στις 29 Ιουλίου μετά τις 8 το βράδυ. Το Σαββατοκύριακο θα μπορεί να το επισκέπτεται ο καθένας όλη την ημέρα και θα «φωτίζεται» ακόμα περισσότερο μετά τις 9 το βράδυ. Θα θέλαμε όσο γίνεται λιγότερη χρήση αυτοκινήτων για να διευκολυνθεί η κατάσταση, έχουμε και κάποιους εθελοντές που θα βοηθήσουν και είναι πολύ σημαντικό , γιατί είμαστε μη κερδοσκοπικό φεστιβάλ , αλλά έχουμε πολύ κέφι και αγάπη για τον τόπο μας εδώ».

Ο χρόνος είναι πολύς και η συμπόρευση και η υποστήριξη ενθαρρυντική: «Στο μυαλό μας το φεστιβάλ δουλεύετε όλο το χρόνο , όλο το χρόνο υπάρχει η σκέψη για το Line up και όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι δύο εβδομάδες πριν την έναρξη. Έχουμε την υποστήριξη του Δήμου Σάμης, οικονομική βοήθεια από την περιφέρεια ιονίων Νήσων, χορηγία από το Ίδρυμα Ωνάση που μας στηρίζει πρακτικά αλλά και εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ και πάρα πολλοί τοπικοί χορηγοί. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το επίπεδο πολύ υψηλό, οπότε χρειαζόμαστε πολύ στήριξη για να καταφέρουμε να το κάνουμε».

Τα δύο χρόνια παύσης λόγω πανδημίας δεν ήταν εύκολα: « Ήταν πολύ δύσκολο ειδικά την πρώτη χρονιά που είχαμε ήδη προχωρήσει πολύ. Ήταν σχεδόν έτοιμο το Line up, είχαμε ανακοινώσει ημερομηνίες και ήταν στην ουσία ακύρωση. Πέρυσι δεν το είχαμε σκεφτεί καν , οπότε ήταν πιο εύκολο. Όταν φέτος είδα το χωριό μετά από τόσο καιρό, ήταν πολύ συγκινητικό».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-696918068?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250