Ιακωβάτειος: Διαδικτυακή συζήτηση και τα εκθέματα του Νοεμβρίου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 08:17

Ιακωβάτειος: Διαδικτυακή συζήτηση και τα εκθέματα του Νοεμβρίου

200 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2021

◘ Διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση: Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021, 7.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών-Συζητήσεων για το 1821 η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη θα πραγματοποιήσει την εντέκατη διαδικτυακή της ομιλία-συζήτηση τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός, συγγραφέας, δρ Ιστορίας Ηλίας Τουμασάτος, με θέμα «Οι πρωταγωνιστές της άλλης πλευράς: ο οθωμανικός κόσμος στα χρόνια της Επανάστασης» και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

◘ Τα Εκθέματα του Νοεμβρίου

Σχετικά με τα Εκθέματα του μήνα Νοεμβρίου, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el): Πρόκειται για δύο πρόσφατα βιβλία από το χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Το πρώτο βιβλίο είναι της Μαρίας Σκιαδαρέση με τίτλο «Λίγο πριν το τέλος. Ρήγας Βελεστινλής». Το δεύτερο βιβλίο είναι της Αγγελικής Δαρλάση με τίτλο «Οι αγωνιστές του 1821» -  Τα βιβλία αυτά θα τα βρείτε στο Δανειστικό/Παιδικό Τμήμα  της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


ΜΑΡΙΑ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗ

 «Λίγο πριν το τέλος. Ρήγας Βελεστινλής»

          Ο Ρήγας είναι μια μορφή αγαπητή στους μικρούς μαθητές. Το βιβλίο της Κεφαλονίτισσας καταξιωμένης συγγραφέα Μαρίας Σκιαδαρέση ζωντανεύει τη μορφή του Ρήγα και την φέρνει ακόμη πιο κοντά στους μικρούς αναγνώστες. Στις σελίδες του αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο η πολυτάραχη ζωή του διαφωτιστή και επαναστάτη αλλά και το όραμά του για μια ελεύθερη ζωή και πατρίδα. Οι ενέργειές του αυτές θα τον οδηγήσουν στη σύλληψη και τη φυλακή και από εκεί στο μαρτυρικό του θάνατο.

        Όταν οι Αυστριακοί συνέλαβαν τον Ρήγα στην Τεργέστη, τον φυλάκισαν μαζί με τους συντρόφους του στον πύργο Νεμπόισα, έξω από το Βελιγράδι, όπου μετά από βασανιστήρια τον οδήγησαν στο θάνατο το καλοκαίρι του 1798. Εκεί μέσα κλεισμένο η συγγραφέας βάζει τον Ρήγα, λίγο πριν από το τέλος του, να αφηγείται στους συντρόφους του την πολυτάραχη ζωή του αλλά και το επαναστατικό του όραμά για το μεγάλο ξεσηκωμό και τη δημιουργία μιας ελεύθερης και ευνομούμενης πολιτείας. Τους αναφέρει τα πρώτα του χρόνια στο χωριό του, τη διαμονή του στη Βλαχία και την κατάληξή του στη Βιέννη, όπου θα καταστρώσει τα σχέδιά του για την Επανάσταση. Τους μιλάει για τους δασκάλους του, για τις δυσκολίες που συνάντησε, για το Θούριο και τους Χάρτες του, για την Παμβαλκανική Ομοσπονδία που ονειρεύτηκε. Και τους βεβαιώνει ότι ο σπόρος που έσπειρε θα πιάσει τόπο και ότι φεύγει από τη ζωή σίγουρος ότι δε θα αργήσουν να φανούν οι εκδικητές, που θα διώξουν τους τυράννους και θα φέρουν την προκοπή και την ευνομία στον τόπο.

         Στο τέλος του βιβλίου μια βιογραφία και ένα γλωσσάρι βοηθούν ακόμη περισσότερο στην κατανόηση της αφήγησης.

         Πρόκειται για ένα βιβλίο χρήσιμο και συνάμα απολαυστικό. Και το κάνει πιο γοητευτικό η εικονογράφηση της Κατερίνα Βερούτσου. Μπορούν να το χαρούν παιδιά πάνω από 10 χρονών. – Το βιβλίο θα το βρείτε στο Δανειστικό/Παιδικό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣΡΗΓΑΣ

     




00 inkefalonia general ad 300X250