Στα σαγόνια του καρχαρία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 11:18

Στα σαγόνια του καρχαρία

Ο λευκός καρχαρίας, γνωστός και ως Μεγάλος Λευκός, ανήκει στην οικογένεια των λαμνιδών, έχει βάρος μεταξύ 1000 και 2000 κιλών και διαστάσεις από 4 έως 7 μέτρα. Συναντάται κυρίως σε κρύες θάλασσες ή σε παράκτια νερά των οποίων η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 11 και 24 βαθμών Κελσίου και πρόκειται για έναν θηρευτή που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, μη έχοντας καν φυσικούς εχθρούς. Στη Μεσόγειο τρέφεται κατά βάση με τόνους, ξιφίες, δελφίνια και άλλους, μικρότερους από αυτόν καρχαρίες.

Έξι επιθέσεις καρχαριών κατά μέσο όρο ετησίως σημειώνονται ανά την υφήλιο (μία εκ των οποίων ετησίως στην Αυστραλία), ενώ συνολικά 2,463 είναι οι καταγεγραμμένες επιθέσεις καρχαριών από το 1580 έως σήμερα, εκ των οποίων οι 471 ήταν θανατηφόρες.

Πριν θορυβηθείτε , να σημειωθεί πως η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από επίθεση καρχαρία αγγίζει μόλις και μετά βίας το 1/252 εκατομμύρια. Άλλωστε, το 97% αγγίζει η μείωση της παρουσίας του λευκού καρχαρία στη Μεσόγειο τους τελευταίους δύο αιώνες.

Ο πανικός που έχει ξεσπάσει όμως τις τελευταίες εβδομάδες στην Αυστραλία οφείλεται στο γεγονός της κατακόρυφης αύξησης των επιθέσεων. Ο σέρφερ Μπεν Λίντεν έγινε πριν λίγες ημέρες ο πέμπτος Αυστραλός που σε διάστημα μόλις ενός έτους βρέθηκε κυριολεκτικά στα σαγόνια του καρχαρία.

Αποτέλεσμα: προληπτικό κλείσιμο παραλιών, ελικόπτερα στον αέρα και σκάφη στα ανοιχτά, με το κυνήγι του δολοφόνου να έχει ξεκινήσει. Από τη μία, ο υπουργός Αλιείας της Αυστραλίας, Νόρμαν Μουρ που αναρωτιέται ανοιχτά πλέον γιατί η κυβέρνηση δεν αίρει την απαγόρευση εμπορικής και ερασιτεχνικής αλιείας του λευκού καρχαρία. Και στο πλευρό του χιλιάδες πανικόβλητοι πολίτες.

Και από την άλλη, βρίσκονται οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων που -προς το παρόν- έχουν καταφέρει να πείσουν τις αρχές να μην ενδώσουν σε ανάλογες πιέσεις και προτάσεις.

Θα τα καταφέρουν για πολύ;

Πηγή: TA NEA




00 inkefalonia general ad 300X250