Αναδημιούργησαν κεφάλι νεολιθικού σκύλου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019 10:18

Αναδημιούργησαν κεφάλι νεολιθικού σκύλου

To κεφάλι ενός νεολιθικού σκύλου αναδημιούργησαν από κρανίο που βρέθηκε σε τάφρο στη Σκωτία.


Εγκληματολόγος χρησιμοποιώντας 3D εικόνες του ζώου ηλικίας 4.000 ετών έφτιαξε το πλήρες μοντέλο με ρεαλιστικούς μύες, δέρμα και μαλλιά.Το ζώο πιστεύεται ότι είχε το μέγεθος ενός μεγάλου collie με χαρακτηριστικά παρόμοια με έναν ευρωπαϊκό γκρίζο λύκο.
Το κρανίο ήταν ένα από τα 24 που ανακαλύφθηκε όταν ανασκάφηκε από τάφρο στο Cuween Hill το 1901.

Πιστεύεται ότι σκυλιά τοποθετήθηκαν εκεί 500 χρόνια αργότερα μετά την κατασκευή του τάφου.
Το μοντέλο κατασκευάστηκε από την εγκληματολόγο Amy Thornton χρησιμοποιώντας 3D εικόνες σε συνεργασία με την ιστορική περιβαλλοντική της Σκωτίας (HES) και τη Βασιλική Σχολή Κτηνιατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Η κα Thornton χρησιμοποίησε πανομοιότυπες τεχνικές με εκείνες που κανονικά θα χρησιμοποιούσε για να αναδημιουργήσει ένα ανθρώπινο κεφάλι.

Αναφέρει σχετικά: “Η ανακατασκευή δημιουργήθηκε αρχικά σε πηλό χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, με μια τρισδιάστατη εκτύπωση του κρανίου του Cuween Hill ως βάση για την κατασκευή της ανατομίας.”
“Το ολοκληρωμένο γλυπτό στη συνέχεια χυτεύθηκε σε σιλικόνη και τελείωσε με το τρίχωμα που μοιάζει με έναν ευρωπαϊκό γκρίζο λύκο, σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών.
“Το προκύπτον μοντέλο μας δίνει μια συναρπαστική ματιά σε αυτό το αρχαίο ζώο.”
Κατοικίδια ζώα και φύλακες

Ο Steve Farrar, διευθυντής διερμηνείας στο HES, δήλωσε ότι το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει για να συσχετίσει καλύτερα τους ανθρώπους με τα ζώα και τον τρόπο με τον οποίο τα περίθαλπαν και τα αξιοποιούσαν.
Αναφέρει σχετικά: “Ακριβώς όπως και σήμερα τα σκυλιά τότε κατείχαν μια σημαντική θέση στη νεολιθική εποχή καθώς φυλάσσονταν και εκπαιδεύονταν ως κατοικίδια ζώα και φύλακες και ίσως χρησιμοποιήθηκαν από τους αγρότες για να βοηθήσουν στη προστατία των κοπαδιών.”
“Όμως, τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο Cuween Hill υποδηλώνουν ότι τα σκυλιά αυτά είχαν ιδιαίτερη σημασία για τους αγρότες που έζησαν και χρησιμοποίησαν τον τάφο πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Ίσως τα σκυλιά αυτά να ήταν το σύμβολο ή το τοτέμ τους και ίσως θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως ανθρώπους των σκύλων” .
“Ενώ έχουν γίνει προηγούμενες ανακατασκευές ανθρώπων από τη νεολιθική εποχή, δεν γνωρίζουμε καμία προηγούμενη προσπάθεια αναδημιουργίας ζώου από εκείνη την εποχή”.

allaboutdog.gr