Η Κολομβία χαρίζει τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ επειδή αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 18:35

Η Κολομβία χαρίζει τους ιπποπόταμους του Πάμπλο Εσκομπάρ επειδή αναπαράγονται με ταχύτατους ρυθμούς

EPA/Daniel Irungu

Ο βαρόνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ εισήγαγε ιπποπόταμους για να ζουν στο κολομβιανό ράντσο του. Οι ιπποπόταμοι αναπαρήχθησαν ταχύτατα και τώρα οι αρχές θέλουν να στείλουν τουλάχιστον 70 ιπποπόταμους στο Μεξικό και την Ινδία, όπως ανααφέρει το CBS News. Το προτεινόμενο σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των ιπποπόταμων ακολουθεί τις αποτυχημένες προσπάθειες στείρωσης που έγιναν από τις αρχές.

Η Κολομβία σχεδιάζει να απελάσει τουλάχιστον 70 από τους ιπποπόταμους που ζουν στο πρώην ράντσο του Πάμπλο Εσκομπάρ και γύρω από αυτό. Ο βαρόνος των ναρκωτικών εισήγαγε παράνομα ιπποπόταμους στο ράντσο του Hacienda Nápoles, περίπου 125 μίλια μακριά από την Μπογκοτά, τη δεκαετία του 1980. Όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα το 1993, τέσσερις ιπποπόταμοι είχαν μείνει στο ράντσο.

Δεκαετίες μετά, ωστόσο, οι περιβαλλοντικές αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν τώρα περίπου 130 ιπποπόταμοι στην περιοχή, με την ομάδα να έχει αναπαραχθεί ραγδαία και να έχει εξαπλωθεί πέρα από τα όρια του ράντσου, ανέφερε το CBS News.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των ιπποπόταμων θα μπορούσε να φτάσει τους 400 μέσα σε οκτώ χρόνια, με τα ζώα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα λόγω της έλλειψης φυσικών θηρευτών, των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της άφθονης τροφής και νερού, ανέφερε το CBS News.

Η αύξηση του πληθυσμού των ιπποπόταμων της περιοχής είναι γνωστή εδώ και καιρό. «Μέσα σε μερικές δεκαετίες, θα μπορούσαν να είναι χιλιάδες», δήλωσε το 2020 στο National Geographic ο Τζόναθαν Σούριν, οικολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Το πρόσφατα προτεινόμενο σχέδιο θα περιλαμβάνει την αποστολή τουλάχιστον 60 ιπποπόταμων στο Γκουτζαράτ της Ινδίας και άλλων 10 σε ζωολογικούς κήπους και καταφύγια στο Μεξικό.

Επικεντρώνεται στα ζώα που ζουν έξω από το ράντσο, επειδή εκείνα που βρίσκονται μέσα ζουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον και δεν απειλούν το τοπικό οικοσύστημα, ανέφερε το CBS News. Το σχέδιο είναι να δελεάσουν τους ιπποπόταμους σε σιδερένια κοντέινερ πριν τους μεταφέρουν με φορτηγό σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, όπου θα πετάξουν για την Ινδία και το Μεξικό, ανέφερε το πρακτορείο.

Το μέσο ενημέρωσης πρόσθεσε ότι ο Ισημερινός, η Μποτσουάνα και οι Φιλιππίνες έχουν επίσης δηλώσει ενδιαφέρον για την παραλαβή μερικών. Η Κολομβία κήρυξε πέρυσι τα ζώα, τα οποία μερικές φορές αναφέρονται ως «ιπποπόταμοι της κοκαΐνης» λόγω του ρόλου του Εσκομπάρ στο εμπόριο κοκαΐνης και στο καρτέλ ναρκωτικών Μεντεγίν, ως χωροκατακτητικό είδος που θα μπορούσε να εκτοπίσει ορισμένα ενδημικά είδη.

Η χώρα έχει στειρώσει μερικούς από τους ιπποπόταμους στο παρελθόν, αλλά συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με μη βιώσιμο ρυθμό, δήλωσε ο Shurin στο National Geographic.

dikaiologitika.gr
με πληροφορίες από Insider.