Πυροβόλησαν τρίτη αρκούδα σε ένα μήνα στη Φλώρινα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 14:36

Πυροβόλησαν τρίτη αρκούδα σε ένα μήνα στη Φλώρινα

Για πολύ σοβαρό έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας μιλάει ο «Αρκτούρος», τονίζοντας πως και οι τρεις σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή

Η αποτρόπαια θανάτωση τριών αρκούδων με πυροβόλο όπλο μέσα σε διάστημα ενός μήνα σε κοντινά σημεία στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του «Αρκτούρου» και την κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και των τοπικών αρχών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι τρεις αρκούδες βρέθηκαν πυροβολημένες στις 21 Ιουνίου, στις 11 Αυγούστου και στις 12 Αυγούστου, οι δύο πρώτες στην περιοχή της Αγραπιδιάς και η τρίτη στο Σκλήθρο. Οπως σημειώνει, μάλιστα, ο «Αρκτούρος», η δεύτερη αρκούδα ήταν νεαρή ενήλικη που βρισκόταν ακόμα σε φάση θηλασμού, με αποτέλεσμα τα μικρά της να έχουν μείνει απροστάτευτα.

Για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας μιλάει ο «Αρκτούρος», τονίζοντας πως και οι τρεις αρκούδες σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Εντός του 2022, οι αρκούδες που έχουν πυροβοληθεί είναι τέσσερις, όλες εντός ορίων περιοχής Natura. Η περιβαλλοντική οργάνωση κάλεσε τις αρμόδιες αρχές «να μην υποβαθμίσουν τη σημασία του εγκλήματος αυτού και να προχωρήσουν σε εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, διότι η συνεχιζόμενη ατιμωρησία φέρνει, δυστυχώς, και νέες δολοφονίες προστατευόμενων ειδών».

Και στις τρεις περιπτώσεις θανάτωσης αρκούδων έγινε αυτοψία στα σημεία από την Ομάδα Αμεσης Επέμβασης της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, την Ομάδα Αμεσης Επέμβασης του «Αρκτούρου» και τον Δήμο Αμυνταίου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς σε δηλώσεις του τόνισε πως «πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση των υποθέσεων. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό του θηλαστικού, πάντοτε σε συνεργασία με τον “Αρκτούρο”». Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του «Αρκτούρου» δρ Αλέξανδρος Καραμανλίδης, αφού υπογράμμισε πως «η μοναδική βιοποικιλότητα της Ελλάδας είναι κοινό αγαθό όλων των Ελλήνων και είναι υποχρέωση όλων μας να την προστατεύσουμε», ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, καθώς και την άμεση θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καφέ αρκούδα, όπως και την εφαρμογή της ΚΥΑ για την προσέγγιση αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.

kathimerini